x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
càlculs per al 2022

Andorra serà el segon país europeu amb més creixement econòmic

El Fons Monetari Internacional ha revisat a l’alça les previsions del Principat i preveu que el PIB nominal s’incrementi enguany un 10,9%
El ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença de premsa anterior.

El ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença de premsa anterior.

El ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença de premsa anterior.

SFGA
Actualitzada 14/10/2022 a les 11:09
El Fons Monetari Internacional (FMI) ha revisat a l’alça les previsions de creixement econòmic d’Andorra per a l’any en curs. D’aquesta manera, l’organisme estima que el producte interior brut (PIB) nominal (que és el que té en compte la inflació) creixerà un 10,9% el 2022, davant del 8,2% que s’havia fixat anteriorment. Al mateix temps, el PIB real també augmenta, en aquest cas passant del 4,5% al 6,6%. Així ho va explicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença des de Washington, on participa aquesta setmana en les reunions anuals que celebra aquest organisme. L’FMI avalua anualment les perspectives econòmiques mundials i revisa els indicadors previstos específicament per a cada país.

Jover va reconèixer que “hem estat sorpresos molt positivament” per la revisió efectuada per l’organisme internacional, al temps que va expressar la satisfacció del Govern per unes dades que posen de manifest que “l’economia andorrana aguanta de moment l’embat, té un ritme de creixement molt més elevat” que els altres països europeus. I és que aquest indicador és clarament superior al calculat per als països veïns, ja que en el cas d’Espanya el creixement del PIB nominal és del 4,3% i en el de França, del 2,5%, mentre que el de la mitjana de l’euro és del 3,1%. En aquest sentit, si es confirmen les previsions, Andorra pot ser aquest any el país europeu amb més creixement, només superat per Irlanda durant el 2022. Pel que fa al 2023, les dades també són positives perquè d’un PIB nominal inicialment previst del 4,7% es passa a un del 4,8%, mentre que el PIB real ho fa d’un 2,7% a un 2%. Amb relació a la baixada de set dècimes d’aquest últim indicador, Jover li va voler treure importància perquè el valor absolut per a l’any vinent també serà superior a l’anterior amb la nova estimació.
Una altra dada analitzada per l’FMI és la de la inflació, que es pot situar a Andorra en un 5,3% el 2022, una xifra inferior a la que es preveu per als països veïns –a Espanya seria del 8,8% i a França, del 5,8%– i a la mitjana de la zona euro (8,3%). “Semblaria que per la nostra idiosincràsia i estructura econòmica estem una mica més protegits dels efectes de la inflació que la resta de les economies del voltant o de la zona europea”, va indicar Jover. El ministre va reconèixer, però, que la previsió d’inflació no té en compte la pujada d’un 8% de mitjana del preu de l’electricitat recentment anunciada, però va indicar que aquest augment “podria tenir un impacte que no hauria de ser extremament significatiu al PIB”, xifrant-lo en una dècima.


El ministre va considerar que la nova avaluació de l’FMI reforça el marc en què ha treballat l’executiu per elaborar el projecte de pressupost per a l’any vinent, amb una previsió de creixement del 7,2% del PIB nominal, és a dir, un 3,7% per sota de la nova previsió de l’organisme. Aquest fet “revalida els comptes que hem entrat a tràmit i espero que faciliti el tràmit parlamentari i ens puguem estalviar aquesta part del debat que posa en dubte totes les estimacions que fem”, va afegir Jover amb relació a les crítiques “d’alguna força de l’oposició”.

