mestres del sistema andorrà

Vilarrubla defensa l'avaluació en la carrera professional

La ministra d’Ensenyament i Educació Superior insisteix que cal un examen amb criteris objectius, però diu que hi ha marge de negociació

La ministra d'Educació, Ester VilarrublaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Ensenyament i Educació Superior, Ester Vilarrubla, va mantenir ahir en converses amb el Diari que l’avaluació és un requisit necessari per tal que els mestres del sistema andorrà puguin accedir a la carrera professional i, amb ella, a una millora salarial. “L’avaluació de les competències forma part de l’essència de la carrera”, va reivindicar, tot afegint que “no és un tema que vulgui mantenir o no, sinó que és un tema de la mateixa definició del que vol dir la carrera professional.” La ministra ho va dir després que l’assemblea del Sindicat d’Ense­nyament Públic (SEP) consensués la setmana passada renunciar a la carrera professional que està negociant amb el ministeri si se’ls requereix acreditar mèrits i superar avaluacions per col·locar-los a la franja salarial corresponent.

Ara bé, Vilarrubla es va mostrar flexible. “El marge de negociació o d’entesa pot ser molt gran”, va assenyalar, tot recordant que el ministeri s’ha mostrat obert des del primer moment a parlar de com es podria articular aquesta avaluació. “Es pot parlar què s’avalua, com, quan, a qui...”, va esgrimir.

Per la seva banda, el SEP va defensar que la trajectòria professional de cada mestre és suficient per determinar la franja salarial. En canvi, la ministra va apuntar que “una cosa és demostrar i l’altra avaluar”. I va anar més enllà per afegir que cal establir “criteris objectius” que serveixin com a garantia. De fet, la ministra va apel·lar al col·lectiu, recordant que “gran part de la seva feina es basa a avaluar els alumnes. “Per molt que ells sàpiguen si un alumne ho està fent bé, no deixen de fer passar-li unes avaluacions. Perquè han de poder recollir aquestes informacions objectives”.

Pel que fa a l’avís del SEP de renunciar a la carrera professional si no s’elimina el criteri de l’avaluació, Vilarrubla va recordar que l’accés és voluntari i “cadascú pot escollir si la fa o no”. I va posar en valor que “és una oportunitat de poder demostrar la teva excel·lència, que sé que n’hi ha moltíssima, i que es reconegui, fins i tot a nivell salarial”.

Malgrat això, Vilarrubla es va mostrar comprensiva amb els neguits del col·lectiu, que si bé s’ha mostrat d’acord amb la carrera professional, denuncia que, durant anys, no ha pogut progressar en l’àmbit salarial. “Ho puc entendre, perquè sé l’històric”, va incidir. De fet, el SEP va denunciar que gran part del col·lectiu està cobrant el 80% de la seva franja salarial.

tracking