x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Economia

Els arquitectes demanen més restriccions per construir

El col·legi professional reclama "control de la inversió estrangera en immobiliari" per evitar l'especulació
Un jubilat observant una obra al centre de la capital.

Un jubilat observant una obra al centre de la capital.

Un home observant una obra al centre de la capital.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/09/2022 a les 17:30
El Col·legi d'Arquitectes (COAA) reclama accions "per poder planejar un creixement urbanístic ordenat i coherent" entre les quals proposa més restriccions per atorgar llicències de construcció, segons exposa en un comunicat. El col·lectiu demana que no es tramiti cap sol·licitud de llicència urbanística d'obra major de construcció o tramitació d'aprovació de plans parcials o especials en unitats d'actuació a les quals ara "no arriben directament la vialitat ni els serveis urbanístics amb capacitat suficient per servir les necessitats de les edificacions o les instal·lacions previstes en els respectius planejaments".

El col·lectiu professional planteja les mesures arran de la primera taula rodona sobre urbanisme i habitatge celebrada divenders passat i convida d'altres col·legis a sumar-se al manifest per aconseguir un desenvolupament sostenible des de diferents àmbits. El COAA esmenta el legal o el fiscal "amb el control de la inversió estrangera en immobiliari, amb la compra massiva de terrenys a un alt valor en venta o d'habitatges per a l'especulació". Els arquitectes asseguren que estan preocupats pel "creixement urbanístic desmesurat i indiscriminat que està patint Andorra" i alerten que el benefici que es pot estar obtenint en el present "comportarà un empobriment de la qualitat de vida futura".

Pla general
Una de les accions que el COAA considera "indispensable" és la redacció d'un Pla Territorial General "supeditat a l 'interès públic, que fomenti un creixement racional i sostenible, garantint l'accés a l'habitatge a tots els ciutadans, aixó com els equipaments, infraestructures, serveis i zones verdes necessàries associades a dit creixement". I apunten que el model de creixement hauria de tenir en compte la diversificació econòmica del país i la creació de corredors verds naturals no edificables a carreteres generals i rius. 


El col·legi professional proposa que aquest pla territorial es faci per un equip pluridisciplicar independent "allunyat de qualsevol servilisme mercantil". I defensa que les directrius fixades en aquest pla s'incorporin a la Llei general d'ordinació del territori i urbanisme, el que comportaria la modificació dels reglaments de construcció i dels plans d'urbanisme parroquials. 


Les indicacions d'aquest pla han de servir també com a base per a la creació d'habitatge assequible, d'equipaments o d'espais verds públics que el COAA proposa que es farien amb els fons de "crear una borsa de registre de les cessions dineràries que vetlli per a la utilització de les mateixes" amb aquesta finalitat. 


 
Etiquetes
  • #16 Eduard
    (28/09/22 13:25)

    Si senyor molt ben dit ! Inversió estrangera que se n'aprofita de l'oportunitat que ofereix ara mateix el país. Després tots aquests especuladors quan vegin que el país no els hi aporta res marxaran i ens quedarem amb els problemes ! Una econòmia poc sostenible ni beneficiosa a llarg termini. Senyors del Govern obriu els ulls,  quina nefasta política en aquesta legislatura.

    Respondre
  • #15 Carles
    (27/09/22 22:37)

    Jo, promotor va dir..
    Com a Promotor l'unic que ets es un especulador que probablement se li enfot el pais mentre t'enriqueixis tu.
    Doncs aqui un No Arquitecte, que tampoc esta a favor del lliure moviment de persones, som un pais del tamany d'una petita ciutat, ens voleu desintegrar o q? Esteu sonats. No tot son calers.

    Respondre
  • #14 jo, persona
    (27/09/22 21:52)

    Jo, promotor va dir..
    Com es diria, estàs barrejant "el tocino con la velocidad"... què te a veure un manifest sobre un urbanisme descontrolat, amb la lliure circulació de persones? Igualment, suposo que com a promotor ets coneixedor que grans despatxos professionals de fora porten treballant aquí anys i panys... vet aquí no sigui que el que consideres mal disseny hagi vingut d'un altre país.... tot podria ser... Però en tot cas, "el chollo" ja em diràs tu on el veus... pot ser com a promotor, "el chollo" està en promoure pels de fora perquè està clar que el País i els d'aquí, t'importen ben poc.

    Respondre
  • #13 Pau amb cançó
    (27/09/22 21:19)

    Siempre la misma canción, los de afuera son los malos y los de aquí encantados de conocerse...algún día os haréis cargo?

    Respondre
  • #12 Jo, promotor
    (27/09/22 20:45)

    Criteri professional va dir..
    A que et refereixes amb criteri concretament??? Que ets del COAA i tens por a la lliure circulació de persones i que us fotin els clients per tenir algo mes de criteri (que no cal gaire mes), per no dir bon gust a l'hora de “dibuixar” un projecte??? Fa pudor de caqueta!!

    Respondre
  • #11 Jo, promotor
    (27/09/22 20:32)

    Els primers VENUTS per poder fer projectes de luxe son els mateixos arquitectes andorrans i si a sobre van acompanyats de noms internacionals, mes encara…. a qui voleu enganyar colla d'hipòcrites!!!
    Amb l'anexió ha la EU encara se us acabarà mes el “chollo”… P-L-O-R-A-M-I-Q-U-E-S, aneu a pastar.

    Respondre
  • #10 Miquel
    (27/09/22 20:21)

    Aquí teniu la inversió estrangera del senyor Espot. Ara vol entrar a Europa perquè encara vinguin més a trinxar el país. Però tranquils, el podeu tornar a votar al desembre.

    Respondre
  • #9 fiascu
    (27/09/22 19:45)

    Urbanisme a Andorra... Zero patatero.. massificació de la muntanya que fa fàstic.. en això no te res a veure la inversió estrangera.. aquí tot s'improvitza i no hi ha projecte de país ni de res. I ho diu un que va treballar amb bons urbanistes i bons planificadors.

    Respondre
  • #8 DA
    (27/09/22 19:16)

    On esta el Govenr dels.millors...... on pujen brigadas de gent "estrangera" et fan el MCDONALD'S o construccions. S'emportent els calers i despres hem d'anar els autonoms d' aquí a reparar les seves muerdes d' Instal'lacions de baixa qualitat i sense control per part de Govern. Pero nosaltres hem de cumplir les mil i una.

    Respondre
  • #7 A pocs kilòmetres d'aquí us donen 30 voltes i sense tanta prepotència
    (27/09/22 18:51)

    Ja us agradaria tenir la meitat de bon gust que han tingut a la Cerdanya amb un paisatge i uns xalets en armonía, allà és on va la gent de cales ara i no aquí que sa convertit en un suburbi de egolatras

    Respondre
Veure’n més
16
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts