Habitatge

Els arquitectes demanen reduir edificabilitat i sòl urbanitzable

El col·legi professional reclama construir preservant el paisatge natural i disminuint el volum d'excavacions

Els privats podran construir i gestionar habitatge socialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi d'Arquitectes ha fet un segon manifest sobre urbanisme reclamant mesures perquè sigui sostenible, "més amable amable i per a les persones, projectar edificis que millorin la qualitat de vida i preservar el paisatge natural com a patrimoni de país". El col·lectiu professional proposa "definir una edificabilitat inferior a la que es podria assolir de la volumetria màxima que determinen diferents paràmetres urbanístics" per aconseguir la qualitat en el disseny arquitèctonic i una millor integració a l'entorn, segons exposen en un comunicat.

Els arquitectes demanen a Govern que per millorar l'urbanisme es replantegi la classificació del sòl urbanitzable "lligada a conceptes de sostenibilitat, mitjançant l'establiment de paràmetres mesurables". I plantegent que les característiques del terreny per exemple del percentatge d'inclinació "han de ser clau per a ser inclòs a la classificació de sòl urbanitzable". El col·lectiu considera que s'ha de treballar per l'urbanisme "compacte, evitant la dispersió per territori i per tant, també s'hauria de valorar eliminar la possibilitat de realitzar edificacions a precari no destinades a ús propi". Per preservar el paisatge els arquitectes aposten per "modificar la reglamentació que defineix la modificació del terreny en favor d'una millor adaptació topogràfica de les edificacions per disminuir el volum d'excavació" i limitar el percentatge d'ocupació en soterrani "en teixits de transició i residencials per mantenir perímetres naturals al voltant de les edificacions".

El Col·legi d'Arquitectes exposa aquestes propostes després de celebrar la segona taula per la preocupació generada per la situació de creixement indiscriminat que es va plasmar en un manifest el 23 de setembre demanant frenar la construcció. El col·lectiu valora que el Govern hagi aprovat mesures de control perquè els comuns elaborin un estudi de càrrega màxima a cada parròquia en un termini d'un any i estima que aquesta normativa "és un primer pas necessari per obtenir les dades de territori sobre les que basar un model de país i establir un planejament sostenible". I recalquen que durant aquest termini "es poden definir les bases per a la tant obligada revisió de la Llei d'Urbanisme per tal que s'adapti a la nova realitat fent prevaldre l'Interés General".

Espais verds

Els arquitectes defensen que s'han de redefinir les unitats d'actuació a escala humana per afavorir "un teixit urbà amb un mixt d'usos i espais verds que permetin un dia a dia 'a 15 minuts a peu' reduint l'ús del vehicle privat". I que es facin corredors verds per a vianants i bicicletes, bosses d'aparcaments i millorar el transport públic per disminuir els problemes de mobilitat.

Els professionals estimen que per fer un urbanisme més amable s'ha de repensar la cessió en funció de la necessitat d'habitatges de protecció, d'equipaments i zones verdes de cada unitat" i demanen que la urbanització "necessàriament s'entregui amb l'execució de les zones verdes i els equipaments que el planejament determini".

El col·lectiu professional recalca que es posa a disposició del Govern per aportar propostes en favor d'un urbanisme sostenible i un habitatge digne "com a organisme independent i apolític" i assegura que és necessari que els dirigents del país disposin d'un programa de mesures de desenvolupament urbanístic sostenible, "així com de mesures per garantir l'accés a l'habitatge a tots els ciutadans d'Andorra".

tracking