justícia

Absolt d'assassinat l'autor del crim de Vila per trastorn mental

Corts imposa a l’autor del crim de Vila 25 anys d’internament en un centre psiquiàtric

La porta precintada del domicili de la víctima l'endemà dels fets.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els magistrats del Tribunal de Corts han conclòs que l’autor confés de l’assassinat d’un empresari resident a Vila va actuar mogut per l’alteració mental que patia i que el trastorn –una esquizofrènia per la qual no seguia cap tractament– l’eximeix de la responsabilitat penal. La sentència pel crim ocorregut el 21 de setembre del 2020 absol, per tant, l’acusat del delicte d’assassinat i de la resta d’infraccions que se li imputaven pels fets d’aquella matinada, entre les quals violació de domicili, danys mitjançant incendi, amenaces o port il·legal d’arma. La sentència, però, determina una mesura privativa de llibertat, la d’internament durant 25 anys en un centre psiquiàtric per seguir tractament mèdic i farmacològic especialitzat. És exactament la petició que havia fet la Fiscalia.

El Tribunal de Corts aplica l’eximent complet que sol·licitava la defensa i també la Fiscalia. En el cas de l’acusació pública, la petició es va modificar en l’informe final després d’escoltar els psiquiatres que van tractar l’acusat arran de la detenció i l’empresonament i la forense que va fer la pericial. La pèrit va concloure que l’acusat va actuar amb les capacitats “greument alterades” i afectat per un brot psicòtic, i també va alertar del risc de reincidència si abandonava el tractament. El fiscal, que en l’informe provisional demanava 25 anys de presó, va canviar el posicionament concloent que el processat havia actuat pel “deliri” que patia, però va afegir que calia una mesura de seguretat per protegir “terceres persones o a ell mateix” davant el risc d’abandonament del tractament si no estava sota una supervisió estricta. Una mesura de seguretat que van ser els 25 anys d’internament en un centre psiquiàtric que també ha acabat reflecint la sentència.

De fet, el tribunal també va comunicar ahir al processat el canvi immediat del seu règim al centre penitenciari de la Comella arran de la sentència. L’autor confés del crim passarà ara a estar intern a la nova àrea de salut mental de la presó, una situació que mantindrà si la sentència esdevé ferma. Es tracta d’un espai aïllat ubicat al mòdul de menors i el consell de ministres n’aprovava aquesta mateixa setmana el funcionament. L’objectiu de la nova estructura és, segons va informar l’executiu, que “pugui acollir les persones a les quals l’autoritat judicial hagi imposat una mesura de seguretat d’internament en existir una circumstància eximent per causa psiquiàtrica” –el cas de l’acusat–, afegint que en aquests casos “l’assistència sanitària és un element primordial i per tant es preveu una atenció multidisciplinària amb professionals d’atenció mèdica, psicològica, d’infermeria i d’atenció social i educativa”.

A banda de l’internament en centre psiquiàtric, la sentència també imposa a l’inculpat la prohibició d’acostar-se a la dona i la filla del difunt durant deu anys i a indemnitzar-les amb 100.000 i 267.000 euros, respectivament. Haurà de compensar amb 50.000 euros més la filla adoptiva de l’home.

La sentència pot ser recorreguda i l’acusació particular ho valorarà els propers dies. Els advocats de la família de l’home assassinat van defensar que només es podia aplicar l’eximent incomplet perquè l’acusat sí que havia tingut consciència del que feia. Van reclamar 25 anys de presó a la Comella defensant, a més, que s’havien d’imputar dos delictes més al reu, dues temptatives d’assassinat, a la dona i la filla del difunt, que aquella matinada també estaven a l’habitatge, perquè les va ruixar amb gas lacrimogen i va calar foc al domicili. La sentència tampoc satisfà la petició de la defensa, que reclamava una mesura d’internament de només cinc anys.

Els fets

La nit del crim l’acusat va colar-se al domicili de la víctima, que havia estat el seu cap anys abans, el va colpejar amb un martell tàctic i va calar foc a l’habitació on l’havia deixat malferit. Després va fugir amb el cotxe de la dona del difunt però es va entregar a la policia poc després. Va explicar durant el judici que va actuar per les “veus” que sentia. Els mesos previs al crim havia estat assetjant la víctima, que l’havia denunciat a la policia.

CLAUS

1 Eximent a causa d’alteració mental

Tal com sol·licitaven la Fiscalia i la defensa, la sentència conclou que l’acusat va actuar mogut per un trastorn mental que no es tractava.

2 Canvi de règim al centre penitenciari

El tribunal canvia el règim a la presó de l’acusat ja que passarà a l’àrea de salut mental, creada per a casos com el seu.

3 Allunyament i indemnització

a la família

La sentència li prohibeix entrar en contacte amb la filla i la dona del difunt i haurà de pagar 417.000 euros en indemnitzacions a la família.

tracking