x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
esmenes dels grups parlamentaris

Partida pressupostària per estudiar alternatives al vial de Sant Julià

La majoria vol dotar el pressupost de 25.000 euros per analitzar com desplaçar el trànsit de l’avinguda Francesc Cairat
Els grups de la majoria aposten per un estudi que analitzi alternatives a l'execució de la fase 2 del vial.

Els grups de la majoria aposten per un estudi que analitzi alternatives a l'execució de la fase 2 del vial.

Els grups de la majoria aposten per un estudi que analitzi alternatives a l'execució de la fase 2 del vial.

Fernando Galindo
Els grups volen que es faci un estudi de les alternatives a la fase 2 del projecte del vial lauredià.

Els grups volen que es faci un estudi de les alternatives a la fase 2 del projecte del vial lauredià.

Els grups volen que es faci un estudi de les alternatives a la fase 2 del projecte del vial lauredià.

Fernando Galindo
Actualitzada 02/01/2023 a les 11:23
El pressupost del 2023 tornarà, molt probablement, a tenir una partida destinada al vial de Sant Julià. Com a mínim aquesta és la voluntat dels grups de la majoria, que han presentat una esmena per tal de destinar 25.000 euros a un estudi de possibilitats que, “com a alternativa a l’execució de la fase 2 de la desviació de Sant Julià de Lòria, desplacin a fora, o disminueixin de forma significativa, el trànsit de pas que circula actualment per l’avinguda Francesc Cairat”, segons consta en la motivació de l’esmena.

La proposta de la majoria és reduir els 25.000 euros de la partida del ministeri de Territori i Habitatge inicialment destinada a l’equipament esportiu d’Ordino. No es tracta, per tant, d’una partida de gran quantitat però sí que es torna a obrir la porta a un estudi per acabar el desviament lauredià, malgrat que des del Govern s’ha defensat la prioritat del vial de la Massana per millorar la situació viària de les parròquies del nord. Un posicionament que no va agradar els mandataris de Sant Julià, que sempre han defensat que la parròquia laurediana és l’entrada del país i que ha de suportar una gran quantitat de trànsit, especialment en dies assenyalats al calendari festiu de l’estat veí del sud.

Prioritari per La Massana
Cal recordar que el pressupost per a aquest any ja preveu partides plurianuals d’un total de 19,2 milions d’euros per tirar endavant el desviament de la Massana. L’estudi que es va fer per conèixer la viabilitat del projecte apuntava que era més necessari que el de Sant Julià i que la qualitat de vida dels residents i la qualitat de l’aire de la zona urbana massanenca, “afegit a les retencions diàries en dies feiners però també en caps de setmana i festius, justifica plenament aquesta infraestructura front la de Sant Julià”. El mateix informe realitzat per Govern afirma que les obres que es van fer a Sant Julià i que han permès tenir dos carrils en cada sentit de la marxa de la zona del càmping Huguet a la rotonda de la Margineda han provocat que “no es generin retencions de trànsit importants al centre urbà de Sant Julià de Lòria”, a excepció “de dies i ocasions d’alta ocupació”, que es calcula que són uns 50 dies l’any.


Els grups de la majoria també proposen, precisament, reduir 100.000 euros de la partida destinada a la desviació de la Massana per utilitzar-los per a la construcció del nou centre de salut a la parròquia de Canillo, que s’ubicarà a la plaça del Prat del Riu i que s’ha de construir conjuntament amb el comú.


D’altra banda, també proposen una esmena per destinar 15.000 euros a un “estudi d’alternatives que identifiqui les diferents opcions possibles per destinar el terreny de Casa Parramon de la Massana a un equipament o servei públic” i que digui quina és la més recomanable.


ESMENES


Estudi lauredià

Els grups de la majoria tornen a obrir la porta al vial de Sant Julià i proposen dotar una partida amb 25.000 euros per estudiar les alternatives a la fase 2 del projecte lauredià.

Cap a Canillo
Una de les esmenes proposa guardar 100.000 euros per al nou CAP que s’ha de construir a Canillo conjuntament amb el comú.

