x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
cooperació internacional

Més relació amb Occitània

La reunió bilateral acorda crear un grup de treball en economia per fomentar que les empreses dels dos països puguin participar en concursos públics
Un moment de la trobada bilateral entre el Principat i Occitània celebrada a Radio Andorra.

Un moment de la trobada bilateral entre el Principat i Occitània celebrada a Radio Andorra.

Un moment de la trobada bilateral entre el Principat i Occitània celebrada a Radio Andorra.

Fernando Galindo
Un moment de la trobada d'ahir entre les delegacions del país i Occitània, a la seu de Radio Andorra.

Un moment de la trobada d'ahir entre les delegacions del país i Occitània, a la seu de Radio Andorra.

Un moment de la trobada d'ahir entre les delegacions del país i Occitània, a la seu de Radio Andorra.

Fernando Galindo
Actualitzada 07/10/2022 a les 12:08
Reunió fructífera ahir entre el Govern –amb un àmplia representació liderada pel cap de l’executiu, Xavier Espot–, el prefecte de la regió d’Occitània, Étienne Guyot, i el conseller regional Fabrice de Comarmond, representant de la presidenta de la regió d’Occitània-Pirineus-Mediterrània. En concret, la trobada va correspondre al sisè Diàleg transfronterer entre Andorra i Occitània en un símbol, segons Espot, dels esforços que estan duent a terme els dos territoris per ampliar les relacions i col·laboracions perquè “es tradueixin en beneficis per als ciutadans de tots dos territoris”.

Si bé la reunió va servir, majoritàriament, per fer balanç dels acords presos en sessions anteriors –aquestes reunions es duen a terme des del 2017, ja en la legislatura anterior–, de la bilateral d’ahir va sortir la creació d’un nou grup de treball per fomentar la cooperació econòmica. Així ho va explicar el cap de Govern en la compareixença posterior a la reunió, la qual es va dur a terme a l’antiga seu de Radio Andorra. “Encara estem en un punt molt embrionari”, va assenyalar Espot, que així i tot va explicar que durant la trobada es van abordar els problemes que les empreses dels dos territoris han d’afrontar pel fet que Andorra sigui un país extracomunitari. Així, un dels objectius d’aquest grup de treball serà abordar les possibilitats que obrirà l’acord d’associació amb la Unió Europea que el Principat està negociat, perquè així tant les empreses andorranes com les franceses puguin participar en concursos públics dels dos territoris. “La comunicació entre territoris ens permet comprendre’ns mútuament i cooperar i construir”, va assegurar Guyot, que va afegir que “aquests termes són els que em serveixen per resumir la col·laboració entre Andorra i Occitània”. A més, el prefecte de la regió fronterera va manifestar que “tenim la voluntat de seguir ampliant aquesta relació i desenvolupant-la”.

En aquest sentit, Guyot va apuntar que de la reunió d’ahir també va sortir l’acord de tancar el conveni de cooperació sanitària abans de tancar l’any. “També hem d’aprofitar aquesta proximitat per avançar en qüestions com la salut o l’atenció sanitària”, va defensar el prefecte d’Occitània, que va afegir que aquest conveni inclourà aspectes com la salut mental o les emergències i que se signarà abans de final d’any.

MÉS MOBILITAT
La trobada també va servir per revisar els acords ja vigents en matèria de mobilitat. En aquest sentit, Espot va agrair els prop de 300 milions d’euros que França invertirà en els propers anys per millorar els accessos a Andorra des de Perpinyà i Tolosa. En aquest sentit, Guyot va apuntar que “la construcció de nous sistemes contra les allaus contribuirà a millorar la seguretat a les carreteres. L’acord que hem signat testimonia la nostra voluntat d’avançar el més ràpidament possible en aquest sentit”. A més, el conseller regional va assegurar que “entre els principals reptes hi ha les qüestions climàtiques, energètiques i ecològiques, i la possibilitat d’aconseguir una transició energètica que permeti l’economia circular. La regió d’Occitània està en aquest procés de transició i és necessari que treballem de manera conjunta aquesta qüestió”.


REEQUILIBRAR LES RELACIONS

D’altra banda, el cap de Govern també va celebrar que la reunió d’ahir permet “reequilibrar les relacions amb els dos països veïns”. En aquest sentit, Espot va asse­nyalar que hi ha una tendència dels darrers 20 anys de mirar més al país veí del sud que no al del nord. “També hem de fer la nostra autocrítica”, va assegurar el cap de l’executiu, que va considerar que “potser no sempre expliquem els beneficis que ofereix França, que també és un pol econòmic interessant”.
  • #2 Marc
    (07/10/22 19:04)

    Com no sigui per fer un bon sopar i foterse un fart de riure, no se pas que fabricaràn aquesta banda.

    Respondre
  • #1 Bye
    (07/10/22 07:54)

    La globalització integra les nacions unificant els seus mercats, societats i cultures, mitjançant una sèrie de transformacions socials, econòmiques i polítiques que els donen un caràcter global, adéu Andorra.

    Respondre
2
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts