regulació

Les ILP, restringides en període d'eleccions o de referèndum

Tampoc es podran entrar durant dos mesos després de l’elecció del cap

Recollida de signatures a la plaça del Poble.arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General està acabant d’ultimar el text que regularà les iniciatives legislatives populars (ILP), és a dir, aquells textos legislatius promoguts per la ciutadania. L’opció, que requereix el suport de les signatures d’un 10% del cens, ja està prevista a la Constitució i al Reglament del Consell General, però fins ara no tenia una regulació. El PS va entrar una proposició de llei que va rebre l’aval del Govern i que, mitjançant el treball en comissió, ha patit alguns canvis que farà que dilluns vinent s’aprovi per unanimitat al ple. En concret, s’han introduït límits en els tempos per iniciar el procés d’una ILP, que quedaran restringides durant “els períodes que transcorrin entre la convocatòria d’eleccions generals i els seixanta dies naturals posteriors a l’elecció del cap de Govern”, així com “en el període comprès entre la convocatòria i la celebració d’un referèndum”.

El text també marcarà que la comissió promotora de la llei, aquella encarregada de representar els signants, ha d’estar formada per un mínim de tres persones que no podran ocupar cap càrrec electe ni tampoc alts càrrecs o càrrecs de lliure designació d’una administració pública, institució o organismes públics, parapúblics o privats que siguin dependents o participats pel Govern. També s’hi incorpora que les signatures s’hauran d’autenticar amb un notari, un secretari judicial, un secretari del comú on la persona signant estigui censada o un saig.

Els canvis s’han fet d’acord entre la majoria i el Partit Socialdemòcrata per donar resposta en gran part a les observacions que havia fet el Govern en la publicació del seu criteri.

tracking