Casa Parramon
Els grups volen destinar una partida de 15.000 euros a estudiar quin equipament pot acollir el terreny de Casa Parramon.
 
AMPLIACIÓ DE 40.000 EUROS PER A L'INSTITUT DE LES DONES
La partida pressupostària destinada a la posada en marxa de l’Institut de les Dones serà de 138.000 euros. Els grups parlamentaris de la majoria han entrat una esmena al pressupost per al 2023 per tal d’incrementar la quantitat inicial, que era de 98.000 euros, amb 40.000 euros més. La decisió s’ha pres davant la demanda de la responsable de l’ens, Montserrat Ronchera, per tal de disposar de més capital per posar en funcionament el nou organisme. Els grups proposen restar la quantitat esmentada de la partida del ministeri d’Afers Socials, Joventut i Igualtat destinada a l’atenció a les persones i les famílies. En la motivació de l’esmena s’especifica que la partida inicial tenia una “dotació insuficient per fer front a les necessitats derivades de la nova creació de l’Institut Andorrà de les Dones”. L’increment ha de servir “per fer front a la despesa de contractació de personal de suport”. A part, des de l’institut s’argumenta que també es necessitaran fons per crear la imatge de l’organisme i per començar a treballar en les accions a realitzar durant el primer any de vida de l’entitat.

 
Etiquetes
  • #8 Rustic
    (02/01/23 21:15)

    Camarus va dir..
    Tens raó amb lo del riu. Només t'has descuidat de dir que aixi eks terrenys que queden al costat del riu , al no ser zona inundable ja es podran construir. Es un petit detall

    Respondre
  • #7 Malbaratament
    (02/01/23 20:38)

    Benvolguts senyors. Només el túnel resoldrà definitivament el problema del trànsit a Sant Julià. Només malbarateu diners fent estudis que posen pegats i no fan res més. Ja us ho dic jo gratis. Sobretot no feu un desviament per sobre del riu amb pilars que seria potser més barat, o no, però continuarà portant problemes i al final resultarà més car.
    Si s'agafessin els diners que s'han gastat en estudis inútils dels darrers mandats per demostrar que Naturlandia anira bé , que el ràfting funcionarà, que podem construir damunt el terreny del camp de futbol etc. etc., més els diners de les obres innecessàries, com el pont a l'alçada del desviament d'Isidre Valls, inútil si es fa el túnel, la plaça a Rocacorba, etc. i ho suméssim Ja tindríem mig túnel fet. I ja no parlo si s'hagues fet el túnel com estava previst, sense la sortida amb el pont (un altre innecessari) a la plaça Laurèdia. Ja estaria fet del tot i ens hauria costat menys del que ens costara ara.

    Respondre
  • #6 Antoni
    (02/01/23 19:24)

    Farà might segle que Sant Julia hipoteca tot el pais amb el desvio..! No vindra de Cincuanta anys més..? Oi..? Es una vergonya el no poder entrar ni sortir del pais quant vols sense fer hores de cua..! I ara encara no lo tenim clar..! Venga senyors ... aneu sent als....?

    Respondre
  • #5 El Corb
    (02/01/23 15:16)

  • #4 Adriana
    (02/01/23 15:07)

    Sant Julià no és Andorra, cada cop ho tinc més clar

    Respondre
  • #3 Camarus
    (02/01/23 12:46)

    Pel sr. Corb, la plaça es fa per realitzar el mur que permet que el riu valira no desbordi mai cap a dins de sant julia… a partir d ara ja no sera zona inundable… 
    Abans d parlar informat camarus xD

    Respondre
  • #2 hater
    (02/01/23 09:45)

    25000 euros per què et diguin que l'alternativa és tirar endavant la variant

    Respondre
  • #1 El Corb
    (02/01/23 07:40)

    Que no està clar que s'ha d'acabar el túnel? Encara s'ha de llençar diners per res? Com per penjar una plaça tota feta de formigó sobre quatre pilars en el bell mig d'un carrer a la vora del riu? Au va, prou de tonteries.

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts