ACORD D'ASSOCIACIÓ UE

Andorra i la Comissió Europea debaten sobre el manteniment de les quotes d'immigració

Xavier Espot, Landry Riba i Esther Rabasa s'han reunit amb els més alts mandataris a Brussel·les

Espot i Maroš Šefčovič en el marc de les negociacions de l'acord d'Associacio UE -AndorraEuropean Comission

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen i el vicepresident Maroš Šefčovič, i el cap de Govern Xavier Espot, han acordat continuar amb la mateixa intensitatel ritme de les negociacions per tal de cloure el text de l'Acord d’Associació durant el darrer semestre del 2023 sobre la proposta andorrana de mantenir un sistema de quotes d'immigració, coincidint amb la presidència espanyola del Consell de la UE, segons informa l'executiu en un comunicat. Espot i el secretari d'Estat d'Afers europeus, acompanyats de l'ambaixadora Esther Rabasa, s'han desplaçat a Brussel·les per mantenir una reunió amb els més alts mandataris de la Comissió Europea i el seu equip negociador.

Així, Ursula von der Leyen i Maroš Šefčovič han refermat el compromís de la Comissió Europea per cloure el text de l'Acord d'Associació a finals del 2023. En aquest sentit, el vicepresident ha reiterat la importància de la Comissió d'obtenir un marc de relació proper i estable amb elsestats de petita dimensió del territori europeu que els permeti la participació en el mercat interior.Per la seva part, el cap de Govern, li ha exposat a la presidenta que l'Acord d'Associació, que ha de permetre la participació en el mercat únic europeu, és la clau de volta del desenvolupament econòmic i social d'Andorra en el futur. En aquest sentit, Espot ha explicat a von der Leyen que tenen la voluntat d'encaminar de manera consensuada la futura entesa amb la UE, amb la finalitat d'aconseguir una participació progressiva i estructurada al mercat interior de la Unió i el respecte de determinades especificitats vinculades a la realitat demogràfica i territorial del país.

Durant la trobada, l'executiu destaca que també han tractat la situació geopolítica a Europa i que la presidentaha agraït que Andorra s'hagi alineat amb les sancions adoptades per la Unió Europea amb relació al conflicte bèl·lic a Ucraïna. Així mateix, s'han tractat altres qüestions com la crisi energètica i els reptes mediambientals.

Per altra banda, elvicepresident de la Comissió Europea i el cap de Govern han reiterat el compromís de mantenir la intensitat de l'agenda negociadora per al primer semestre de l'any vinent per avançar a un tancament del text de l'acord a finals del 2023. En aquesta línia i pel que fa a la circulació de persones, han debatut la posició d’Andorra de basar la lliure circulació de persones en el model de Liechtenstein, de manera que es pugui preveure i adaptar els fluxos d’immigració tenint en compte la capacitat de creixement del país, aplicant alhora els principis bàsics del funcionament del mercat únic, segons assenyala Govern.

Pel que fa a les telecomunicacions i al mateniment d'un operador únic,tal com demana Andorra, el vicepresident i el cap de Govern han decidit encarar la negociació al respecte durant la primavera vinent, després d’haver tancat la negociació de la majoria d’aspectes tècnics que encara queden pendents de ser consensuats.

tracking