Reportatge

Qui és Leviatán?

Diversos joves van perdre el passat mes de juliol 17 milions d’euros seguint les directrius d’uns ‘traders’ que, suposadament, es troben residint al Principat.

Consulta de dades econòmiques amb un telèfon mòbil.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El passat 5 de juliol milers de joves inversors espanyols i llatinoamericans perdien de la nit al dia 17 milions d’euros. I davant la seva estupefacció, com a resposta, només rebien una breu i burlesca disculpa en forma de missatge en un canal de Telegram: “Sentim molt la pèrdua que hem tingut” els escrivia un tal Leviatán, el suposat responsable del mètode d’inversió en el qual havien confiat tots aquests joves, abans de perdre els seus estalvis. “No és una situació normal per la pandèmia, la guerra, la demora en la pujada dels tipus per part del Banc Central Europeu (BCE), la inflació i la por dels inversors” seguia el misteriós trader. Després d’això –i abans d’esborrar per sempre el canal de Telegram i desaparèixer–, el trader convidava els joves a seguir invertint amb un missatge de suport i esperança: “De res serveix lamentar-se pel que ha passat, ara toca aprendre’n”, assegurava a tall de lliçó.

Aquest dilluns, diversos mitjans espanyols apuntaven que el misteriós Leviatán que va orientar milers de clients en les seves inversions fins la bancarrota –i del qual no se’n se sap absolutament res excepte el número de telèfon del compte de Telegram que utilitzava per a comunicar-se amb ells– tindria relació amb Andorra. Concretament, des d’aquests mitjans s’informa que, segons els rumors difosos pels diversos joves que el seguien, Leviatán es tractaria tan sols d’un pseudònim darrere del qual s’amaguen dues o tres persones que resideixen a Andorra. “Ningú sap com són ni com contactar amb elles, però sí que circulen captures dels que serien els seus perfils d’Instagram –amb les cares i els noms d’usuaris esborrats– i hi ha gent que assegura que són ells”, es podia llegir en un d’aquests portals digitals.

Segons s’ha pogut saber, el mètode d’inversió que aquest trader oferia als joves s’anomena copytrading, un sistema que últimament ha experimentat un èxit de popularitat sorprenent, sobretot entre els més joves. En aquest sentit, el copytrading consisteix a copiar els moviments d’un inversor expert per guanyar diners, en aquest cas Leviatán, qui a través de Roboforex –una plataforma registrada a Belice i no supervisada a l’Estat– demanava una comissió del 25% sobre els guanys que obtenien els seus clients cada dia. En aquest cas, el dipòsit mínim per començar a copiar-lo era de 3.000 euros.

Diversos especialistes del món, per altra banda, han opinat que si els joves van acceptar copiar una inversió, sense saber si era bona o no, “estaven jugant”.

tracking