a andorra hi ha 345 establiments per a visitants amb 44.100 places

El doble de llits en els habitatges d'ús turístic

La xifra ha passat de poc més de 6.000 unitats el 2011 a més de 12.300 l’any passat

Vista de diversos habitatges al Tarter.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els habitatges d’ús turístic han viscut un increment molt important els últims anys. En concret, la xifra s’ha multiplicat per dos la darrera dècada, segons dades facilitades pel ministeri de Turisme. Mentre que el 2011 hi havia 6.036 llits classificats, l’any passat la xifra ja ascendia als 12.323 llits, fet que significa un increment del 104%. Amb tot, el nombre de llits d’habitatges turístics va patir un descens el 2021, en comparació amb el 2020. Així, fa dos anys la xifra arribava gairebé als 14.000 llits (13.980), mentre que l’any passat el nombre va baixar fins als 12.323. En les altres categories d’allotjament, on s’inclouen, hotels, aparthotels, hostals, pensions, refugis de muntanya o cases rurals, entre d’altres, el nombre de llits s’ha mantingut més o menys estable al llarg dels anys.

Les dades van ser facilitades pel ministeri de Turisme als consellers generals socialdemòcrates en relació amb el projecte de llei impulsat pel Govern i anunciat per Xavier Espot durant el debat d’orientació política per controlar les noves autoritzacions d’habitatges d’ús turístic. L’objectiu de la llei és ajudar a destensar el mercat de l’habitatge i per això s’hi inclou una moratòria de dos anys en les noves autoritzacions que no s’adiguin als criteris de sostenibilitat i qualitat marcats. Durant aquests dos anys, el Govern haurà d’elaborar un estudi sobre la capacitat turística del país que establirà nous criteris sobre la base dels quals es podran autoritzar nous pisos turístics. Espot va justificar la mesura recordant que la regulació que es va fer d’aquests allotjaments la legislatura passada per “establir unes garanties mínimes” no respon “al model turístic més sostenible i de qualitat”, i que tampoc ha impedit que “continués aquest transvasament de pisos de lloguer a turístics”.

Les afirmacions del cap de Govern es basaven en les dades esmentades, que a part del nombre de llits també s’hi inclouen el nombre dels diferents tipus d’allotjaments turístics que hi ha al país. En total, hi ha 345 allotjaments classificats com a turístics, en dades del 2021. Aquí hi entren els hotels (159), els aparthotels (19), les empreses de gestió d'habitatges d'ús turístic (83), apartaments turístics –es diferencien dels habitatges d’ús turístic perquè en aquest cas tot l’edifici s’ha de destinar a aquest ús– (24), hostals i residències (9); pensions (5), albergs de joventut (2), cases de colònies (1), càmpings (6), refugis de muntanya (28), cases rurals (7) i bordes rurals (2). En total, 345 allotjaments, poc més d’un 9% més que els que hi havia registrats el 2011 (316).

Pel que fa als llits disponibles, el major nombre correspon als hotels (26.190), seguit dels 12.323 dels habitatges d’ús turístic. A força distància se situen els aparthotels (2.537) i els apartaments turístics (1.976). També a força distància es troben els hostals i les residències (295), els refugis de muntanya (258), les pensions (213), els albergs de joventut (135), les cases de colònies (112), les cases rurals (57) i les bordes rurals (21). En total, 44.117 llits, el que representa gairebé un 11% més dels disponibles el 2011.

FETS

-Increment

Els últims deu anys el nombre de llits d’habitatges d’ús turístic s’ha incrementat molt, fins a arribar a més del doble. Mentre el 2011 n’hi havia 6.036, l’any passat ja arribaven a 12.323.

-Fre a les llicències

El Govern va elaborar un projecte de llei per frenar les noves autoritzacions durant dos anys si no s’adequaven als criteris de sostenibilitat marcats. L’objectiu de la norma és reflexionar durant aquests dos anys sobre el model turístic que es vol i la capacitat que té el país, a part d’ajudar a destensar el mercat del lloguer.

tracking