caldrà el consentiment de la víctima

Judici ràpid per delictes de blanqueig, tràfic de droga i socioeconòmics

La modificació de la Llei de la justícia preveu les ordenances penals en els casos en què la pena sigui d’entre 4 i 8 anys de presó

L'entrada de la Seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La modificació de la Llei de la justícia que està actualment a tràmit parlamentari persegueix l’objectiu d’agilitzar els processos judicials per tal de descol·lapsar la Batllia. Amb aquesta finalitat, el nou text, impulsat per Govern i treballat pels grups parlamentaris, inclourà que es puguin fer ordenances penals, els anomenats judicis ràpids, en cas de causes per delictes majors socioeconòmics, com ara el frau a la CASS, els fiscals o els que afecten el sistema financer o els treballadors, entre d’altres; els delictes majors relacionats amb el tràfic il·legal de drogues i la venda d’alcohol a menors d’edat, i els delictes majors de blanqueig. El condicionant és que la pena màxima prevista per aquests delictes sigui superior a quatre anys i igual o inferior a vuit anys de presó. Així mateix, per poder tirar endavant l’ordenança penal caldrà també l’acord de la víctima, si hi és, mitjançant l’acusació particular.

Per iniciar el procés caldrà un escrit conjunt entre el ministeri fiscal, l’interessat i el seu advocat, la representació lletrada de l’acusació particular i l’actor civil “sempre que presentin una evidència suficient d’existència del fet delictiu que no estigui basada en la confessió de l’acusat”. Si hi ha víctimes de la infracció comesa que s’han identificat però que no s’han constituït en acusació particular o en actor civil, se’ls haurà d’informar de la voluntat de fer un judici ràpid per tal que es puguin constituir en acusació particular en un termini d’un mes i pronunciar-se sobre l’inici del procediment si així ho consideren.

Acord

Les parts podran establir un acord en relació amb els fets, la qualificació jurídica, les penes que cal imposar, el comís i la responsabilitat civil si s’escau. Aquest acord “ha de ser homologat pel batlle mitjançant ordenança penal en un termini de trenta dies des de l’audiència de ratificació de l’acord”. En el cas que es practiqui la detenció de l’encausat, el procediment no podrà iniciar fins passat un termini de com a mínim quinze dies a comptar del lliurament de la persona detinguda al batlle”.

L’ordenança penal, que permet a un acusat declarar-se culpable renunciant al judici normal a canvi de tenir una reducció de la pena que no podrà ser més alta de la meitat de la indicada, no es podrà fer servir com a prova en cas que hi hagi més d’un processat. Dit d’una altra manera, s’hi ha diversos acusats i un s’acull a un judici ràpid però els altres no, l’autoinculpació del primer no es podrà constituir una prova contra la resta d’implicats que no se sotmetin a aquest procés. La llei també marcarà l’obligació per part del Consell Superior de la Justícia de publicar anyalment a la seva web “el recull de les ordenances penals acceptades en el decurs de l’any anterior i eliminar les mencions relatives a la identitat de les persones que s’hi esmentin”.

Així mateix, la llei també modifica, a través d’una disposició final, la Llei del codi de procediment penal. El nou text detalla com s’han de dur a terme els decomissos i els embargaments dels fons o els bens dels acusats. Aquesta modificació va ser causa de molta polèmica a finals del 2019 perquè es volien pactar els canvis, inicialment a través de la Llei de prevenció del blanqueig, amb els fiscals. Després del rebombori que es va generar per la interferència del poder judicial al poder legislatiu, els grups de la majoria van anunciar que retiraven les modificacions de la Llei de prevenció del blanqueig i que els canvis es farien més endavant. Finalment, serà a través de la Llei de la justícia que s’introduiran canvis en aquest sentit al codi de procediment penal.

MODIFICACIONS

Ordenances penals

El text preveu ordenances penals per delictes socioeconòmics, de blanqueig i de tràfic de drogues amb penes d’entre 4 i 8 anys de presó.

Consentiment

La víctima haurà d’estar d’acord amb el procediment i, en cas de no estar constituïda com a acusació particular, tindrà un termini d’un mes per fer-ho.

No serà una prova

L’ordenança penal no es podrà fer servir com a prova per a la resta d’acusats que no s’hagin acollit a aquest procediment.

APROVACIÓ ABANS D'ACABAR L'ANY

La modificació del projecte de Llei de la justícia està actualment a tràmit parlamentari. Els treballs estan ja molt avançats i els consellers generals preveuen tancar el text definitiu aquesta setmana, ja que només queden quatre serrells per acabar de determinar. Això permetrà que la modificació legal arribi a la cambra del Consell General per a la propera sessió ordinària, prevista per al 10 de novembre. Per tant, la reformada Llei de la justícia podrà ser una novetat abans que s’acabi el present exercici.

tracking