x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
crisi de l'habitatge

Espot afirma que una minoria de propietaris abusen dels lloguers

El cap de Govern no descarta intervenir les rendes si la situació no millora
La Taula nacional de l'habitatge es va celebrar ahir a la tarda i va comptar amb la participació d'Espot i Filloy.

La Taula nacional de l'habitatge es va celebrar ahir a la tarda i va comptar amb la participació d'Espot i Filloy.

La Taula nacional de l'habitatge es va celebrar ahir a la tarda i va comptar amb la participació d'Espot i Filloy.

Fernando Galindo
Actualitzada 22/11/2022 a les 11:03
Xavier Espot va assegurar ahir que els lloguers a preus abusius al país són una minoria i va demanar “no convertir l’anècdota en la regla general”. “Hi ha una minoria de propietaris que cometen absoluts abusos i que demanen per pisos petitíssims rendes absolutament escandaloses i abusives”, va admetre. Ara bé, va assenyalar que “la gran majoria de propietaris que posen pisos a lloguer ho fan a preus segurament més elevats que uns anys enrere, però és veritat que adopten uns preus relativament raonables”.

En canvi, el cap de Govern va sostenir que el principal problema que viu Andorra és la manca d’immobles de lloguer. “El gran drama és que no es construeix habitatge de lloguer, a preu assequible o no.” Per aquest motiu, va fer una crida al sector privat perquè adopti mesures que ajudin a pal·liar la crisi de l’habitatge al país. En concret, va animar els propietaris de terrenys a construir habitatge destinat al lloguer i va demanar als arrendadors establir preus de lloguer assequibles. Si no, l’executiu no descarta intervenir els preus del mercat en última instància. “Crec que aquesta hauria de ser l’última ràtio”, va indicar, argumentant que “si anem al pas definitiu i fixem un preu màxim per a tots els lloguers, el que estem fent és posant una segona tireta a la ferida. No estarem trobant el remei definitiu, sinó cronificant la malaltia”, va esgrimir. En concret, va defensar que aquesta mesura podria tenir com a conseqüència que el sector privat opti per no construir habitatge de lloguer.

APOSTA PER LA PEDAGOGIA
Així, Espot va interpel·lar els actors de la Taula nacional de l’habitatge, on va participar acompanyat del ministre d’Habitatge i Territori, Víctor Filloy, que detectin els “casos anecdòtics d’abusos” i els facin pedagogia perquè adoptin una “actitud responsable”. Aquesta és l’aposta de l’executiu per evitar intervenir més en el mercat, després que ja es limités l’augment del preu dels contractes de lloguer d’acord amb l’IPC, malgrat que la seva vigència hagués expirat.


En aquest sentit, el màxim representant del Govern va posar en relleu el crèdit extraordinari que l’executiu ha aprovat darrerament per poder adquirir o llogar edificis buits per oferir-los com a habitatge de lloguer a preu assequible. Si els immobles estan en bon estat aquesta podria ser una mesura a curt termini, va defensar Espot. Ara bé, va admetre que “la problemàtica de l’habitatge no la resoldrem només amb la palanca pública, també hem d’accionar l’altra palanca a càrrec dels propietaris, que han de començar a construir més habitatge de lloguer”.


Espot va avançar que l’executiu farà “esforços econòmics” d’aquí a final d’any i que impulsarà noves mesures, que no va avançar, per incrementar l’oferta d’habitatge al país.

 
ESPOT ACONSELLA ALS TREBALLADORS MARXAR DEL PAÍS SI NO PODEN VIURE AMB DIGNITAT
Xavier Espot va posar de manifest ahir que els temporers que arriben al país per treballar ho han de fer assegurant-se que tenen feina i un habitatge digne. “Alguns arriben en una situació molt límit i, a vegades, se’ls ha de proveir dels mitjans de subsistència bàsics”, va advertir.
En aquest sentit, el cap de Govern va admetre que cal ser “realistes”. “De forma constructiva se’ls ha de passar el missatge que si en un termini raonable no troben feina o un habitatge digne –perquè no es tracta de viure en males condicions, ja que això no està permès al país– han de prendre una decisió i marxar a veure si poden desenvolupar un projecte de vida en un altre lloc”. Per aquest motiu, Espot va avançar que l’executiu està dissenyant una campanya de comunicació que també arribarà als països d’origen “perquè sàpiguen que no es pot venir a Andorra ni a qualsevol país de qualsevol manera”, sinó que cal “certa garantia”. Ara bé, Espot no creu que la falta d’habitatge pugui generar una manca de mà d’obra, ja que els “grans empleadors” ofereixen habitatge als temporers.
Etiquetes
Veure’n més
89
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts