x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
canvis al codi penal

La difusió de la conducció temerària suposarà un agreujant de la pena

La modificació legislativa permetrà considerar l’acció com a delicte encara que no hi hagi perill concret per a les persones i posar multes de fins a 60.000 euros
Les autoritats davant d'un cotxe estavellat contra un supermercat del país.

Les autoritats davant d'un cotxe estavellat contra un supermercat del país.

Les autoritats davant d'un cotxe estavellat contra un supermercat del país.

Fernando Galindo
Actualitzada 20/12/2022 a les 11:09
La reforma del Codi Penal introdueix canvis importants que castiguen de manera més severa la conducció temerària. El text, que ja s’ha tancat després del treball en comissió parlamentària, incorporarà, un cop aprovat, canvis en l’article 270 per tal que la conducció temerària sigui considerada delicte encara que no comporti un perill directe contra les persones, tal com sí que s’especifica a la llei vigent. A més, s’endureixen les sancions i les penes previstes per comportaments indeguts al volant. En concret, el delicte podrà comportar penes de presó que poden arribar als tres anys, la retirada del carnet durant un màxim de sis anys i multes fins als 60.000 euros.

La pena i la quantitat dependrà de cada cas, ja que el nou redactat afegeix diferents agreujants que fan més severa la sentència. Així, posar en perill la vida o la salut d’altres persones, causar danys a altres vehicles o béns públics o privats, fer difusió pública de l’acte de conducció temerària a través de qualsevol mitjà de comunicació social, per internet o per altres tecnologies de la informació i la comunicació, o fer ostentació de l’incompliment de les normes del Codi de Circulació seran agreujants. En aquests casos, les penes de presó seran de sis mesos a tres anys, la retirada del carnet de dos a sis anys i la multa dels 3.000 als 60.000 euros.

Per als casos sense agreujants, l’article marca que “el qui condueixi un vehicle en vies i ter­renys que es troben en l’àmbit d’aplicació de la llei reguladora del Codi de la circulació, amb temeritat manifesta, ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys i privació del permís de conduir o prohibició per conduir vehicles segons escaigui d’un a sis anys. A més de les penes previstes, s’ha d’imposar una multa de 300 euros a 6.000 euros”. De la mateixa manera s’indica que, per a les persones que condueixin un vehicle de transport col·lectiu amb passatgers, un vehicle d’un pes total màxim superior a 3.500 quilos, un tren, una aeronau o un vehicle de transport per cable “ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys i privació del permís de conduir o del títol corresponent de conducció d’un a sis anys. A més de les penes previstes, s’ha d’imposar una multa de 1.200 euros fins a l’import de 6.000 euros i la pena d’inhabilitació per a l’exercici de l’ofici o el càrrec fins a quatre anys”.

Les modificacions tenen com a objectiu, en gran part, respondre als reiterats vídeos protagonitzats per l’empresari batejat com a Ferrariman, en els quals s’exhibia la seva conducció temerària i agressiva i en algunes ocasions ell mateix explicava com s’havia lliurat de les sancions interposades per la policia. Els seus vídeos van generar un gran rebombori a les xarxes socials però amb la llei a la mà les autoritats tenien dificultats per multar-lo tenint en compte la gravetat dels fets. Això s’ha solucionat amb les modificacions afegides al Codi Penal.

El nou text legal també especifica que en els delictes contra la seguretat en el trànsit es podrà afegir l’embargament del vehicle. El canvi, que va proposar el grup demòcrata, serà inclòs al Codi Penal després d’una transacció durant el treball en comissió. Inicialment DA plantejava que el comís del vehicle fos automàtic però finalment han matisat el redactat perquè sigui la justícia qui ho decideixi en cada cas. L’objectiu és evitar que es decomissi un vehicle que hagi estat conduït de manera temerària per una persona que no n’és la propietària. L’article finalment quedarà redactat de la següent manera: “En els delictes contra la seguretat en el trànsit de vehicles automòbils, el vehicle utilitzat es pot considerar l’instrument del delicte als efectes del que disposa l’article 70 [sobre comís dels instruments, efectes i guanys]. El tribunal en pot decretar el comís sempre que aquesta mesura no sigui desproporcionada tenint en compte la gravetat del delicte i el valor actual del vehicle.”

CANVIS

1 La conducció temerària serà delicte
Les modificacions del Codi Penal determinaran la conducció temerària com a delicte encara que no hi hagi perill per a les persones, com s’especifica a la llei vigent.


2 Les penes i les sancions s’agreugen

L’article incorpora agreujants que apugen les penes fins als tres anys de presó, la retirada del carnet fins a sis anys i les multes fins a 60.000 euros.

3 L’ostentació i la difusió seran castigades
La difusió pública, l’ostentació de l’incompliment de la llei, posar en perill la vida de les persones i causar danys seran considerats agreujants.

4 La justícia podrà comissar el vehicle
El batlle podrà decidir si el vehicle amb el qual s’ha comès el delicte pot ser decomissat.
Etiquetes
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts