fiscalitat

Les taxes del tabac s'apujaran un 6% i l'executiu n'espera recaptar 108 milions l'any

El Govern recaptarà quatre milions més, superant els cent milions d’euros anuals

El ministre de Finances, Eric Jover.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’increment de les taxes del tabac en un 6%, aprovada ahir per l’executiu, suposarà que l’Estat recaptarà prop de quatre milions d’euros més l’any, amb la qual cosa els ingressos per aquest concepte se situaran en uns 108 milions d’euros, que són els previstos al projecte de pressupost per a l’any vinent que es troba a tràmit parlamentari. El Govern va donar el vistiplau, en una reunió extraordinària, al projecte de llei modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum amb l’objectiu de reduir el diferencial de preus amb els països veïns, però sobretot amb França, on el tabac ha experimentat una important pujada en els últims mesos. “Amb la voluntat de continuar mantenint la transparència en les relacions comercials internacionals i de revisar i ajustar els tipus de gravamen al tabac de manera progressiva, el Govern ha acordat un increment de les taxes del 6%”, va informar l’executiu.

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va explicar posteriorment als mitjans de comunicació que no hi ha un afany recaptatori amb aquesta mesura, sinó reduir “lleugerament” el diferencial de preus que hi ha en aquests moments amb els països veïns, i en especial amb el del nord, i d’aquesta manera disminuir el tràfic il·lícit d’aquest producte. “La nostra intenció és llançar un senyal que tot i que a Espanya es mantinguin els preus estables, volem atenuar el diferencial de preus per disminuir el tràfic il·lícit”, va explicar el ministre. De fet, segons va indicar Jover, el Govern ha estat en espera de si es produïa un augment dels preus a Espanya, però finalment no ha estat el cas i s’ha decidit a fer aquest “increment moderat” en vista que el diferencial amb França era cada cop més gran. Tot i això, segons Jover, encara hi haurà un marge de competitivitat respecte a Espanya.

El projecte de llei, com és habitual quan es tracta de taxes d’aquest tipus, es va entrar a tràmit parlamentari ahir mateix pel procediment d’extrema urgència i necessitat, per la qual cosa podrà ser sotmès a votació demà al Consell General. D’aquesta manera, l’increment pot entrar en vigor en uns deu dies, ja que abans de la seva publicació al butlletí oficial necessitarà la signatura dels coprínceps. L’augment d’aquest impost coincideix amb una recuperació dels ingressos de l’Estat per aquest concepte després de la pandèmia del coronavirus, durant la qual la recaptació va baixar fins a uns 70 milions d’euros. Així, la previsió del Govern és que aquest any es tanqui amb uns 105 milions d’euros, gràcies a la recuperació dels visitants dels últims mesos, una gran majoria dels quals acostuma a comprar aquest producte. “Hi ha una recuperació de la recaptació, però també hi ha un tràfic il·lícit que busquem limitar”, va asse­nyalar el ministre.

FRANÇA APUJARÀ ELS PREUS TENINT EN COMPTE LA INFLACIÓ

El Govern francès té previst augmentar la fiscalitat del tabac (és a dir, els preus de cigarrets i del tabac de caragolar) tenint en compte la inflació, que superava el 5% interanual el mes d’agost passat. Ho farà en el marc de la factura de finançament de la seguretat social (PLFSS). Segons expliquen mitjans francesos, concretament el que vol fer l’executiu gal és indexar els impostos especials sobre el tabac a la inflació a final del 2022. Aquesta mesura suposaria un augment d’aproximadament 70 cèntims en el preu dels paquets de cigarrets. Presentat al consell de ministres, el PLFSS preveu que el preu mitjà del paquet, avui en 10,15 euros, augmenti cinquanta cèntims el 2023 i 35 cèntims el 2024. D’aquesta manera, el paquet de tabac ros quedaria a un preu d’uns onze euros a final del 2024. Cal recordar, que per reduir el consum de tabac, el govern francès va apujar els impostos periòdicament entre el 2018 i el 2020, fins arribar al novembre del 2020 a un preu de deu euros per paquet de 20 unitats. Una iniciativa que va prendre el ministeri de Salut francès per impedir, sobretot, que els més joves es poguessin iniciar en el consum de tabac. Amb el nou increment, el diferencial entre el preu del tabac andorrà i el francès s’enfilarà a una xifra de set euros, ja que el preu mitjà del paquet de cigarretes al Principat no supera els quatre. Es precisament això el que ha fet reaccionar el Govern aplicant una pujada als impostos del tabac que ja s’havia fet anys enrere quan el francesos o els espanyols incrementaven el preu del tabac. Reduir el diferencial és una mesura que busca que no sigui tan atractiu per als delinqüents fer contraban de tabac provinent d’Andorra. Al respecte, un estudi que s’ha fet recentment alerta que el 33,8% dels cigarrets que es fumen a la veïna Occitània no provenen de la xarxa d’estancs de la regió, és a dir, que és tabac de contraban. Una dada d’un estudi realitzat per una empresa del sector del tabac i dels cigarrets electrònics corresponent al segon trimestre del 2022. La dada és un 3,3% respecte al primer trimestre, fet que posa en relleu un increment de la compra de tabac de contraban a Occitània. I en l’espai d’un any la compra de cigarrets a la regió provinents de països veïns ha augmentat cinc punts, segons el mateix estudi. El tabac de contraban a Occitània prové principalment del Principat i també d’Espanya.

tracking