x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Diari TV 'Parlem-ne'

Pla afirma que la inversió forana ha “assecat” el mercat d'habitatges

El director de l’Institut de l’Habitatge demana millorar el model de competències
Entrevista al director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla

Entrevista al director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla

Entrevista al director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla

El director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla.

El director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla.

El director de l'Institut Nacional de l'Habitatge, Josep Maria Pla.

Fernando Galindo
Actualitzada 04/10/2022 a les 12:34
El director de l’Institut Nacional de l’Habitatge, Josep Maria Pla, es va mostrar ahir crític amb la gestió de l’habitatge que s’ha fet al país els últims anys i que ha provocat una situació del mercat en què moltes famílies no poden accedir a un pis de lloguer ni tampoc de compra. Pla, en una entrevista al programa Parlem-ne, de DiariTV, va recordar que va ser a partir de l’any 2011 i 2012 quan es va promoure un determinat tipus d’inversió estrangera per canalitzar la comercialització dels immobles que no s’estaven venent. “Allò que en aquell moment era una solució per sortir de la crisi després ens ha anat assecant el mercat, i avui dos sous correctes no poden comprar un pis, tot i que els interessos han estat fins ara extremament baixos.” Segons va manifestar Pla, posar fi a aquesta situació provocada per la inversió estrangera “és una pura decisió política”. “No hem sabut anar corregint a mesura que els preus es disparaven i ara calen actuacions més urgents”, va emfasitzar.

El màxim responsable de l’Institut Nacional de l’Habitatge va reconèixer les dificultats que hi ha per trobar solucions a curt termini a la problemàtica que viu el país en aquest matèria. Tot i així, va apuntar possibles actuacions que s’haurien de prendre perquè pugui millorar la situació a mitjà i llarg termini. En aquest sentit, Pla es va referir, per exemple, a la necessitat d’abordar el repartiment de competències entre les administracions, ja que l’actual model impedeix que es pugui avançar tot el que seria desitjable en aquest àmbit. “Tocar les competències és complicat, perquè tant el Govern com els comuns són molt gelosos de les seves, però segurament és necessari perquè el model actual no genera la dinàmica correcta per resoldre la situació de l’habitatge i també perquè suposa una dependència financera de la construcció dels comuns”, va assenyalar.

Un exemple concret esmentat per Pla per posar de manifest la restricció que suposa la normativa actual, pel que fa a la gestió del territori, és l’edifici que s’ha construït al carrer Ciutat de Valls per a pisos socials, que segons va dir podria haver tingut “sis apartaments més amb la mateixa superfície al terra”. Igualment, va recordar que hi ha moltes rotondes en carreteres secundàries “on hi cabrien dos camps de futbol”, incidint en “el rol privilegiat que tenen els comuns en la gestió del territori”.

Pla també es va queixar, durant l’entrevista, de la manca de dades existent per poder actuar eficientment, que moltes vegades no es faciliten adduint la protecció de dades. “Hi ha una dificultat molt gran per compartir dades”, va afirmar Pla, segons el qual això “és un fre molt important” i “és una pena perquè no ens permet entendre quina és la situació ni veure l’impacte que poden tenir les actuacions”.

Aquest fet està impedint que hi hagi informació, per exemple, sobre els 6.238 pisos buits que s’ha computat que hi ha al país, ja que l’institut no ha pogut realitzar als propietaris l’enquesta que tenia previst portar a terme “perquè la llei no ho permet”. Aquesta situació, però, podria acabar si el Consell General acaba aprovant el projecte de llei sobre l’habitatge que està actualment a tràmit parlamentari, i en el qual es preveu “una habilitació legal per intercanviar dades el 2023”, a part d’una taxa més elevada per als pisos que no s’estiguin utilitzant.

Pla també considera que els propietaris “són més part de la solució que no del problema” en la recerca de propostes a llarg termini a la manca d’habitatge assequible. “No podem pensar que es pot solucionar la situació de l’habitatge amb proveïment d’habitatge públic perquè el volum d’inversió que això requereix és ingent”, va opinar. El director de l’institut demana als política que no facin servir aquest tema “com a arma electoralista, sinó que tinguin una visió d’Estat i voluntat de participar en el diagnòstic per després discutir les solucions”. Pla va avisar que el mercat ja evoluciona “a la baixa”, influït per la crisi econòmica global que s’albira.
 
APOSTA PEL 'COLIVING' A PARTIR D'ANTICS HOTELS
Una de les possibilitats esmentades pel director de l’Institut Nacional de l’Habitatge perquè hi hagi més habitatge de lloguer és el coliving. Així, segons va indicar, es podrien destinar els hotels que ja estiguin en desús a aquest tipus d’habitatge. Els principals beneficiaris podrien ser els joves i els temporers, segons va explicar, si bé també seria una fórmula també vàlida per a persones grans. “Jo no faria una residència d’estudiants a Sant Julià de Lòria”, va afirmar Pla, segons el qual es poden habilitar hotels amb aquesta funció, sense necessitat doncs de construir nous edificis. “Es pot fer aquesta actuació en aquells hotels que ja són més càrregues per als propietaris que font de rendes”, va afegir Pla. “No és una solució per a les famílies, però sí per a una part de la població que també té unes mancances.”
4
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts