x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
mercat de l'habitatge

Els arquitectes posen el fre

Demanen una reflexió més profunda per analitzar el “model de creixement”
Actualitzada 28/09/2022 a les 15:57
Els arquitectes criden a repensar el model de creixement. Ahir, el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) va demanar “no tramitar cap sol·licitud de llicència urbanística d’obra major de construcció o tramitació d’aprovació de plans parcials o especials en unitats d’actuació a les quals, actualment, no arriben directament la vialitat ni els serveis urbanístics amb capacitat suficient per servir les necessitats de les edificacions”. És a dir, aturar les llicències en aquells punts on “no hi ha carreteres o serveis”, va detallar la degana del COAA, Sònia Palau. De fet, Palau va assegurar que “no demanem una moratòria, sinó que demanem que mentre no s’executin aquests estudis que ens diguin cap a on podem créixer cal evitar que l’urbanisme continuï dispers”.
construcció torres escaldes bastida stop

D’aquesta manera, Palau va reclamar que es faci una reflexió més profunda de com ha de ser el model de creixement del Principat, motiu pel qual el COAA demana l’elaboració d’un pla territorial general d’Andorra (PTGA). “S’ha arribat al punt en què es fa més necessari que mai disposar d’aquest model, per tal de poder planejar un creixement urbanístic ordenat i coherent, on els interessos econòmics no ens poden fer perdre la visió sobre les implicacions a futur de les accions presents”, argumenta el manifest dels arquitectes publicat ahir.

Treball pluridisciplinari
Per aquest motiu, des del COAA es demana que els plans de càrrega encomanats als comuns es facin amb una visió de país i no parroquial. “Demanem fer aquests estudis sencers no de forma comunal perquè hem de saber la càrrega a nivell de país i que a partir d’aquests resultats es defineixi el model de creixement”, va remarcar la degana. A més, des del col·legi també es demana que la redacció d’aquest pla sigui fruit d’una tasca “pluridisciplinària”, és a dir, que també es prevegin aspectes sociològics, econòmics o paisatgístics, entre d’altres, per detallar el model de país. “Els estudis de càrrega [demanats pel Govern] fan una foto de la situació; el pla el que et diu és que aquestes 10.000 persones amb les quals podem créixer implicarà 6.000 habitatges, dues guarderies més, un hospital més gran...”, va detallar Palau per exemplificar que la demanda del COAA busca una reflexió més global del problema del creixement urbanístic.


Espot defensa la llei

El comunicat dels arquitectes arribava després que ahir al matí el cap de Govern, Xavier Espot, enviés un missatge de tranquil·litat davant “les inquietuds” traslladades des de la Cambra de Comerç relatives a la llei aprovada pel Consell General que havia de suposar un fre a la construcció. “Amb les mesures no posem un fre excessiu a la construcció, l’únic que fem és encomanar als comuns que facin un estudi de càrrega de les parròquies”, va remarcar Espot, que després de tornar a insistir que la mesura no és una moratòria va afegir que “no tinguin cap dubte que aquestes mesures per molt traumàtiques que puguin semblar eren imprescindibles per no veure’ns abocats a una moratòria; si no haguéssim fet res ens abocàvem a una moratòria”. Tanmateix, Espot ahir no va detallar els criteris que es requeriran des de Medi Ambient i Territori per assolir la llicència de construcció. Així i tot, Espot sí que va reiterar que aquests requisits no suposaran un fre perquè els projectes tirin endavant. En aquest sentit, la degana dels arquitectes va insistir que “no tot Andorra és edificable”. “El que diem és que si volem créixer de manera ordenada no podem permetre que mentre es facin els diferents estudis això sigui Xauxa”, va reiterar Palau amb relació al mes de moratòria que sí que estableix la llei aprovada pel Consell General. Precisament, durant aquest període l’executiu vol negociar amb els comuns aquests criteris que es requeriran per aconseguir l’informe que durant el proper any serà imprescindible.
 
LA CAMBRA TRASLLADA ELS DUBTES
Ahir al matí el president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, va traslladar al cap de Govern les “inquietuds i preocupació que està generant al sector empresarial” la llei aprovada que regula l’obtenció de les llicències de construcció. “L’estabilitat del marc jurídic que regula l’activitat dels agents econòmics és indispensable per fer prediccions més o menys fermes”, va remarcar Mas, que va recordar que “la Cambra sempre ha defensat un creixement equilibrat i sostenible del país”.
Etiquetes
Veure’n més
32
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts