Font admet que falten dades per saber els casos exactes de càncer

El ministre de Salut avança que hi haurà un pla de detecció precoç del colorectal

El ministre de Salut, Albert Font, ahir al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Albert Font, va reconèixer ahir en seu parlamentària que el Govern no té dades suficientment fiables per dir quants casos exactes de càncer hi ha al país. Així ho va indicar en resposta a una pregunta de la consellera socialdemòcrata Susanna Vela sobre l’estat del projecte de registre sobre el càncer. Amb tot, va assegurar que “no treballem sense informació”, i va detallar que compten amb dades de diversos organismes, entre els quals el SAAS i la CASS, si bé les xifres no estan creuades i això “pot portar a errors”. Amb tot, va deixar clar que “la informació hi és i és suficientment fiable per fer les polítiques i tractar els pacients. Però no ho és per ser prou categòrics per dir quants malats hi ha a Andorra”.

En aquest sentit, el ministre va considerar que fins ara hi ha hagut altres prioritats, com ara el tema de la radioteràpia o la històrica clínica compartida. Tot i així, va avançar que abans que acabi l’any ja hi haurà les primeres xifres de casos des del 2022 fins al 2021. Aquestes dades, però, “no seran suficients”. “Ens donaran una bona fotografia d’aquests anys però no del que vindrà”, va afirmar Font. El responsable de la cartera de salut va recordar que el registre haurà de ser una “eina dinàmica” i comptar amb pressupostos de diversos anys per anar-la actualitzant i que serveixi per fer polítiques de prevenció. Un punt en el qual el PS s’ha compromès a ajudar.

El ministre també va anunciar que “en breu” es posarà en marxa el programa de detecció precoç de càncer colorectal. “Pensem que serà en les properes setmanes, mitjançant una anàlisi de la sang en femta es podrà fer aquesta detecció”, va detallar Font, tot afegint que es faria una campa­nya de sensibilització.

DESACORD AMB LES ENTITATS DE SALUT MENTAL

La consellera Vela també va formular una pregunta amb referència a les declaracions que va fer el ministre Jover sobre les associacions de salut mental, després que el col·lectiu manifestés el seu desacord amb la manera de treballar de l’executiu. Jover va reiterar que les declaracions de les associacions van estar “fora de lloc” perquè van comparar la instal·lació que es vol construir a la Seu amb el gueto de Varsòvia. Font i Jover van evitar demanar disculpes per la seva reacció davant del que van considerar unes paraules “gairebé difamatòries”, però van deixar clar que volen seguir treballant amb les associacions sobre salut mental per buscar solucions.

tracking