eleccions generals

SDP anirà a les eleccions i estudia les ofertes de DA i PS

El partit de Jaume Bartumeu ha rebut propostes dels dos partits, que busquen el seu suport especialment a Andorra la Vella

El president d'SDP, Jaume Bartumeu, durant el seu discurs ahir al Consell Nacional del partit.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les eleccions generals encara no tenen data de celebració però ja fa mesos que els partits han començat a moure fitxa. L’excap de Govern i president d’SDP, Jaume Bartumeu, va començar una ronda d’entrevistes amb diverses de les forces polítiques del país el mes de juny per tractar el context actual, amb especial preocupació pel que defineix com una situació “d’emergència nacional i social”. Bartumeu s’ha reunit diverses vegades amb el líder del PS, Pere López, i també ha mantingut converses amb el candidat de Liberals, Josep Maria Cabanes, i amb l’excap de Govern, Toni Martí. El passat mes de juliol també va mantenir una trobada amb l’actual líder de l’executiu i candidat de DA, Xavier Espot, juntament amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el mandatari d’Ordino, Josep Àngel Mortés. També membres de Concòrdia van parlar amb Bartumeu i altres militants d’SDP. No hi ha, però, opcions d’aliança amb el partit de Cerni Escalé ni tampoc amb Liberals per qüestions ideològiques. El propi Bartumeu va deixar clar que “no cal donar gaire voltes a les reunions. Jo em trobo amb molta gent però no estranyarà que amb Cabanes no puc anar amb cap candidatura i que amb Concòrdia ni ens ho hem plantejat”.

Sí que s’ha fet un pas més enllà, en canvi, amb les reunions amb PS i DA. Bartumeu va indicar que les dues formacions li han fet arribar una proposta, sense amagar que primer va rebre la del PS i que DA, tot i mantenir la trobada al juliol, no li va fer un retorn fins fa uns dies. El president del partit va presentar ahir aquestes propostes als seus companys durant el Consell Nacional que van celebrar els progressistes i el qual va servir per aprovar “les línies generals del que hauria de ser el programa per al futur del país per fer front al que nosaltres considerem que és una emergència nacional i social i que, per fer-ho, caldria un govern transversal”. Ara, el partit estudia si això és possible materialitzar-ho tenint en compte les propostes rebudes. “Tenim una proposta nacional que la volem confrontar amb els que estan parlant amb nosaltres i a partir d’aquí decidirem”, va apuntar Bartumeu. “Si fa mesos i mesos que estic parlant que estem en situació d’emergència nacional i social i que hauríem de fer una cosa transversal, és normal que ara el que vulgui sigui esgotar fins a l’últim moment la possibilitat de fer-ho”, va deixar clar.

El que de moment té clar el partit és que “nosaltres anem a les eleccions. Com hi anem? Ja ho direm d’aquí un mes perquè com que sembla que l’amo del rellotge, que és el senyor Espot, potser acaba fent eleccions al maig, encara tenim temps”. Els progressistes, per tant, encara no han decidit a qui ofereixen el seu suport i no descarten acabar fent llista nacional en solitari si les converses no arriben finalment a bon port. Amb tot, més d’un membre del partit, entre els quals Bartumeu, ha mostrat públicament el seu enuig i ha sigut molt crític amb la manera de fer de DA i no amaguen sentir-se més propers als socialdemòcrates tot i les ferides del passat. El que també tenen clar és que el pacte ha de ser “transversal” i no centrat només en les parròquies, especialment Andorra la Vella, on Bartumeu té un pes polític important. “Nosaltres no centrem les converses en Andorra la Vella, malgrat que DA potser vulgui fer-ho”, va matisar el líder d’SDP.

Els progressistes informaran dilluns tant a DA com al PS de com va anar ahir el Consell Nacional del partit i després Bartumeu farà una roda de premsa per exposar públicament el seu posicionament, segons va avançar.

UN DISCURS CRÍTIC AMB EL GOVERN

Jaume Bartumeu va assegurar ahir que encara no han descartat cap pacte, tampoc amb DA. Amb tot, el discurs que el president d’SDP va fer durant el Consell Nacional del partit va ser molt crític amb el tarannà del Govern i especialment amb les previsions fetes pel ministre de Finances. Bartumeu va afirmar que els responsables governamentals no veuen la realitat i això “inquieta”. I va alertar de la difícil situació econòmica del 2023 i del perill de tenir un pressupost tacat “d’excessiu optimisme”.

tracking