 
TROBADES PER ENFORTIR UNA COOPERACIÓ "MÉS INTENSA" AMB DIVERSOS PAÏSOS
Una delegació andorrana encapçalada pel ministre de Finances, Eric Jover, i formada també pel secretari d’Estat de Finances Internacionals, Marc Ballestà, i pel director general de l’AFA, David Cerqueda, participa a les reunions anuals de l’FMI que se celebren a Washington fins al 16 d’octubre. Una agenda de trobades bilaterals servirà, segons va indicar Jover, per establir una cooperació “més intensa” amb països que formen part d’aquest organisme, com podria ser, per exemple, Macedònia del nord. D’altra banda, Andorra també forma part, per exemple, d’un grup de 78 especialment sensibilitzats amb la lluita contra el canvi climàtic. Durant la jornada d’ahir, els dos responsables governamentals tenien previst trobades, entre d’altres, amb el Banc Central dels Països Baixos i el Banc Central d’Islàndia. Per la seva banda, el director de l’AFA té previstes reunions amb els seus homòlegs de Portugal, Romania, Islàndia, els Països Baixos i Croàcia per enfortir relacions, i també amb autoritats del Banc Central Europeu, que recentment ha atorgat a Andorra una línia Repo de crèdit.
Etiquetes
  • #26 Luis
    (14/10/22 19:46)

    Los que más ganan son los que suben el alquiler.los YouTuber .los supermercados.etc. el pueblo mirando! A los dé ayudás sociales....

    Respondre
  • #25 Park tematic
    (14/10/22 17:57)

    El problema es el govern d'ultra dreta, està aconseguint que molts Andorrans i residents es plantegin de marxar del país, que es un país sense arrelament, ni cultura propia?. En que es pot covertir un país desarrelat?, insipit? en un Las Vegas, en un Park tematic.

    Respondre
  • #24 estevet
    (14/10/22 16:26)

    Prepareu-vos, que les eleccions s'apropen i notícies com aquesta -estadístiques afavoridores malgrat una realitat aclaparadorament depriment- seran la norma.
    La campanya de relacions públiques per afavorir DA ha començat fa unes setmanes. O és que no us heu fixat que hi han fotos de l'Espot, somrient això sí, cada dia?
    Serem rucs com per empassar-nos aquesta propaganda? Tindrem la resposta el dia de les eleccions.

    Respondre
  • #23 El Club
    (14/10/22 15:55)

    Trampes fins jugant al solitari.
    A qui volen enganyar?.

    Respondre
  • #22 Famosos de pena
    (14/10/22 14:09)

    Acaba de sortir Andorra i el seu PIB 10,9 a la sexta jajajajajja el economista ha dit que no sabem calcular jajajajajajaja 

    Respondre
  • #21 Marc
    (14/10/22 13:38)

    creixement en desigualtat social vol dir no? Qui es permet pagar un lloguer de 1200€ veureu quan comenci a arribar el tema ocupes que la gent no marxara dels pisos ja que no poden pagar el lloguer

    Respondre
  • #20 Presa de pèl
    (14/10/22 13:04)

    A canvi de vendre el país per salvar la banca i el deute de Govern quedarem endeutats vitalíciament, però la notícia només diu que creixem, per favor, un altre amb aquest os.

    Respondre
  • #19 Anonim
    (14/10/22 11:58)

    Que govern sigui prosper no vol dir res quan la realitat es la pobresa dels seus ciutadans que va en aument, si volen treure pit que mostren al mon tambe que anem a la ruina de aqui a poc, quan marxi tothom per no poder viure veuren de que serveix si no tenen a qui governar......

    Respondre
  • #18 Rodrigo Boriss
    (14/10/22 11:50)

    Sempre que eixen els de fora als comentaris pareix que tingam la culpa de les condicions de treball o que els "andorrans" no tinguen treball.
    Es més fàcil senyalar als altres que banyar-se i lluitar per drets i millores socials.
    Els de casa tenen els vots i la força per a aconseguir-lo i tots , els de fora també , eixiriem guanyant pero sobre tot els que tenen la sort de viurer en un pais com Andorra .
    No tots tenim eixa possibilitat.

    Respondre
  • #17 Exemple de diversificació
    (14/10/22 11:06)

    Voleu diversificar l'economia?
    Ho voleu fer al propi país i sense dependre de fora?
    Doncs, un exemple ben clar:Aposteu per la indústria audiovisual.

    Aquest sector de la cultura genera un important volum de negocis, implica molts llocs nous de treball i crea riquesa en tot tipus de serveis derivats que s'hi relacionen.

    Això és el que s'ha posat de manifest en les conferències i trobades empresarials incloses en el Festival de Cinema de Sitges.

    Estaria bé prestar-hi atenció.

    Respondre
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts