salut

El SAAS nega que es discrimini els pacients que tenen malalties mentals

Jover destaca la feina de les associacions però no comparteix els adjectius emprats

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El SAAS va desmentir ahir que es “discrimini” els joves ingressats per malalties mentals a la quarta planta. “De cap manera es pot parlar de maltractament o discriminació”, va manifestar en un comunicat. Aquestes declaracions arriben després que l’Associació de Familiars per la Salut Mental (AFMMA) i l’Associació per la Defensa del Jovent en Risc (ADJRA) denunciessin les condicions en què s’ingressa els joves a la quarta planta de l’hospital, així com la manera que es tracta les persones amb patologies mentals a la presó i la deficient gestió de Govern en la matèria.

Les associacions van denunciar que els joves ingressats hagin de compartir habitació, un fet el SAAS apunta que “està en revisió, com diu l’acció 11 del pla integral de salut mental i addiccions (Pisma). Així mateix, des de l’hospital es va desmentir que “tot el personal estigui desbordat” i es va assegurar que s’intenta donar una “atenció individualitzada” tant a l’hospital com a la presó. Tot i això, es va advertir que “no disposem com necessitaríem del 100% del recurs més valuós en aquest camp: les hores de professionals qualificats”.

A més, el SAAS va admetre que “hi ha hagut actuacions individuals que s’han de millorar, casos específics que hauran de revisar-se”, però que no es tracta d’un fet generalitzat.

Per la seva banda, el ministre portaveu, Eric Jover, va respondre a les crítiques de les associacions, que van denunciar la gestió de Govern en matèria de salut mental. En primer lloc, els va “agrair que siguin actives per millorar en una temàtica tan sensible en què potser, en algun cas, el missatge no ha estat massa constructiu”. Així, Jover va admetre que “és necessari el debat i que les associacions hi siguin presents”, i va avançar que hi ha una convocatòria oberta per contractar el professional que liderarà el Pisma. Quant a la presó, Jover va sostenir que hi ha un conveni amb el SAAS per augmentar les hores i va apuntar que “creiem que estem treballant en la bona línia, tot i que ens queden molts deures i la cooperació amb les associacions és vital”, i va matisar que “no estem d’acord amb alguns adjectius”.

tracking