llei de l'habitatge

La majoria proposa desnonaments exprés

La majoria vol agilitzar el procés en cas d’impagament o d’ocupes i habilita el saig per recuperar l’immoble quan hi hagi sentència ferma

Blocs de pisos al centre d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agilitzar els desnonaments en cas d’impagament o de tenir ocupes. Aquest és l’objectiu dels grups parlamentaris de la coalició a través de les esmenes que han presentat al projecte de llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge i que encara estan pendents d’aprovació. Amb aquesta voluntat, els grups proposen canvis que afectaran la Llei del Codi de procediment civil i que escurcen els terminis en cas de desallotjament. Així, s’agilitzen els tempos per citar o emplaçar l’inquilí, així com el procés en cas d’interposar una demanda. D’aquesta manera, en cas de sol·licitar el desallotjament i la recuperació immediata d’un habitatge, el tribunal haurà de decidir sobre l’admissió de la demanda el dia natural següent a la seva presentació. L’endemà de l’admissió es requerirà a l’inquilí que desocupi voluntàriament l’immoble o acrediti el títol jurídic que l’autoritza o li atribueix la possessió del bé també en un termini d’un dia natural. Si la persona no acredita la seva situació i no desocupa l’immoble en el termini previst, es dictarà l’aute declarant l’ocupació de l’immoble l’endemà i es procedirà, amb l’ajuda del cos de policia, al “llançament immediat dels ocupants, sense que sigui necessari presentar demanda d’execució forçosa”. L’aute no serà recurrible sense perjudici del dret a exercir les accions legals adients per acreditar el títol jurídic sobre el bé immoble. En qüestió de dies, per tant, l’immoble quedaria desallotjat.

Així mateix, proposen escurçar els tempos quan hi hagi ocupes dins de l’immoble que s’ha de recuperar. En aquest cas, el tribunal emplaçarà els ocupants a presentar el títol que justifiqui la seva situació en un termini màxim de dos dies hàbils. L’executant podrà fer al·legacions en un termini de dos dies. Després, si el tribunal considera que els ocupes ho són de mala fe o sense el títol suficient es procedirà al desnonament “immediat”. En cas contrari se citarà l’executant i els ocupants a una vista per a judici oral dins dels 13 dies hàbils següents.

Una altra novetat que proposen els grups de la majoria és que, en cas d’execució forçosa de les resolucions que acordin la recuperació d’un bé immoble, sigui el saig qui l’executi un cop hi hagi sentència ferma de la Batllia. En l’acte d’entrega, el secretari judicial o el saig farà constar l’existència de danys i desperfectes ocasionats pels ocupants.

Sancions més dures

Les modificacions a la llei proposades pels grups que formen part de la majoria també incideixen a evitar tripijocs dels propietaris a l’hora de rescindir els contractes de lloguer simulant que recuperen l’immoble per a ús propi o per a un familiar, o que el venen després de recuperar-lo al·legant els mateixos motius. Fer-ho suposarà una infracció molt greu amb una multa d’un import equivalent a quatre vegades el salari mínim mensual, que actualment suposaria uns 4.800 euros, i la prohibició de contractar amb l’Administració pública durant un període de dos anys i de rebre cap ajut o subvenció pública per un període de tres anys. Així mateix, la infracció molt greu també obligarà a posar l’habitatge al mercat de lloguer durant un període mínim de cinc anys i la renda del nou contracte haurà de ser inferior o igual a la que s’aplicava abans de recuperar l’habitatge. En cas de vendre l’habitatge després de recuperar-lo, la sanció serà el doble de la plusvàlua produïda com a conseqüència de la venda.

També es considerarà infracció molt greu quan la recuperació de l’habitatge s’hagi efectuat en base a l’excepció per a ús propi dels socis o accionistes de la persona jurídica arrendadora de l’immoble o a favor dels seus familiars.

CANVIS PROPOSATS

1 Procediments més àgils en cas d’impagament

Els grups de la majoria proposen diversos canvis al Codi de procediment civil a través de la Llei de l’habitatge per tal d’agilitzar els processos judicials per als desnonaments en cas d’impagament.

2 El saig podrà executar el desallotjament

Les esmenes presentades, encara pendents d’aprovació, també donen més competències al saig, que podrà dur a terme l’execució forçosa de les resolucions que acordin la recuperació del bé immoble per part de l’arrendador un cop hi hagi sentència ferma de la Batllia.

3 Agilitat també quan hi hagi ocupes

Els canvis proposats per la majoria també agilitzen el procediment per desallotjar un habitatge quan els ocupants no tinguin permís ni títol de propietat o de lloguer.

4 Sancions més dures en cas

de tripijocs

Els grups de la majoria proposen endurir les sancions en cas que un propietari rescindeixi el contracte de lloguer a un inquilí simulant que vol recuperar el pis per a ús personal o per a un familiar. També se sancionarà el propietari si un cop recuperat el pis, el posa a la venda. El tripijoc per disposar del pis es considerarà infracció molt greu.

5 Reglament per a habitatges a preu assequible

Els grups que formen la coalició insten el Govern, a través d’una esmena, a aprovar un reglament que dictamini la renda màxima dels habitatges a preu assequible, d’acord amb tota la informació sobre el mercat que ja tenen.

LÍMITS ALS PISOS DE PREU ASSEQUIBLE

Els grups de la coalició, a través de les esmenes a la Llei de l’habitatge, insten el Govern a aprovar un reglament que dictamini la renda màxima dels habitatges a preu assequible, d’acord amb tota la informació sobre la situació del mercat de la qual disposa. D’altra banda, la majoria també ha entrat una esmena perquè la llei permeti actuar davant casos d’abandonament d’animals de companyia dins d’un domicili, que es trobin en situació de perill o de desatenció de les necessitats bàsiques.

tracking