AFERS SOCIALS

Ubach visita Polònia pel 9è consell de ministres de l'OSCE

Andorra i Mònaco han signat el CDI per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i el capital i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal

Ubach i Berro-Amadeï durant la reunió bilateral amb MònacoGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, ha participat aquest dijous en la sessió plenària del 29è Consell de Ministres de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE), que se celebra entre avui i demà a Łódź, Polònia, segons informa l'executiu en un comunicat. El Consell de Ministres, òrgan decisori de l'OSCE es reuneix anualment i és l'espai on elsministres d’Afers Exteriors poden debatre sobre la seguretat de manera transversal des de la vessant politico-militar, humana i econòmica i mediambiental. Tots els documents i decisions són adoptades per consens entre els 57 Estats participants que formen part de l’OSCE i comprenen una vasta àrea geogràfica.

Així, durant la seva intervenció, Ubach ha condemnat l’atac de Rússia a Ucraïna, que, ha destacat, "segueix sent una greu amenaça per a la seguretat i l’estabilitat d’Europa", assenyalant que Andorra acull refugiats provinents d'aquest conflicte bèl·lic i ha recordat que el Govern ha implantatsancions financeres internacionals contra Rússia i Bielorússia. En aquesta línia, Ubach ha fet una crida al diàleg i ha afegit que "la nostra responsabilitat col·lectiva és posar fi al patiment de la població civil i treballar junts per la pau, la seguretat i el desenvolupament i benestar sostenible".

Així mateix, la ministra ha posat en relleu la importància d’impulsar la lluita contra el canvi climàtic, especialment tenint en compte les seves conseqüències específiques en països muntanyosos, segons destaca l'executiu. I ha emfatitzat l'aposta del Principat per reforçar la participació dels joves en l'acció política. En aquesta línia, ha finalitzat el discurs recalcant que "l'educació accessible a tothom permet la igualtat d’oportunitats, el fonament de la cohesió social i de la democràcia". Pel que fa a la igualtat de gènere, Ubach ha dit que "estem convençuts del rol i de valor afegit de les dones per a la construcció i la consolidació de la pau i de la seguretat".

A més de la sessió plenària, la ministra ha participaten una taula rodona sobre el canvi climàtic i la seguretat en les regions muntanyoses i ha emfatitzat en la vulnerabilitatdels ecosistemes de muntanya davant el canvi climàtic i s’ha referit a la importància del compromís de les organitzacions internacionals que pot "marcar una diferència tangible per millorar la vida de les persones i protegir la biodiversitat dels nostres territoris muntanyosos", segons destaca Govern.

En aquest sentit, la ministra ha recordat que Andorra forma part de l’Aliança per les Muntanyes de les Nacions Unides i ha destacat que el Principat va organitzar, en el marc de la COP27, una reunió ministerial per reivindicar un major reconeixement de les zones de muntanya en el marc de l’acció climàtica.

Reunions bilaterals amb Àustria, Alemanya i Mònaco

Per altra banda, Ubach ha mantingut diferents reunions bilaterals amb els seus homòlegs desplaçats també a la ciutat de Łódź. Concretament ambel ministre d’Afers Exteriors d’Àustria, Alexander Schallenger; amb la ministra d’Afers Exteriors d’Alemanya, Annalena Baerbock; i amb la ministra

d’Afers Exteriors de Mònaco, Isabelle Berro-Amadeï.

En concret, durant la reunió amb Mònaco, Ubach i Berro-Amadeï han signat el Conveni entre el Principat d’Andorra i el Principat de Mònaco per eliminar la doble imposició en matèria d’impostos sobre la renda i el capital i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal (CDI). Un conveni que ja s’havia negociat, però que restava pendent de signatura, i que ha de permetre reforçar la cooperació econòmica i financera entre els dos països, segons informa Govern.

A les trobades amb els ministres d’Àustria i Alemanya, Ubach ha informat dels avenços de les negociacions per tal d’assolir l’Acord d’associació amb la Unió Europea. Específicament, en la reunió amb Alemanya, Ubach i Baerbock han signat l’acord de mobilitat que permetrà promoure i facilitar oportunitats per a què els joves andorrans puguin estudiar i treballar a Alemanya.

tracking