l'aute desestima les acusacions de difamació i calúmnies

Corts investigarà Montaner per revelació de secrets

La resolució es produeix dins de la querella criminal presentada, ara fa un any, per Costa contra la consellera per mostrar la seva remuneració

La consellera general no adscrita Carine Montaner i l'advocat Alfons Clavera.J. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts investigarà la consellera general no adscrita i presidenta d’Andorra Endavant, Carine Montaner, per determinar si és responsable d’un delicte de revelació de secrets. Així ho va donar a conèixer la consellera general, acompanyada del seu advocat, Alfons Clavera, després de rebre ahir mateix un aute del tribunal en què se li comunicava aquesta resolució. La decisió judicial forma part del procediment que es va obrir després que el conseller general Ferran Costa, anteriorment liberal i ara d’Acció, presentés, ara fa un any, una querella criminal contra la parlamentària, també per difamació i calúmnies, delictes que han estat desestimats a la causa. La part que s’investigarà és per haver revelat la remuneració per les tasques que desenvolupava Costa al Consell General.

Montaner va anunciar que presentarà un recurs d’apel·lació davant la sala penal del Tribunal Superior de Justícia dins dels cinc dies de termini de què disposa per fer-ho, mentre que el seu advocat va manifestar que recor­rerà a totes les instàncies judicials necessàries per demostrar la innocència de la parlamentària i defensar la seva honorabilitat. De fet, Clavera va explicar que la causa no tirarà endavant perquè l’article que se li imputa a la consellera general necessita d’un “origen il·lícit”, “cosa que no hi ha”, ni tampoc hi va haver “cap violentació” per a l’obtenció de la documentació, ja que aquesta va ser enviada a Montaner per error per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). El lletrat va insistir que es tracta en tot cas d’una “decisió preliminar” del Tribunal de Corts, que a hores d’ara només parla d’“indicis a nivell general” d’un possible delicte de revelació de secrets. “El nostre plantejament és que quelcom que és públic mai pot ser secret i per tant entenem que no s’ha comès cap il·lícit penal”, va emfasitzar Clavera.

En aquest mateix sentit, Montaner va explicar que “jo no he revelat secrets perquè els salaris són públics, i a més tornaria a fer exactament el mateix perquè hi hagi transparència”. Es dona la circumstància que va ser precisament arran de la polèmica que va sorgir en donar-se a conèixer la retribució de Costa, aleshores president del grup parlamentari liberal, quan el Consell General va impulsar una major transparència sobre les remuneracions dels parlamentaris, que ara ja són públiques en una web de la cambra. “Molts s’omplen la boca de transparència i quan la volem impulsar ens ataquen”, va afegir Montaner. La consellera general va recordar que “les conseqüències d’impulsar la transparència” poden ser per a ella tres anys de presó i la inhabilitació per ocupar un càrrec públic si se la considerés culpable d’aquest delicte, fet que podria comportar que no es pogués presentar a les pròximes eleccions generals. Tot i això, va dir que el seu partit ja disposa d’un substitut per si es produís aquest cas. A més, Montaner va anunciar que vol estar especialment activa en l’àmbit judicial perquè la situació és “intolerable” pel que fa a les filtracions de la Batllia. “Els tentacles del poder no sé fins on arriben”, va dir, argumentant que els últims dies havia rebut trucades de periodistes interessats per possibles novetats al cas Costa, quan no va ser fins ahir quan va rebre la comunicació del tribunal. Costa va rebutjar ahir pronunciar-se amb relació a l’aute, adduint que el procés no està tancat. “Respecto la separació de poders i faré les valoracions oportunes el dia que hi hagi una sentència”, va dir.

tracking