PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL

Les Festes de l'Os, patrimoni de la Unesco

Reconeixement internacional al Ball de l’Ossa d’Encamp i a ‘L’última ossa d’Ordino’

La Unesco va donar a conèixer ahir la decisió.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 17è Comitè intergovernamental del patrimoni cultural immaterial de la Unesco, reunit a Rabat, va decidir ahir inscriure les Festes de l’Os dels Pirineus a la llista representativa del patrimoni cultural immaterial. La candidatura, presentada a la Unesco per Andorra i impulsada conjuntament amb França, reuneix segons el comitè els criteris de la convenció del 2003 necessaris per a la inscripció, tenint en compte que les festes que en formen part tenen uns valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi natural.

La decisió de la Unesco suposa el reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial del Pirineu i, alhora, implica la implementació de mesures de salvaguarda amb el paper actiu de les institucions i, molt especialment, dels actors que s’encarreguen de materialitzar, difondre i transmetre la festa a les generacions més joves.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va subratllar ahir que “la inscripció de la Unesco contribuirà a difondre la riquesa cultural del Pirineu i afavorirà el diàleg entre les diferents valls, a més de comprometre institucions i actors de la festa a implementar mesures de salvaguarda per garantir la seva continuïtat”. Precisament, Riva va voler adreçar-se a la comissió de festes d’Encamp i a l’Associació de Cultura Popular i els va reiterar “el compromís del Govern d’acompanyar-los en la salvaguarda d’aquesta festa que ens vincula al nostre territori de muntanya”.

El ball de l'Ossa

Els balls de l’Os, o de l’Ossa a Andorra, es troben en alguns pobles dels Pirineus i altres zones de muntanya. A Andorra, les representacions s’emmarquen en el cicle festiu d’hivern: el Ball de l’Ossa és un dels actes centrals del Carnaval d’Encamp, un dels més populars del país, mentre que L’última ossa d’Ordino se celebra a començament de desembre –enguany el dia 11–. Una persona disfressada d’ossa és el personatge central de les dues representacions andorranes, que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’os del Vallespir.

tracking