modificacions a la llei

L'IPC no s'aplicarà als sous dels consellers generals

La majoria entra una esmena al pressupost per eliminar l’increment dels alts càrrecs del Govern i també dels parlamentaris, incloent els de l’oposició

Els salaris dels consellers generals no s'actualitzaran amb l'IPC.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els grups de la majoria han entrat una esmena al pressupost per tal de modificar l’article 17, que inicialment recollia que “les retribucions del cap de Govern, dels ministres, del cap del gabinet del cap de Govern, del secretari general del Govern, dels secretaris d’Estat, d’altres alts càrrecs del Govern, dels ambaixadors, dels càrrecs directius dels organismes públics, dels de les entitats parapúbliques, dels de les societats públiques, i del personal de relació especial de l’Administració general s’incrementen l’exercici del 2023 en funció de l’índex de preus de consum (IPC)”. Amb el canvi, s’exclou de la pujada salarial el cap de Govern, els ministres, el cap de gabinet , el secretari general de l’executiu, els secretaris d’Estat i també tots els consellers generals però no a ambaixadors i directius d’ens públics i parapúblics, entre d’altres.

La decisió arriba després que la majoria informés que els alts càrrecs de Govern i els parlamentaris que li donen suport renunciaven a l’increment. La notícia no va ser compartida pels grups de l’oposició, especialment pel PS, que demana que les retribucions s’actualitzin d’acord al que s’estableixi per al personal del sector privat. La qüestió va arribar al Consell, amb una discussió entre majoria i PS, que ha acabat amb l’esmena per part dels primers per obligar tots els parlamentaris, també els de l’oposició, a no apujar-se el sou en funció de l’IPC.

Canvis a la funció pública

Els grups de la majoria també han entrat una esmena per incloure una disposició final de modificació a la Llei de la funció pública per tal que els treballadors públics interins puguin concórrer als processos de mobilitat interna del lloc de treball que ocupen. D’aquesta manera, s’aclareix que els interins que portin un mínim de cinc anys al mateix lloc de treball poden concórrer als processos de mobilitat interna independentment de la seva nacionalitat. També s’afegeix que l’experiència i la formació seran valorats com a mèrit en el procés de selecció.

Així mateix, s’inclou que en el cas que un treballador interí s’incorpori a l’administració general com a funcionari, es comptarà el temps que hagi prestat aquests serveis a efectes del complement d’antiguitat a condició que ocupi el mateix lloc de treball, i que el termini transcorregut entre la baixa com a interí i la incorporació a l’administració general com a funcionari no sigui superior a tres mesos.

D’altra banda, els grups de la majoria han entrat una altra esmena que permetrà debatre, durant el treball en comissió, si es modifica la llei per incloure la reclamació dels cossos especials de tenir, com en el cas de l’administració general i de justícia, la possibilitat de prejubilació als 60 anys amb el 60% del sou de manera vitalícia.

ESMENES AL PRESSUPOST

1 Sense increment de l’ipc per als consellers

Els grups de la majoria van anunciar fa unes setmanes que ni ells ni els alts càrrecs del Govern s’apujarien el sou en funció de l’IPC. Finalment, l’esmena presentada també deixa fora d’aquest increment els parlamentaris de tots els grups.

2 El PS demana que es faci com en el privat

Des del PS, en canvi, es demana, a través d’una esmena, que els sous dels càrrecs polítics del Govern s’apugin de manera esglaonada com es farà amb els salaris dels treballadors del sector privat.

3 Mobilitat interna per als interins

La majoria també ha presentat esmenes per canviar la Llei de la funció pública i permetre als interins que portin un mínim de cinc anys treballant concórrer als concursos de mobilitat interna.

tracking