El Sipaag dona la culpa a la precarització dels impagaments de l'executiu

A l’àrea de Comptadoria hi ha un sol treballador per a totes les factures de Govern perquè una persona està de baixa i l’altra ha plegat

Funcionaris del servei de Tràmits atenent ciutadans.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Sipaag considera que la precarietat i els sous baixos dels treballadors de l’administració són les principals causes dels mals que es pateixen en el funcionament i que ara de nou es veuen traduïts en retards en els pagaments a alguns proveïdors, fins al punt que en algun cas molt concret els treballadors s’havien plantejat no acudir a la feina perquè no havien cobrat la nòmina del mes de desembre.

El president del sindicat, Lluís Anguita, va coincidir ahir amb les explicacions que va donar el ja exministre de Finances, Eric Jover, en el sentit que els sous des funcionaris són poc competitius i es fa molt difícil cobrir les places vacants. En l’afer concret que afecta els proveïdors, es dona la circumstància que a l’àrea de Comptadoria –per on passen cada mes milers de factures– només hi ha una persona que s’ocupa de la feina i li és del tot inassumible tot el volum de factures, segons expliquen fonts coneixedores de la situació. L’altra funcionària està de baixa maternal i el Govern va recórrer a una persona del servei d’Ocupació que rebia el sou base i que ha acabat marxant al sector privat “per un salari més elevat”, apunten les mateixes fonts.

Per la seva banda, Anguita lamenta que el ciutadà vegi el funcionariat com una classe privilegiada “quan en realitat s’estan cobrant salaris molts baixos que estan fent impossible captar gent per treballar a l’administració”. El president del Sipaag va posar com a exemple que una mateixa categoria professional està millor remunerada “als comuns o en una empresa privada, i d’aquesta manera és impossible retenir els eventuals o les persones que arriben a traves del servei d’Ocupació”. Anguita aprofundeix en aquesta “anomalia” i relata que moltes persones que arriben a treballar des d’Ocupació no finalitzen els seus contractes perquè marxen abans, ja que aconsegueixen una altra feina més ben pagada.

El portaveu dels funcionaris recorda que fa un temps es va obrir un edicte per a Finances i que va quedar desert quinze vegades perquè ningú s’hi va presentar. També fa al·lusió als sous que reben els policies o els agents de la presó, i sosté que tot i la idea que el ciutadà té dels funcionaris com a privilegiats, en els darrers anys la situació ha fet un viratge. Els treballadors assenyalen que en les graelles salarials no està la solució perquè les condicions als comuns “són més atractives”, i també és queixen de l’elevat nombre d’eventuals que es troben dins de l’estructura del funcionariat.

Des del sindicat es fa al·lusió que no sempre el clima laboral és bo i que cada quatre anys estan a l’expectativa dels nous càrrecs de relació especial que es nomenaran i que “no sempre tenen la formació necessària per dur a terme l’encàrrec, però a vegades actuen amb prepotència i sense escoltar els funcionaris”.

Anguita comenta que la plantilla de la funció pública se sent aclaparada perquè no sempre es pot fer front al volum de feina: “Hi ha companys que amb prou feina esmorzen o ho fan molt ràpid per aprofitar el temps, i d’altres que estan de cara al públic no gosen abandonar un moment la cadira perquè saben que hi ha gent esperant a la cua que farà mala cara.”

En aquest punt, el sindicalista crítica que els governants “s’omplen la boca amb la digitalització però encara hi ha molts tràmits que no funcionen per internet”.

I sobre l’actual polèmica d’impagaments a proveïdors afegeix que una part de culpa la té el sistema informàtic, que es va estrenar fa un temps i que es va voler fer de manera urgent “en un any quan eren necessaris tres anys per garantir una adaptació bona i sense tants problemes com van sorgint”.

Fa uns dies Jover va tractar de justificar els retards en els impagaments a alguns dels proveïdors apuntant les dificultats per les quals està travessant l’administració. Va fer referència a diverses baixes a l’equip de Comptadoria i Pressupost, així com a un canvi en el programa informàtic que fan servir per gestionar les factures. “Amb una administració tan petita, quan ens fallen dues o tres peces, com ha estat el cas de l’equip de Comptadoria i de Pressupost, es poden patir dificultats”, va subratllar.

L’encara ministre va anunciar que han disminuït “en més de la meitat el volum de factures que es trobaven en una situació d’impagament” i que continuen treballant en totes les demandes per impagaments.

tracking