x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Mesures poder adquisitiu

Un 94% dels assalariats tindran augment de sou el 2023

El Govern tira endavant la revisió salarial fins als 4.000 euros bruts i l'augment de lloguers fins al 5%
Pujada salarial obligatòria fins als 4.000 euros

Pujada salarial obligatòria fins als 4.000 euros

Pujada salarial obligatòria fins als 4.000 euros

Govern
Reunió del Consell Econòmic i Social aquest matí

Reunió del Consell Econòmic i Social aquest matí

Reunió del Consell Econòmic i Social aquest matí

Fernando Galindo
Actualitzada 29/11/2022 a les 17:13
El Govern aprovarà demà en consell de ministres la pujada del salari mínim un 7% per decret i un projecte de llei per incrementar els salaris fins als 4.000 euros bruts baixant un 0,5% de percentatge per cada tram de 200 euros a partir de la franja de 1.200-1.400 euros de la remuneració mínima, segons ha anunciat aquest migdia. La mesura prevista per al 2023 afectarà al 94% de la massa salarial, segons ha indicat el ministre d'Economia, Jordi Gallardo, i serà per a persones que fa més d'un any que estan a l'empresa. El cap de Govern, Xavier Espot, ha remarcat que el projecte de llei inclourà una disposició transitòria de recomanació a les empreses perquè l'augment de salaris sigui en totes les franges el mateix de l'IPC, que segons la previsió d'Estadística estarà al voltant del 7%, i ha manifestat que s'aprova una pujada obligatòria mínima per responsabilitat " i no que tothom faci el que vulgui". La pujada del 7% també s'aplicarà a les pensions de la CASS de jubilació, viduïtat i invalidesa inferiors al salar mínim i a les pensions de solidaritat i per a les persones amb discapacitat. 

El cap de Govern ha ressaltat que les mesures s'adopten amb paràmetres objectius i d'interès general i de manera empírica amb la dada de la inflació i ha recalcat que les persones en situació més vulnerable són les que mereixen més atenció del Govern però que tothom mereix atenció perquè segons quines mesures s'apliquin hi pot haver menys capte. Xavier Espot ha reivindicat que el salari mínim s'ha augmentat un 14,6% des del gener passat amb les revisions del gener i el maig passat i la que s'aplicarà al gener vinent. I la pujada és del 10,5% des del maig fins al gener del 2023. El cap de Govern ha recalcat que s'ha de tenir en compte que el context és difícil per al teixit productiu "que també està molt tocat" i per això ha assegurat que s'han previst mesures "valents però no podem anar a increments desbocats" i que l'efecte sigui pitjor i les empreses acabin fent acomiadaments. 

Desacord dels agents socials
La patronal i els sindicats no han assolit cap acord sobre l’increment salarial en la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) d'aquest matí. Mentre l’USdA ha insistit a demanar un increment del 5% de tots els salaris sostingut durant quatre anys i la implementació de la tretzena paga al final d’aquest període, la CEA només acceptava incrementar el salari mínim un 7% i que la resta de salaris fins el mitjà s’apugin entre un 4% i un 5%, en una negociació que s’hauria de fer al març del 2023 (aplicant l’increment de forma retroactiva) un cop ja es tinguin les dades definitives de l’IPC i s’hagi vist la seva evolució durant els primers mesos del proper any. Espot ha assenyalat que les postures dels agents socials han estat distants des del principi de les converses però ha incidit que aquesta negociació ha de servir de base per al diàleg social que s'ha d'establir al país. 


Espot ha valorat la possibilitat que els sindicats convoquin mobilització per les mesures que adopti l'executiu i ha assegurat que no veu motius perquè es puguin convocar protestes per les pujades de salaris que s'han fixat. 
Etiquetes
  • #36 Tonto
    (30/11/22 07:08)

    Doncs si entenc be ipc esta pactact, 7%! l'any s'acaba en un mes, govern va fer el seu calcul, tenim la prova que fan lo que volen amb els números. Si ens queixem mes baixara a 0% gràcies a uns rebaixes de final d'any!

    Respondre
  • #35 Joan
    (30/11/22 02:08)

    Em sap greu, però després de 26 anys tanquem. Aquests darrers anys ja només hem treballat per mantenir els 32 treballadors, que no és poc. Aquesta estocada m'obligarà a gastar-me els pocs estalvis que he fet en tota la vida per indemnitzar els treballadors. Em sap greu perquè tots són del país i cap més jove dels 50. Alguns ja m'han dit que ells hauríem fet el mateix en el meu lloc. Ho sento, no pensava mai que el meu Govern em faria tancar i buscarme feina als 62 anys. Perdoneu-me companys, fins aquí he pogut donar-vos un sou, i tot el que he guanyat va per vosaltres. Bon Nadal.

    Respondre
  • #34 VENGA YA
    (29/11/22 23:51)

    Veient els comentaris d'empresaris que asseguren no poder fer front a aquest augment de salaris Tinc una pregunta que em ronda el cap i no trobo resposta? Us poso en context abans usant com a exemple espanya.

    El salari mínim és el mateix o gairebé, però mentre a andorra si un empleat rep 1000 euros nets l'empresa ha de desemborsar 1220 euros. A Espanya són prop de 2000 euros el que a ha de desemborsar l'empresa per aquest mateix empleat.

    No només això, ja que de tots els beneficis a andorra l'estat recapta un 10% mentre que a espanya és un 25% d'impost de societat.

    Per acabar, també és important considerar que el pagament de dividends és gratuït a andorra i a espanya té un tipus mínim del 19%.

    D'allà la meva pregunta, si l'estat recapta molt menys on va a parar la diferència, si tant l'empresari com l'empleat no semblen treure'n profit.

    Respondre
  • #33 Raul
    (29/11/22 22:34)

    Els fills de separats no tenen el dret que que les seves pensions alimentàries s'apujin? Visca la injustícia. Eleccions demà

    Respondre
  • #32 Xavier foncarral
    (29/11/22 22:32)

    Sra ministra Pallarès els pares separats ens quedem sense augment de pensions com la resta de la ciutadania. Espero la seva visita com fa 4 anys per demanarme el vot. Aquest any votaré però no pas a vostè ni al il·lustre cap de govern actual. El meu fill ahir va fer 18 anys i te unes ganes d'eleccions i di la seva enfron les urnes 

    Respondre
  • #31 Ferran
    (29/11/22 22:21)

    I sobretot, sobretot al 94% se'ls augmentarà per sota o molt per sota de l'IPC

    Respondre
  • #30 Mentrestant
    (29/11/22 21:59)

    Haha va dir..
    Mentrestant a espanya la caixa de pensions esta buida i arriben eleccions en 1 any. Aquesta pelicula ja es va veure fa 4 anys.

    Respondre
  • #29 fgh
    (29/11/22 21:33)

    QM va dir..
    A molts de vosaltres us voldria veure de treballadors, després amb motiu de causa opineu. No tot és or el què llueix.

    Respondre
  • #28 Haha
    (29/11/22 21:22)

  • #27 Matemàtiques?
    (29/11/22 21:06)

    Matematiques va dir..
    Si ho comptem des de la declaració de pandèmia per l'OMS, al febrer del 2023 farà 3 anys, des del confinament al març i, des del final dels ERTO, ara farà 2 anys dels darrers (sector d'oci nocturn), si no recordo malament, que potser és menys. D'on treus els 4 anys que dius?

    Respondre
Veure’n més
36
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts