x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
debat sobre la pèrdua de poder adquisitiu

DA treballa amb una pujada del sou mínim del 7% i gradual a la resta

La majoria estudia aplicar el total de l’IPC a la franja més baixa i fixarà per llei l’increment a la resta de nòmines amb un topall que podria ser superior al sou mitjà
Un treballador de la construcció.

Un treballador de la construcció.

Un treballador de la construcció.

Fernando Galindo
Actualitzada 16/11/2022 a les 11:12
DA està treballant en la llei que ha de fixar l’augment dels salaris i la pujada dels lloguers per al 2023. L’evolució a l’alça de la inflació ha provocat que el Govern i la majoria treballin ja en un IPC més alt del previst. Es planteja que l’any podria acabar amb una inflació de prop del 7% i no del 4,5% com estava previst inicialment en el pressupost. En aquest escenari i vist també que les posicions entre CEA i sindicats estan molt allunyades, DA treballa amb una proposta per augmentar el salari mínim segons l’IPC i la resta de nòmines de forma gradual per franges. El topall, que no ha transcendit encara, podria ser aquesta vegada més alt que el que es va fixar a l’abril, que tenia el salari mitjà com a referència. En tot cas, es farà a través de l’índex de revalorització salarial, un nou concepte que el Govern introdueix a la Llei de l’habitatge per evitar utilitzar l’IPC com a indicador per a tots els sous però que encara no està definit.

El mateix text legal ha de servir per fixar l’increment que es podrà aplicar a aquells lloguers que estan congelats. En aquest cas, es treballa en un percentatge, que tampoc ha transcendit, que serà igual per a tothom i que, segons les fonts consultades, serà inferior a l’IPC. La voluntat de la majoria és presentar la proposta abans d’acabar l’any. De fet, ahir estava prevista una reunió de la comissió que treballa la llei però es va ajornar en espera del treball que està fent DA i que ha de servir per resoldre els dubtes que planteja el redactat inicial, tal com va admetre el ministre Jover la setmana passada al Consell General. En concret, el problema és que el text lliga l’increment del lloguer al dels salaris però l’augment no serà el mateix per a tots els sous, de manera que amb aquesta fórmula tampoc ho hauria de ser per a tots els lloguers.

IPC ALS ALTS CÀRRECS
La majoria no va voler entrar a valorar el fet que els sous dels alts càrrecs del Govern s’incrementin amb tot l’IPC. Sí que ho va fer el grup socialdemòcrata. El seu president, Pere López, va afirmar que “en l’actual context, els alts càrrecs no poden tenir una situació millor que la de la resta de treballadors del país, que encara no saben si se’ls apujarà el sou ni en quina proporció”. Per al socialdemòcrata, la decisió “no es pot justificar de cap manera” i “s’ha de corregir”.


Amb aquest objectiu, López va avançar que el seu grup presentarà una esmena al pressupost per tal que als alts càrrecs se’ls apliqui el mateix increment que a la resta de treballadors o, en tot cas, que no se’ls apugi el 100% de la inflació. “No és acceptable que en aquest moment se’ls apliqui tot l’IPC mentre que la resta de la gent té l’amenaça real que se li augmenti el lloguer mentre també veu com puja l’alimentació, els carburants i el nivell de vida en general”, va considerar.


També va criticar la decisió el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va afirmar que “el Govern sempre fa el que vol”. Al seu parer, “l’IPC s’hauria de pujar a tothom però la decisió del Govern demostra que no tots som iguals”. El sindicalista va recordar que la pèrdua de poder adquisitiu “ve de fa molts anys” perquè “hi ha un desfasament entre els salaris i el cost de la vida”. “Uns no s’han actualitzat mentre l’altre anava pujant cada vegada més i ara estem on estem”, va indicar Ubach. En aquest sentit, va insistir en la proposta que ells han presentat al Consell Econòmic i Social i que preveu un augment del 5% dels salaris durant quatre anys i el retorn obligatori de la tercera paga amb l’objectiu de “minvar aquest diferencial entre el cost de la vida i els salaris”.


El sindicalista, però, no confia que es pugui arribar a un acord amb la CEA i va explicar que ahir hi havia una nova reunió prevista que finalment es va ajornar. “Solucions n’hi ha però el Govern no vol solucionar el problema de l’habitatge”, va sentenciar.


CLAUS


1. Actualització del salari mínim partint de l’IPC

DA vol actualitzar el salari mínim amb l’IPC i ja es treballa amb una xifra superior a la inicialment prevista. Del 4,5% inicial ara ja es parla d’un 7%.

2. Augment gradual per franges
La resta de salaris s’incrementarien gradualment per franges amb un topall que encara no s’ha definit però que podria ser superior al salari mitjà.

3. Increment fix per als lloguers congelats
La llei fixarà un percentatge inferior a l’IPC per l’augment dels lloguers que estan congelats. El percentatge serà el mateix per a tothom.
Etiquetes
Veure’n més
55
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts