pla de contingència

L'estalvi energètic condicionarà l'augment de les tarifes

Moles demana reduir un 15% el consum d’energia per contenir l’augment dels preus

Albert Moles, exposant l'escenari actual.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA fa una crida a l’estalvi energètic, la principal eina que ha de permetre moderar l’increment de tarifes que, segurament, hi haurà a principi de l’any que ve. “Podem comptar amb una pujada de preus de cara al gener o al febrer”, va avançar ahir el director general de la parapública, Albert Moles. Encara que no va posar xifres sobre la taula, Moles va indicar que “si no rebaixem el consum caldrà un increment important dels preus”. En canvi, si s’aconsegueix un estalvi del 15% l’augment serà “moderat”. En aquest sentit, el ministre portaveu, Eric Jover, va observar que “un cop tinguem les dades el Govern i només el Govern decidirà la política tarifària”.

El director de FEDA va contextualitzar que la crisi energètica a Europa està afectant Andorra, que depèn en gran manera dels països veïns. En concret, el 80% de l’energia que es consumeix al país es compra a Espanya i França, mentre que el 20% restant es produeix al Principat. Fins al 2030 FEDA té garantits contractualment preus d’abans de la crisis pel 50% d’energia que compra als països veïns. En canvi, el preu del 29% restant queda subjecte a la volatilitat del mercat, que ha augmentat un 400%. I és sobre aquest percentatge d’energia que FEDA vol estalviar.

Moles va advertir que l’augment dels preus està ofegant les finances de la parapública, que acumula pèrdues de 10 milions d’euros des de principi d’any. Això s’ha de sumar als cinc milions que va perdre durant el 2021. “FEDA no es pot permetre un tercer any de pèrdues”, va sostenir. I això fa inevitable un nou augment de les tarifes l’any que ve, que no busca generar beneficis, sinó no tenir pèrdues. Ara bé, tant Moles com Jover van posar en relleu que “tot estalvi serà un increment que no haurem de fer”.

D’altra banda, Moles va destacar que l’estalvi també protegeix el país davant de restriccions. En aquest sentit, va apuntar que els països veïns ja estan imposant accions d’estalvi energètic, mentre que Andorra va augmentar el consum elèctric un 7% al juliol i un 2% a l’agost. Així, no va descartar una disminució del subministrament. “Aquest escenari té més possibilitats que mai aquest hivern”, va sentenciar. Davant d’aquesta situació, “FEDA està fent un pla de contingència que preveu aquestes situacions i camins per resoldre-les”, va anunciar. La primera fase del pla de contingència és aquest estalvi preventiu del 15%. En segon lloc, FEDA treballa per gestionar la producció, reservant recursos per si els proveïdors restringeixen el subministrament. Així, el llac d’Engolasters treballarà aquest hivern amb la màxima capacitat i s’utilitzarà com a garantia en cas de necessitat més que com a eina de producció. El llac, va detallar, “té capacitat de produir el consum d’un quart de dia d’hivern”. Així mateix, es guardaran les reserves dels llacs d’alta muntanya. En tercer lloc, la parapública treballa de la mà de les empreses per reduir el subministrament de manera pactada i voluntària. En aquest sentit, Moles va assegurar que “hi ha un compromís en cas de problema gran, amb una sèrie d’avisos a grans consumidors per poder rebaixar el consum durant dues o tres hores al dia, sense destorbar la producció”. En última instància, va assenyalar que es podran realitzar talls de subministrament “de manera temporal i rotatòria per zones del país, sense afectar els serveis essencials”.

LES EMPRESES TREBALLEN UNA PROPOSTA D'ESTALVI AMB FEDA

FEDA i el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat s’han reunit amb les empreses per exposar-los la necessitat de sumar-se a l’objectiu d’Europa d’aconseguir reduir el consum energètic un 15%. Un estalvi essencial, tal com va manifestar Moles, per contenir l’augment de les tarifes de cara a l’any que ve. En aquest sentit, Moles va informar que “hem mantingut vàries reunions, però hem de concretar més”. De fet, el president de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va explicar al Diari que han estat trobades “informatives”, però que no s’ha concretat cap mesura ni acció. En aquest mateix sentit, la directora de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, va explicar que “l’esforç es va demanar especialment al sector turístic i del comerç”. Ara bé, va indicar que, de moment, “no hi ha res tancat [...], no sabem si seran recomanacions o obligacions [...], simplement es va demanar al sector ser proactius”. Tanmateix, ahir Moles va parlar únicament de “voluntarietat”. Per la seva banda, el president de la Unió Hotelera va explicar que a les reunions es va treballar per “veure com podem estalviar aquesta energia”. A tall d’exemple, Escaler va indicar que “podria ser alguna cosa com ara reduir els llums dels aparadors, però les propostes no es van concretar”. Així mateix, Moles va parlar de disminuir la temperatura de la calefacció en algunes franges horàries. Pujol va indicar que FEDA farà arribar una sèrie de propostes i recomanacions que poden ajudar a assolir aquest 15% d’estalvi.

tracking