projectes educatius

Govern i propietat negocien perquè l'UdA creixi per l'edifici de la fàbrica Reig

El Govern i la propietat negocien perquè l’edifici de la fàbrica Reig aculli les noves dependències
de l’UdA

Miquel Nicolau, Xavier Espot i Josep Majoral durant l'acte inaugural del curs.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat d’Andorra (UdA) va inaugurar ahir el nou curs acadèmic amb un acte institucional que recuperava la normalitat prepandèmica i amb la mirada posada en una novetat esperada i que s’hauria d’acabar de tancar properament: l’ampliació del campus amb un nou edifici que sumarà 3.000 metres quadrats a les instal·lacions actuals. Uns espais que únicament s’haurien de reformar per adaptar-los a les necessitats del centre educatiu perquè fan part d’una construcció existent i molt propera a l’edifici actual, els espais de l’antiga fàbrica Reig, segons van apuntar fonts coneixedores. El cap de Govern va evitar revelar de quin edifici es tractava argumentant que la negociació amb la propietat encara no està tancada. En tot cas, sí que va indicar que confia que d’aquí a final d’any es pugui anunciar el projecte. I el rector de la universitat, Miquel Nicolau, va afegir que la previsió és que es pugui inaugurar durant el 2024.

Uns espais cada cop més necessaris per a un centre que segueix creixent. Aquest curs són 666 estudiants de formació reglada, que són prop del 6% més que el curs passat, que va comptar amb 629 estudiants. “La nostra feina és formar noves promocions i és molt gratificant tenir més estudiants”, va recalcar Nicolau. Quant als espais, “per portar nous projectes ens cal tenir una ampliació del campus, i sobretot per tenir espais per als estudiants”. El rector va afegir que “l’estudiant cada cop fa més treball cooperatiu, necessita més llocs per treballar, per planificar, i anem molt curts amb l’espai actual”. L’ampliació permetrà créixer, segons va concretar, en aules, laboratoris, despatxos i espais per a estudiants.

Xavier Espot va recordar que hi ha un projecte de llei a tràmit parlamentari que inclou un crèdit extraordinari de sis milions d’euros per sufragar aquesta ampliació del campus, tot defensant l’aposta governamental per fer de Sant Julià l’epicentre de l’ense­nyament superior. “Això va de la mà també de tot l’esforç que ha fet el Govern per intentar potenciar, promocionar i fomentar que tota una sèrie d’universitats privades s’instal·lessin també a Sant Julià”. I en clara al·lusió a la demanda comunal sobre la necessitat de fer el vial, va etzibar que “més enllà d’infraestructures que són necessàries però no creen riquesa, això sí que crea riquesa per a Sant Julià”.

Espot es va congratular de l’èxit d’un centre educatiu que segueix creixent en alumnat: “constatem que any rere any aquesta Universitat d’Andorra, aquesta universitat pública, es va consolidant més i més amb més alumnes, més formacions i, per tant, crec que va ser una bona aposta, una aposta de país”. Equiparant-ho amb l’impuls de l’Escola andorrana, va remarcar que “demostrem que quan fem les coses bé ens en sortim”.

El curs també arrenca amb novetats acadèmiques. Serà el del desplegament complet del màster d’educació, que es va posar en marxa el curs passat, el de l’inici del diploma professional avançat (DPA) en comptabilitat i administració, i el del nou màster en dret, que ara inclou la menció en advocacia i la menció en l’àmbit judicial.

En l’àmbit organitzatiu, els alumnes tindran per primer cop un carnet de la Universitat d’Andorra que serà també un carnet d’estudiant europeu, “que facilita la mobilitat a Europa i l’accés als serveis d’altres universitats”.

L’acte institucional

El centre va inaugurar el curs en un acte presidit pel cap de Govern i que va comptar amb la presència del cònsol de Sant Julià, Josep Majoral, i de la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla. El politòleg Guy Haug, expert en avaluació i desenvolupament d’universitats, va impartir la lliçó inaugural. I un centenar d’estudiants van rebre els diplomes que acrediten la finalització dels estudis de DPA, bàtxelor, màster o doctorat el curs 2021-2022, la promoció més nombrosa de la història del centre.

CLAUS

1 666 alumnes, un 6% més que el curs passat

La universitat segueix creixent en nombre d’alumnes i aquest curs faran formacions reglades 666 estudiants, un 6% més que l’anterior.

2 Carnet d’estudiant europeu

L’alumnat tindrà per primer cop un carnet d’estudiant de la Universitat d’Andorra que serà també europeu i facilitarà la mobilitat al continent.

3 Canvis al màster de dret, nou diploma avançat

En l’àmbit acadèmic, es posa en marxa un DPA en comptabilitat i administració i el nou màster en dret, amb mencions en advocacia i en l’àmbit judicial.

tracking