x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Habitatge

Els arquitectes demanen reduir l'edificabilitat i el sòl urbanitzable

El col·legi professional reclama construir preservant el paisatge natural i disminuint el volum d'excavacions
Dos operaris de la construcció.

Els privats podran construir i gestionar habitatge social

Dos operaris de la construcció.

Fernando Galindo
Actualitzada 29/11/2022 a les 11:23
El Col·legi d'Arquitectes ha fet un segon manifest sobre urbanisme reclamant mesures perquè sigui sostenible, "més amable amable i per a les persones, projectar edificis que millorin la qualitat de vida i preservar el paisatge natural com a patrimoni de país". El col·lectiu professional proposa "definir una edificabilitat inferior a  la que es podria assolir de la volumetria màxima que determinen diferents paràmetres urbanístics" per aconseguir la qualitat en el disseny arquitèctonic i una millor integració a l'entorn, segons exposen en un comunicat.

Els arquitectes demanen a Govern que per millorar l'urbanisme es replantegi la classificació del sòl urbanitzable "lligada a conceptes de sostenibilitat, mitjançant l'establiment de paràmetres mesurables". I plantegent que les característiques del terreny per exemple del percentatge d'inclinació "han de ser clau per a ser inclòs a la classificació de sòl urbanitzable". El col·lectiu considera que s'ha de treballar per l'urbanisme "compacte, evitant la dispersió per territori i per tant, també s'hauria de valorar eliminar la possibilitat de realitzar edificacions a precari no destinades a ús propi". Per preservar el paisatge els arquitectes aposten per "modificar la reglamentació que defineix la modificació del terreny en favor d'una millor adaptació topogràfica de les edificacions per disminuir el volum d'excavació" i limitar el percentatge d'ocupació en soterrani "en teixits de transició i residencials per mantenir perímetres naturals al voltant de les edificacions". 

El Col·legi d'Arquitectes exposa aquestes propostes després de celebrar la segona taula per la preocupació generada per la situació de creixement indiscriminat que es va plasmar en un manifest el 23 de setembre demanant frenar la construcció. El col·lectiu valora que el Govern hagi aprovat mesures de control perquè els comuns elaborin un estudi de càrrega màxima a cada parròquia en un termini d'un any i estima que aquesta normativa "és un primer pas necessari per obtenir les dades de territori sobre les que basar un model de país i establir un planejament sostenible". I recalquen que durant aquest termini "es poden definir les bases per a la tant obligada revisió de la Llei d'Urbanisme per tal que s'adapti a la nova realitat fent prevaldre l'Interés General".

Espais verds
Els arquitectes defensen que s'han de redefinir les unitats d'actuació a escala humana per afavorir "un teixit urbà amb un mixt d'usos i espais verds que permetin un dia a dia 'a 15 minuts a peu' reduint l'ús del vehicle privat". I que es facin corredors verds per a vianants i bicicletes, bosses d'aparcaments i millorar el transport públic per disminuir els problemes de mobilitat. 


Els professionals estimen que per fer un urbanisme més amable s'ha de repensar la cessió en funció de la necessitat d'habitatges de protecció, d'equipaments i zones verdes de cada unitat" i demanen que la urbanització "necessàriament s'entregui amb l'execució de les zones verdes i els equipaments que el planejament determini".


El col·lectiu professional recalca que es posa a disposició del Govern per aportar propostes en favor d'un urbanisme sostenible i un habitatge digne "com a organisme independent i apolític" i assegura que és necessari que els dirigents del país disposin d'un programa de mesures de desenvolupament urbanístic sostenible, "així com de mesures per garantir l'accés a l'habitatge a tots els ciutadans d'Andorra".
Etiquetes
  • #9 Perque no han reaccionat abans?
    (29/11/22 22:31)

    Es ara que reacciona el collegi d'arquitectes ? Una mica tard, oi ? El patrimoni natural ja esta malmes,i ells han contribuit a aquesta perdua.
    Que hi ha darrera aquest posicionament, despres d'aprofitar aquest boom de construccio a Andorra? Perque no han reaccionat abans ?

    Respondre
  • #8 Joan
    (29/11/22 21:24)

    Doncs qui espereu que les faci aquestes declaracions o recomenacions, sinó el col.legi d'arquitectes, collons, per alguna cosa són els tècnics del tema o és que espereu que això ho faci el carnisser del poble....mare de de Déu

    Respondre
  • #7 Xavier
    (29/11/22 15:17)

    I qui son els arquitectes per demanar això? Aqui el que preval sobre tota la resta de coses es la màxima rendibilitat pel propietari del terreny, despres venen el promotor/constructor, i en aquesta escala de valors no entren els interessos, punts de vista o ... dels arquitectes. Quins aires que porten !!!! La pela es la pela.

    Respondre
  • #6 HABITATGE
    (29/11/22 14:35)

    Jaja va dir..
    Preu en venda = preu del sol + cost de construcció + benefici promotor

    Sembla clar que el valor del sol està pels núvols pel procés especulatiu fomentat per la gran inversió destinada als pisos de luxe Sembla clar que el cost de la construcció no fa més que pujar per diferents motius i alguna que altre excusa. Sembla clar que els promotors s'estan enduent un gran benefici.... No sembla evident que seguir construint com bojos per als inversors estrangers hagi de solucionar la problemàtica d'habitatge de les famílies. Per tant,
    no sembla tant incoherent que revisar l'edificabilitat que es permet en un sòl, no sigui indirectament un retorn a un creixement coherent anterior. Però en tot cas, tenim la demostració empírica que a l'any que més es construeix, més cars són els habitatges i més problemes socials tenim, a banda de constatar que l'urbanisme ha de ser revisat en profunditat si no volem morir d'èxit.

    Respondre
  • #5 Jaja
    (29/11/22 13:37)

    Per tant, com s'abaixa el preu de l'habitatge? Si el terreny urbanitzable es limita, només les promocions més rentables (de luxe) serán les que es tiraran endavant… S'ha de trobar un equilibri per preservar el medi ambient, però amb el model actual, poques són les solucions sense fer renuncies. 

    Respondre
  • #4 Accés a l'habitatge?
    (29/11/22 13:11)

    Doncs amb l'augment de cot del material, energia i mà d'obra per un costat i les restriccions d'edificabilitat per l'altre, adivina cap a on aniran els preus.

    Respondre
  • #3 Δημοκρατία
    (29/11/22 11:47)

    Sembla que el Col·legi està fent política com un partit més... i ben aprop de Concòrdia i al PS. Dubto que tots els arquitectes d'Andorra estiguin d'acord amb aquestes afirmacions.

    Respondre
  • #2 P3.
    (29/11/22 11:43)

    Doncs vist el preu del material i la mà d'obra que no paren de pujar està cantat que l'any que ve continuaran incrementant.

    Respondre
  • #1 Estaven dormits a la palla
    (29/11/22 10:42)

    Arriben una mica tard tots aquets, no?

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts