SEGURETAT VIària

Prova pilot a l'N-145 per advertir els conductors de la presència de ciclistes

El túnel del Bordar.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Català de Trànsit (SCT) realitzarà una prova pilot a l’interior del túnel del Bordar, a la carretera N-145 que connecta la Seu amb Andorra, amb la instal·lació d’un sistema d’intel·ligència artificial per alertar els conductors de la presència de ciclistes a la via. Fonts de Trànsit van explicar que el sensor estarà operatiu “abans que s’acabi l’any” i que treballen amb les diputacions i el departament de Territori per instal·lar una desena de sistemes similars més durant el 2023. Seran “carreteres amb una gran afluència de ciclistes” amb l’objectiu de millorar la seguretat d’aquests usuaris.

Els tècnics treballen aquestes setmanes per concretar-ne la ubicació. En el cas de l’N-145, la mitjana de vehicles diaris que suporta aquesta via és de 15.000, amb cims estacionals de fins a 22.000 vehicles el mes d’agost. Un sensor de moviment detectarà l’entrada d’una bicicleta a l’interior de la galeria i de manera automàtica activarà un senyal lluminós situat uns metres abans perquè els conductors sàpiguen que a l’interior hi circula un ciclista. El sistema també inclourà la senyalització de reducció de velocitat.

El servei català també provarà un altre sistema per alertar de la presència de fauna salvatge que envaeixi la calçada d’una carretera, habitualment senglars. La prova pilot en aquest cas serà a tres carreteres de Girona (una de la diputació, l’N-II i l’N-260).

tracking