Energia

El Govern aprova l'ajuda de 150 euros per a la despesa de calefacció

Les persones que vulguin ser-ne beneficiàries podran presentar la sol·licitud entre l’1 de desembre i el 31 de gener del 2023

El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa d'ahir.SFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les mesures més esperades per les famílies, l’ajut de 150 euros per fer front a les despeses de calefacció aquest hivern, es podrà portar a terme gràcies al decret de modificació temporal de les prestacions econòmiques dels serveis socials i sociosanitaris, que el Govern va aprovar ahir a proposta de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés. L’objectiu, segons va recordar el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, és donar suport a les famílies que tenen menor nivell de renda, que són les més afectades per l’increment que han experimentat els productes energètics en els últims mesos.

Un dels requisits que s’hauran de complir per accedir a aquesta ajuda és tenir residència a Andorra des d’un període mínim de tres anys immediatament anterior a la sol·licitud. A més, els ingressos no podran ser superiors a 1,3 vegades el LECS personal o familiar (uns 1.560 euros) ni superar el barem de valoració patrimonial. A més, en el cas que la despesa de calefacció estigui inclosa en el preu del lloguer, només es podrà demanar l’ajuda si l’increment aplicat és superior a l’índex de preus de consum (IPC) amb relació a l’hivern passat.

Els ajuts es podran demanar entre l’1 de desembre del 2022 i el 31 de gener del 2023 i s’abonaran a través de transferència bancària en un únic import de 150 euros. Les sol·licituds es podran presentar a través de la seu electrònica del Govern amb tota la informació que es requereixi. Tot i això, perquè les famílies tinguin el màxim de facilitats, també es podrà fer al servei de Tràmits del Govern, als serveis socials d’atenció primària de la parròquia de residència o al servei d’atenció immediata del ministeri d’Afers Socials , Joventut i Igualtat. D’altra banda, les persones que ja estiguin rebent algun tipus de prestació per fill a càrrec, una pensió de solidaritat o un ajut econòmic ocasional per a l’accés a l’habitatge de lloguer no hauran de formalitzar la sol·licitud, ja que en seran beneficiàries de manera automàtica, si bé es comprovarà posteriorment que es compleixen tots els requisits. Jover va recordar que la finalitat d’aquesta iniciativa és “ajudar les famílies en situació més precària”.

AJUTS AL LLOGUER

D’altra banda, el consell de ministres també va aprovar ahir, a proposta de Pallarés, l’edicte que estipula els terminis de presentació dels rebuts per a l’ajut a l’habitatge de lloguer. D’aquesta manera, en vista que el Govern havia aprovat la pròrroga automàtica dels ajuts relacionats amb l’habitatge de la convocatòria del 2022 fins al 31 de desembre del 2023, ara es publiquen les dates límit per portar a terme aquest tràmit, que seran les següents: 31 de maig del 2023, 31 d’agost del 2023, 30 de novembre del 2023 i 31 de gener del 2024.

Tal com va explicar ahir Jover, els rebuts s’han de presentar al servei de Tràmits dels comuns o del Govern i en cas que no es faci en aquests terminis no s’abonaran, sempre que no hi hagi un motiu degudament justificat.

Altres acords

1. 170 positius de covid l’Última setmana

Els contagis de covid han estat la darrera setmana 170 i s’ha arribat a 279 malalts. Hi ha tres persones a l’hospital, que ha restringit les visites per la pujada de la incidència al centre.

2. Firma d’un CDI amb la república Txeca

Andorra ha firmat un conveni de no doble imposició amb la República Txeca, amb la qual cosa ja són 14 els països amb els qual s’ha negociat un acord d’aquestes característiques.

3. Aprovat el Reglament del joc d’apostes

El Reglament del joc d’apostes es va aprovar ahir. La regulació és necessària per a l’entrada en funcionament del casino per donar seguretat jurídica als usuaris i explotadors del centre.

4. S’amplia la llista de sancions a Rússia

Andorra s’ha afegit a l’ampliació de les sancions a Rússia per la invasió d’Ucraïna. Així, ja són 94 les persones físiques i 20 les jurídiques a les quals es poden bloquejar actius financers.

5. Ajuts en favor de l’economia circular

El ministeri de Medi Ambient ha atorgat els tres primers ajuts per fomentar l’economia circular. Ha estat a projectes de les empreses Mes K Bo, Reprogramat i Doppelmayr.

CANVIS A L'IMPOST D'HIDROCARBURS

Les empreses de transport de persones o mercaderies podran sol·licitar la reducció dels impostos especials d’hidrocarburs fins a un màxim de 8.000 litres l’any, una quantitat que fins ara era de 3.000 litres. Això serà així gràcies a la modificació del reglament de mesures excepcionals per fer front a l’increment dels preus dels hidrocarburs. Una altra novetat és que es podran beneficiar de la mesura a partir d’ara els taxis i els vehicles amb càrrega d’entre 3.500 i 7.500 quilos.

ASSEGURANÇA PER A TOTS ELS VMP

Tots els usuaris de vehicles de mobilitat personal hauran d’acreditar que tenen una assegurança de responsabilitat civil coberta. Així es dedueix del Reglament dels vehicles de mobilitat personal de motor (VMP), que modifica l’anterior i que ahir va aprovar el Govern. La regulació també defineix de forma més precisa les característiques tècniques dels VMP com l’alçària del seient i del manillar, el control de la velocitat màxima, catadiòptrics i sistema d’enllumenat, entre altres.

tracking