x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
abusos al mercat laboral

DA farà canvis a la llei per evitar problemes amb els falsos autònoms

El PS demana anar més enllà i eliminar l’article que regula el concepte de treballadors per compte propi econòmicament dependents
Dos taxis estacionats en una parada d'Andorra la Vella.

Dos taxis estacionats en una parada d'Andorra la Vella.

Dos taxis estacionats en una parada d'Andorra la Vella.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/12/2022 a les 11:01
El grup demòcrata està preparant canvis a la llei dels treballadors per compte propi per evitar conflictes judicials amb el que es coneix com a falsos autònoms. El projecte de llei, encara en procés d’esmenes, regula el concepte de treballador per compte propi econòmicament dependent, és a dir, aquell autònom que només treballa per a un sol client. Això ha comportat problemes en altres països perquè a la pràctica el que succeeix és que la relació entre el client i l’autònom és més similar a la d’un assalariat que no pas a la d’un treballador per compte propi, però és aquest últim qui assumeix els costos socials. A Espanya hi ha diversos casos en els quals la justícia ha acabat donant la raó als autònoms, entre d’altres Uber i Glovo. En aquests casos es denunciava que malgrat estar en règim d’autònoms, els treballadors havien de seguir les directrius del client pel que fa als horaris, disponibilitat, etcètera, com si fossin treballadors assalariats.

Davant els dubtes que genera el text legal inicial i els casos dels països veïns, DA va demanar un informe a un advocat, que va suggerir modificar la llei per evitar conflictes jurídics. Així, els canvis que proposa el grup de la majoria volen deixar clar que el treballador per compte propi ha de mantenir el dret a decidir qüestions vinculades a la capacitat d’autogestió com l’horari o les vacances, encara que la majoria d’ingressos provinguin del mateix client.

Canvi insuficient per al PS
La modificació, però, no és suficient per al grup socialdemòcrata, que considera que el concepte de treballador per compte propi econòmicament dependent s’ha d’eliminar. El PS recorda que a molts països d’Europa s’està perseguint la figura dels falsos autònoms i lamenta que, en canvi, a Andorra s’estigui regulant. Des del seu punt de vista, és una manera d’encobrir la relació laboral que hauria de ser d’un assalariat però traslladant els costos socials a l’autònom. En aquest sentit, considera que no s’han de fer diferències entre autònoms, encara que hi hagi casos en els quals facturin el vuitanta per cent o més a un sol client, perquè d’aquesta manera l’únic que s’aconsegueix és regular aquesta figura. Dit d’una altra manera, els socialdemòcrates no entenen que per perseguir els falsos autònoms s’inclogui el concepte de treballador per compte propi econòmicament dependent a la llei i per això entraran una esmena per eliminar tot l’articulat de la llei que en parla.


La qüestió també va sorgir en la reunió que els parlamentaris van mantenir aquesta setmana amb el Grup d’experts sobre la lluita contra el tràfic d’éssers humans (GRETA) del Consell d’Europa, que estan de visita al Principat. Els experts van mostrar-se preocupats per aquest tema i van recordar que és una qüestió que s’està intentant evitar a molts països d’Europa, per la qual cosa van demanar que es tingués especial cura a l’hora de legislar. Els membres del GRETA van exposar que la dels falsos autònoms és una pràctica que s’està convertint en habitual en algunes empreses. El que fan és obligar les persones a fer-se autònomes en comptes de contractar-les com a assalariades perquè siguin elles mateixes les que es responsabilitzin de les cotitzacions socials. La majoria de països estan buscant fórmules per evitar aquests abusos i en països com Espanya fins i tot hi ha sentències que han invalidat aquest tipus de pràctiques, que sovint van lligades a condicions laborals força precàries.


En la reunió, el GRETA també es va interessar per les subcontractacions. Majoria i oposició van poder donar la seva visió, oposada, dels fets.


PROBLEMA


Falsos autònoms

Països europeus s’estan trobant amb el problema que algunes empreses obliguen els treballadors a fer-se autònoms en comptes de contractar-los com a assalariats per tal d’estalviar-se els costos socials.

Legislació
El text inicial del projecte de llei dels treballadors per compte propi deixa la porta oberta que aquesta casuística també es produeixi a Andorra. Per això, DA vol acotar-ho, deixant clar que l’autònom ha de mantenir la llibertat d’autogestió, mentre que el PS vol suprimir aquesta figura.
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts