x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
poder adquisitiu

Els salaris de les parapúbliques s'actualitzaran amb la totalitat de l'IPC

L’objectiu és que l’administració doni exemple encara que no se’ls obligui per llei
Dos treballadors del SAAS a l'entrada de l'hospital de Meritxell.

Dos treballadors del SAAS a l'entrada de l'hospital de Meritxell.

Dos treballadors del SAAS a l'entrada de l'hospital de Meritxell.

Fernando Galindo
Actualitzada 05/12/2022 a les 12:17
Els treballadors de les empreses parapúbliques veuran el seu salari, molt probablement, incrementat amb la totalitat de l’IPC, que es calcula que rondarà el 7%. Els empleats del SAAS, FEDA, RTVA, Andorra Telecom i Andorra Turisme, entre altres, es regeixen pel codi de relacions laborals i no per la llei de la Funció Pública, com passa amb els funcionaris. És a dir, que no hi ha l’obligació legal -que marca el text de la Funció Pública- d’actualitzar els seus salaris basant-se en l’IPC. El cap de Govern, Xavier Espot, però, ja va anunciar dimarts que animava totes les empreses a apujar els sous dels treballadors amb la totalitat de la inflació encara que no fos obligatori. Des d’aquesta premissa, l’objectiu és que les empreses que reben transferència del Govern donin exemple i encara que no hi estiguin legalment obligades, actualitzin les nòmines dels treballadors amb la totalitat de l’IPC, independentment de quin sigui el seu salari.

L’objectiu és minvar la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania en un any complicat per una inflació altíssima que ha agreujat encara més els problemes ja existents en el mercat de l’habitatge. L’actualització dels salaris de les plantilles de les parapúbliques suposarà també un increment dels seus pressupostos per a l’any vinent, que inicialment s’havien previst amb un IPC del voltant del 4,5%, però que finalment, si s’aplica en la seva totalitat, s’espera que sigui força més elevat.

Cal recordar que, en el cas dels funcionaris, és obligat aplicar per llei cada any l’IPC als salaris i que enguany també es farà sense marcar cap límit. Així mateix, a partir del gener, els treballadors de l’administració general i els cossos especials, de justícia i d’educació rebran també un increment del 3% per l’actualització de les graelles salarials que marca la llei de la Funció Pública aprovada fa uns mesos. En total, doncs, l’augment salarial per a l’any vinent per a aquests treballadors serà al voltant del 10%.

Les empreses privades també estaran obligades a apujar el sou als treballadors que cobrin fins a 4.000 euros. L’increment, però, no serà del total de l’IPC en tots els casos, sinó que serà progressiu, aplicant el total de la inflació als salaris fins als 1.400 euros i reduint-se, a raó de 0,5 punts cada 200 euros, fins als 4.000 euros mensuals. Aquesta és la proposta del Govern, que encara pot tenir canvis en el transcurs del seu pas pel Consell malgrat que no s’esperen grans modificacions.
Etiquetes
Veure’n més
14
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts