Judith pallarés

“Acció és un partit polític que se situa en el centreesquerra”

La nova líder d’Acció destaca el seu vessant més progressista i aposta per la despenalització de l’avortament i una política feta “des de baix”

Judith Pallarés durant l'entrevista amb el Diari d'Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dies després de presentar oficialment la seva nova formació política, Judith Pallarés analitza les expectatives de cara als propers comicis.

Si l’hagués de col·locar en l’eix esquerra-dreta, on seria Acció?

Som un partit de centreesquerra. Som en aquesta idea de la defensa dels drets individuals de les persones des de tots els seus vessants, sigui en la seva relació amb la societat –tant pel que en rep com pel que hi aporta–, com per la seva defensa individual.

Però vostès venen d’una formació...

Liberal.

Sí, liberal però que és bastant més a la dreta del que comenta.

Jo crec que no. Dins els àmbits dels partits que són considerats liberals n’hi ha que són més conservadors i de més progressistes. Nosaltres convivíem dins aquesta dicotomia perquè formem part d’un govern que està més alineat en el centredreta, però crec que una gran part dels qui hem sortit del partit Liberal (L’A) ens identificàvem amb la part més progressista.

Per tant, vostès se senten més còmodes parlant amb el PS que amb L’A?

Nosaltres estem còmodes parlant amb tothom. Si la coalició funciona és perquè vàrem tenir un marc molt definit i sabíem què volíem fer exactament. Hi ha una qüestió de contingut, per això defensem que el que ens cal és treballar el nostre contingut.

Quins tres eixos principals té Acció?

Crec que no només seran eixos nostres, sinó que tothom en parlarà. Els salaris i l’efecte de la inflació, les pensions, l’habitatge, l’acord d’associació... Una de les coses en què volem treballar és en la política de baix cap a dalt, perquè crec que en els últims anys s’han dibuixat grans as- pectes del país, com la inversió estrangera, que han afectat el nostre dia sense consultar. No tenim prou espais públics de diàleg.

Quan parla de baix cap a dalt, també parla dels residents?

Parlo de tothom. Dins el nostre moviment ja tenim persones que no són andorranes i ens fan aportacions.

Amb Acció els residents tindran més participació política?

És que els residents ja tenen participació política.

Però no plena.

Cert, perquè no poden votar, però dins l’estructura de partit nos-altres tenim claríssim que volem comptar amb tothom.

Vostè anirà a la llista nacional o comunal?

És una cosa que encara no hem tractat.

Però Judith Pallarés deixa L’A per anar en alguna de les llistes, no?

Nosaltres deixem la formació perquè no ens hi sentim a gust. No soc jo l’única candidatable. Però, evidentment, volem tenir una candidatura nacional, que jo estaré encantada de liderar.

Em deia abans: “parlarem amb tothom”.

Si volen, sí [riu].

Això vol dir que no hi ha cap pacte descartat?

Quan dic parlar amb tothom no vol dir pactar. Poden passar moltes coses. Nosaltres som molt conscients que tots els reptes que hem d’afrontar necessitaran acords de formacions polítiques i de la societat civil.

Què pensa quan li diuen allò d’“Andorra per als andorrans”?

Això no encaixa amb Acció. És com repetir “America first”. Compte amb aquests discursos, perquè Andorra s’ha construït gràcies a la gran quantitat d’immigrants que hem arribat al país i que hem treballat tant per- què, al final, ens estimem el ter-ritori.

En relació amb els residents passius, què en pensa Acció?

Defensem un model sostenible i equilibrat. La inversió estrangera no ha de ser l’efecte directe que expulsi tots els altres que hem de viure al país. No creiem en una Andorra que sigui Mònaco.

Vostè vincularia els salaris a l’IPC?

És difícil de respondre perquè tenim la inflació disparada. El model ideal seria que tot estigui equilibrat. Si tot puja i els salaris no, difícilment trobarem una manera per viure aquí.

Quan sent dir a Josep Maria Cabanes que “cada cop hi ha més dones que cacen i fins i tot n’hi ha alguna que mata algun exemplar d’isard”, què en pensa?

Fins i tot alguna dona és capaç de fer moltes més coses.

És el que més els separa? Aquesta visió sobre el feminisme?

No ho sé. Crec que al tema del feminisme s’hi va donar molta rellevància, però crec que no serà l’única cosa que ens diferenciarà d’aquesta visió més conservadora que tenen.

Acció defensarà que a Andorra es pugui avortar?

Hauríem de treballar per la despenalització de l’avortament, això segur. Però també pensem que cal preservar les institucions. Trobar un model en el qual convisquin els dos supòsits seria l’ideal.

Ho veu factible?

És complicat, però a nosaltres ens agradaria. Hi ha una cosa certa: la decisió de les dones és personal i única més enllà de les lleis. Sempre he cregut que poc et pot dir un Estat en relació amb quants fills vols tenir o qui vols estimar.

Si no fos compatible, què prioritzaria? El Coprincipat o la despenalització de l’avortament?

Crec que no ens hem de trobar en aquesta dicotomia. Primer, perquè ara les dones poden exercir aquest dret fora del territori, però també hem d’intentar de trobar la manera d’avançar i així ho defensem a Acció.

Si Acció és en el proper Govern, l’informe de la policia deixarà de parlar de violència en l’àmbit domèstic per parlar de violència de gènere?

S’hi està treballant actualment. És una cosa que cal actualitzar. Les coses s’han de dir com són i explicar tal com són.

Unió Europea, sí o no?

Som europeistes. Aportarà moltes oportunitats al teixit em- presarial, als joves... És neces- sari.

Acció serà a totes les parròquies?

Ara tenim comitès parroquials petitons, però en moltes parròquies. Encara no tenim comitè a Canillo, ni a Ordino. La voluntat és tenir presència a totes les par-ròquies, que no vol dir tenir llista a totes.

Vostès es presenten a les eleccions pensant que poden arribar a guanyar Demòcrates?

És una qüestió que ara mateix no ens plantegem. El nostre objectiu en les properes eleccions és tenir representació parlamentària.

tracking