la formació defensa l'encaix amb europa

El PS denuncia que el Govern oculta informació sobre l'acord amb la UE

El partit surt del pacte polític perquè ha perdut “la confiança” en l’executiu

Els socialdemòcrates Pere López i Gerard Alís.PS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS va anunciar ahir a la tarda que abandona l’acord polític que tenia amb el Govern per a les negociacions amb la UE, tot i que va deixar clar que segueix estant a favor de trobar un encaix amb Europa. Els motius s’acumulen en una llarga llista, segons van indicar el president del partit, Pere López, i el primer secretari, Gerard Alís. En concret, López va afirmar que el Govern està ocultant informació important sobre les negociacions i va explicar que la decisió s’ha pres perquè “hem perdut la confiança” en l’executiu, després de constatar que hi ha diversos documents importants sobre l’acord que “reiteradament se’ns havia dit que no existien”. Va posar sobre la taula un informe per part de França i un altre del Banc d’Espanya com a exemple dels documents que s’haurien ocultat. Per això van considerar que “el Govern i el cap de l’executiu en particular han estat molt lluny de la lleialtat que ha demostrat el PS”.

La manca de transparència és un punt important, però no l’únic. El PS també va opinar que el cap negociador de l’acord, el secretari d’Estat Landry Riba, “no té el perfil adequat”, i va demanar, de cara a la propera legislatura, un canvi de tot l’equip negociador. Els socialdemòcrates van criticar que s’hagi deixat de banda el ministeri d’Exteriors i van sentenciar que “s’ha intentat callar les veus dissonants i els dubtes que tenen els agents econòmics i socials”. Per tot això, creuen que “no faríem cap favor al país estant dins de l’acord polític sense dir res del que està passant perquè els ciutadans es puguin formar una idea real del que es negocia”. López va apuntar que la sortida de l’acord polític “és un toc d’atenció per evitar un desastre econòmic”.

La formació no denuncia només la forma com treballa el Govern, sinó també el contingut. En aquest sentit, el president del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata va sentenciar que “si ara s’aprovés l’acord, amb tot el que encara queda per negociar, no ens semblaria un bon acord”. “Hi ha ara mateix propostes en temes essencials com Andorra Telecom o les quotes que no ens semblen prou bones”, va asseverar López. Des del seu parer, el Govern no està fent una defensa prou “enèrgica” del que necessita Andorra.

En la mateixa línia, Alís va apuntar que “hem copsat que hi ha molts dubtes i molta gent tendeix al no a l’acord ara mateix”. “Els dubtes no s’han d’amagar, han d’arribar a la comissió per poder-los resoldre i treballar amb la pedagogia perquè el resultat del referèndum sigui positiu”, va indicar Alís, que va afegir que “no s’està traslladant a la ciutadania les conseqüències que tindrà l’acord”. “Però això no s’ha de fer a través de la política de la por com estan fent ara, la ciutadania ha de saber què vol dir votar no a Europa”, va insistir.

Sobre per què han pres aquesta decisió ara, a les portes d’unes eleccions, López i Alís van exposar que, tot i que fa mesos que el partit ho debat, s’ha anunciat ara perquè ja s’ha acordat amb la comissió negociadora que els grans temes que encara hi ha pendents no es tractaran fins després de les eleccions. Per tant, “la nostra sortida ara no fa trontollar les negociacions”, va deixar clar López.

tracking