Comunitat de Treball dels Pirineus

Andorra signa un conveni a favor de la cooperació transfronterera pels Pirineus

La firma s'ha fet en el marc del 40è Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus

Els representants dels set territoris que formen el consorci de la Comunitat de Treball dels PirineusCTP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants dels set territoris que formen el consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) s'han reunit avui al Centre ArantzazuLab (Oñati) en el marc del 40è Consell Plenari de la CTP, organitzat pel Govern del País Basc qui ocupa la presidència rotatòria des de fa un any i s'hi mantindrà un any més, segons informa la CTP en un comunicat. Així, el lehendakari i actual president de la CTP, Íñigo Urkullu Rentería, acompanyat de representants de la resta de territoris del consorci transfronterer, han signat la Declaració Conjunta dels Presidents, reafirmant el seu compromís amb la Comunitat de Treball dels Pirineus. Per part d'Andorra hi ha participat la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach;la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, en qualitat de vicepresidenta de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera (OACT), i l’ambaixador del Principat a Espanya, Vicenç Mateu.

En aquest sentit,Urkullu ha destacat que "en aquest any de presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus hem treballat en col·laboració amb la resta de territoris en àmbits com l'hidrogen, la salut i la joventut”. Així mateix, ha subratllat el paper de la comunitat a nivell europeu: "amb la presentació de l'estratègia pirinenca, hem demostrat que podem ser un referent de desenvolupament i cohesió territorial a Europa". En aquesta línia i pel que fa al programa de cooperació transfronterera (Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya– França–Andorra) POCTEFA, del qual la CTP és l'autoritat gestora, ha destacat com a grans fites l'aprovació del programa POCTEFA 2021-2027 per part de la Comissió Europea el 23 de novembre i la celebració de l'acte de presentació dels resultats de el POCTEFA 2014-2020 els dies 4 i 5 d'octubre a Bilbao.

Per la seva banda,Maria Ubach, com a presidenta de l'Agència Andorrana de Cooperació Transfronterera, ha explicat que "la pandèmia ha demostrat com d'important és cooperar entre territoris i trobar solucions col·lectives perquè compartim problemes. El nou programa POCTEFA 2021-2027 serà el tercer en què participa Andorra i hem vist la importància estratègica d'implicar-nos i acostar-nos a la Unió Europea. En aquest nou període, prestem especial atenció a l'objectiu d'una Europa més social per als ciutadans".

En aquest sentit, durant el Ple, el director de la CTP, Jean-Louis Valls, ha anunciat que la primera convocatòria de projectes POCTEFA 2021-2027 es llançarà el primer trimestre de 2023 i ha fet una breu valoració de la gestió de l'anterior convocatòria, corresponent al 2014-2020, durant la qual es van programar 175 projectes de cooperació transfronterera. A més, la CTP destaca que dos joves del territori pirinenc van presentar els resultats del segon Fòrum de Joventut Transpirinenc que es va celebrar a finals d'octubre i principis de novembre de 2022 a Hondarribia i que pretén esdevenir una trobada transfronterera anual del Pirineu. Alhora va tenir lloc una sessió titulada "Hidrogen verd: un projecte per a un HUB als Pirineus" que va incloure presentacions i una taula rodona amb experts en aquest camp. En aquest debat han participat actors internacionals en l'àmbit de l'hidrogen com a vector energètic i han compartit les seves impressions sobre el futur d'aquest sector a Europa, però sobretot als Pirineus. Per part d'Andorra, la participant va serMeritxell Cuyàs, tècnica de l'oficina d'Energia i del Canvi Climàtic, Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Desenvolupament Sostenible.

tracking