x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Salut

La donació de cordó umbilical ha salvat una vida aquest any

Un 54,3% de les dones que han parit estaven inscrites al registre de donants
Campanya per la donació de cordó umbilical

Campanya per la donació de cordó umbilical

Campanya per la donació de cordó umbilical

Govern
Actualitzada 05/12/2022 a les 17:58
La donació d'unitats de sang de cordó umbilical ha salvat una nova vida aquest any, segons informa el Govern en nota de premsa després de la comissió de seguiment del programa de donació, celebrada aquest dilluns. Es tracta del setè trasplantament amb una unitat provinent d'Andorra, una dada que posa en relleu "l'eficàcia i qualitat" del programa.

En aquest sentit, la comissió destaca l'augment de dones inscrites al registre. Enguany, un 54,3% de les dones que parien eren donants, mentre que al 2021 n'eren 48,5% i fa dos anys un 47,6%. D'altra banda, les dades apunten que aquest any en un 27,6% dels parts s'ha col·lectat una mostra. Una xifra que baixa respecte el 2020, quan el percentatge era del 37,1%, i de l'any passat, quan va situar-se en el 32,6%.

Així, la comissió posa especial èmfasi en la qualitat de les mostres, ja que no s'ha detectat cap contaminació en el procés de recollida. A més, s'ha ressaltat la millora en l'eficàcia del programa, gràcies a l'ampliació dels usos de les unitats de cordó per a produir hemocomponents -com ara col·liris de sang de cordó per a persones amb greus afectacions oculars o plasma de cordó per curar úlceres de peu diabètic-, així com la conservació en biobancs per a usos en projectes de recerca. 

Finalment, s'ha exposat l'estat de situació de la donació de teixits a Andorra, on s'ha indicat la voluntat d'iniciar les extraccions amb còrnies. Actualment s'està treballant en circuits d'extracció, l'adequació de la normativa, la formació del personal i en les autoritzacions necessàries per poder efectuar el pas d'aquests teixits per la duana.

Porgrama de donació de medul·la òssia
Durant la reunió també s'ha tractat el funcionament del programa de donació de medul·la òssia, que enguany assoleix les 82 persones donades d'alta des de l'inici del programa el 2020. 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts