TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

crisi energètica

Govern prepara el decret per obligar les empreses a estalviar energia

Govern prepara el decret per obligar les empreses a estalviar energia

Les mesures seran d'obligat compliment.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Medi Ambient i Sostenibilitat està treballant en el decret que obligarà les empreses privades a aplicar una sèrie de mesures per a l’estalvi energètic. Les accions seran molt similars a les que ja han de complir les administracions públiques i a les recomanacions que ja es van fer per al sector privat. Això significa tenir una temperatura màxima de 20 graus durant l’hivern i de 26 graus a l’estiu o prohibir l’ús d’estufes o calefactors individuals, entre d’altres qüestions. Així mateix, s’obligarà a apagar els llums i els aparells electrònics quan no siguin necessaris, utilitzar sempre que es pugui la llum natural i desendollar els aparells quan s’estigui en horari no laboral. També es vol marcar un horari màxim per tenir els rètols lumínics exteriors encesos, que en principi s’hauran d’apagar quan es tanqui l’establiment. L’enllumenat de Nadal també estarà restringit i es vol fixar una reducció mínima per l’ús dels llums als interiors dels establiments mentre estigui oberts que podria rondar el 30% d’estalvi.

El Govern encara està treballant en el document i per tant pot patir canvis, però l’objectiu és fer complir les recomanacions que ja s’han donat. La llei de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica ja atorgava la potestat al Govern d’adoptar mesures d’obligat compliment adreçades a reduir el consum i a incrementar l’estalvi energètic a través de restriccions en l’ús de la calefacció, la climatització i l’enllumenat, en edificis públics i també als privats; restriccions o prohibicions de la il·luminació exterior dels edificis, de vitrines i aparadors, de rètols, cartells i anuncis lluminosos i de les il·luminacions ornamentals i restriccions o prohibicions de l’ús de màquines, aparells i disposicions que consumeixen energia per fer activitats industrials, comercials o de serveis. Ara, amb el decret, es faran efectives aquestes restriccions.

MESURES

Climatització

La temperatura màxima a l’hivern haurà de ser de 20 graus i a l’estiu haurà de ser de 26 graus. A més, no es podrà fer ús d’estufes o calefactors individuals.

Apagar l’ordinador

Els aparells electrònics que no siguin necessaris s’hauran d’apagar. També s’hauran d’apagar els ordinadors o altres aparells fora de l’horari laboral.

Il·luminació

Es fixarà un horari màxim per l’ús dels rètols lumínics exteriors. En el cas dels interiors, els establiments hauran de reduir l’enllumenat.

Llums de nadal

La decoració nadalenca lumínica també estarà restringida a un horari.

tracking