TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

sentència del tc

Totes les unions de parelles seran matrimoni a partir del mes vinent

El PS es mostra “satisfet” per la modificació i qualifica el moment “d’històric”

Els socialdemòcrates Judith Salazar i Pere López.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La modificació de la llei de la persona i la família per adaptar-la a la sentència del Tribunal Constitucional, que va determinar que era discriminatori diferenciar entre matrimoni canònic i casament civil, s’aprovarà abans d’acabar el mes. El PS va presentar ahir els canvis que s’entraran a la llei i que permetran que totes les unions de parelles, s’hagin contret per la via civil o per la via canònica, siguin denominades matrimoni. La modificació s’ha fet amb l’acord de tots els grups, que renunciaran a presentar esmenes per tal d’agilitzar el tràmit del text legislatiu i que s’aprovi, segons el previst, el 30 de gener, de manera que al febrer ja podria ser d’aplicació.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, es va mostrar “satisfet” per la resolució del TC després del recurs presentat pel seu grup i va qualificar el moment “d’històric”. En aquest sentit, López va apuntar que, tot i que la modificació del text no és complexa i es limita a acatar la sentència del TC, sí que té “gran transcendència política i social”. L’entrada en vigor de la llei unificarà la nomenclatura indiferentment de si la unió s’ha fet per la via civil o la canònica i també tindrà afectació per a les parelles del mateix sexe, ja que les unions civils també passaran a denominar-se matrimoni. En aquesta línia, la consellera Judith Salazar va manifestar que “ara podrem dir que al nostre país tenim matrimoni igualitari, sense cap distinció per raó d’orientació sexual o altres”.

La modificació entrada fa altres petites correccions al text per adaptar-lo a la sentència i també s’aprofita per fer un canvi en la regulació de la possibilitat d’adopció de persones majors de 18 anys. L’objectiu és permetre que durant un termini de cinc anys qualsevol persona pugui demanar l’adopció encara que tingui més de 25 anys –límit establert a la llei després d’aquest període transitori–.

FETS

-Casament i matrimoni

La llei de la persona i la família distingia, inicialment, entre les unions civils, denominades casament, i les unions canòniques, denominades matrimoni.

-El PS recorre al TC

El PS va portar la distinció al TC, que li va donar la raó tot afirmant que era discriminatori.

-Modificació de la llei

Sobre la base de la resolució del TC, el PS, amb l’acord també dels grups de la majoria, entra una modificació de la llei per adaptar-se a la sentència. El nou text legislatiu es votarà dilluns 30 de gener.

tracking