nous sectors econòmics

El PS diu que la llei de biomedicina només atén les demandes de Grifols

La formació presenta una esmena a la totalitat davant dels “buits” del text legal

Els responsables de Grifols durant una conferència per presentar el projecte al país.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari socialdemòcrata ha presentat una esmena a la totalitat a la llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina, perquè considera que té “mancances tècniques i jurídiques” que comporten “buits importants”. Així ho va explicar la consellera Susanna Vela, que va remarcar que es tracta d’una llei “molt important que intenta regular la recerca en el camp de la biomedicina a Andorra”. La parlamentària va afirmar que la llei no regula tots els aspectes del sector, sinó que es limita a donar resposta a les necessitats de l’empresa Grifols, que es vol instal·lar a Ordino. “Si és tan important i ha de desenvolupar un model econòmic per al país no es pot limitar només a una sola empresa, ha de ser una llei possibilista”, va considerar la socialdemòcrata. “S’ha de legislar per donar cobertura a totes les empreses, no només a Grifols”, va deixar clar, i hi va afegir que “no estem d’acord a legislar perquè algú ens ho demana”.

La consellera del PS va explicar que el seu grup parlamentari va encarregar un informe a un grup d’experts per tal de saber si la llei era completa o si es podia millorar. La informació es va compartir amb els grups de la majoria i el Govern per tal que també poguessin fer modificacions al text legal. “L’informe mostra que hi ha buits importants a nivell tècnic i jurídic” en qüestions com ara els drets i llibertats de les persones, el tractament de les dades personals, els procediments que s’han de seguir, a part d’imprecisions terminològiques, entre d’altres qüestions.

Després del resultat de l’informe, la formació liderada per Pere López va decidir presentar una esmena a la totalitat per tal de debatre el conjunt de la llei a la cambra parlamentària i demanar que es modifiqui de manera global. Conscients que la seva petició no prosperarà perquè el Govern té el suport de la majoria parlamentària, els socialdemòcrates també han presentat esmenes parcials “per tal de millorar tant com es pugui el text”. En aquest sentit, Vela va admetre que el grup va entendre que la majoria i el Govern també farien aportacions per canviar el text després de rebre el resultat de l’informe. Segons la consellera, però, els canvis que la majoria ha demanat no són tan importants com ells esperaven. “Nosaltres entenem que aquesta llei ha de ser el màxim d’acurada possible, una llei moderna i que estigui a l’avantguarda”, va opinar.

Sobre els terminis al Consell General, Vela va avançar que la previsió és poder fer el debat de l’esmena a la totalitat a final de novembre i després començar amb el treball en comissió per valorar cadascuna de les esmenes parcials dels diferents grups parlamentaris. En aquest sentit, la consellera general va apuntar que “desconeixem l’estat de la qüestió del projecte de Grifols”. “Pel que sabem, encara no s’ha entrat el projecte arquitectònic i les dificultats per les quals passa l’empresa segons ha sortit a la premsa també ens preocupen”, va admetre Vela.

tracking