TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Pujada de preus

FEDA augmentarà les tarifes a principis d'any

Albert Moles demana assolir un estalvi del 15% per contenir la pujada de preus

Albert Moles, director general de FEDA, en la presentació d'aquest matíFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

FEDA fa una crida a l'estalvi energètic, la principal eina que ha de permetre moderar l'increment de preus que, de segur, hi haurà a principis de l'any que ve. "Podem comptar amb una pujada de preus de cara a gener o febrer", ha anunciat aquest matí el director general de la parapública, Albert Moles. Aquest increment serà "moderat" o "important", depenent de si s'assoleix el 15% d'estalvi energètic que FEDA demana. Ara bé, Moles no ha concretat preus, ja que la volatilitat del mercat els fa difícil de preveure. Així mateix, ha fet èmfasi en la voluntarietat de les mesures i ha sostingut que serà responsabilitat tant dels grans consumidors com dels particulars assolir l'estalvi.

Moles ha contextualitzat que a Europea, el 30% de l'electricitat està proveïda per gas natural i que el 40% d'aquest prové de Rússia. L'esclat de la guerra ha comportat que es tanquin els fluxos de gas cap a Europa, que ha hagut de buscar altres proveïdors de gas natural liquat, com ara els Estats Units, l'Àfrica, Orient Mitjà Noruega o Algèria. Tot això, ha comportat un augment exponencial dels preus. Aquesta situació afecta Andorra, que depèn totalment dels països veïns. En concret, el 80% de l'energia es compra a Espanya i França, mentre que el 20% restant es produeix al país. Ara bé, davant un tall, les reserves del Principat únicament podrien proveir energia per a 6 hores d'un dia d'hivern, segons ha apuntat Moles.

L'augment dels preus està afectant les finances de FEDA, que acumula pèrdues de 10 milions d'euros des de principis d'any. Això s'ha de sumar als cinc milions que va perdre durant el 2021. "FEDA no es pot permetre un tercer any de pèrdues", ha sostingut Moles, i això fa inevitable un augment de les tarifes l'any que ve. Ara bé, el director de la parapública ha posat en relleu que el compromís i voluntat de la població pot regular aquest increment. Així, FEDA fixa com a objectiu assolir el 15% d'estalvi energètic. Això permetria que la pujada dels preus sigui "moderada", enlloc "d'important". Ara bé, Moles no ha posat números a aquest increment de preus, ja que la volatilitat del mercat ho fa impredictible.

D'altra banda, Moles ha destacat que l'estalvi també protegeix el país davant de possibles restriccions en el subministrament. "Aquest escenari té més possibilitats que mai aquest hivern", ha sentenciat, apuntant que dependrà dels operadors que alimenten Andorra. "FEDA està fent un pla de contingència que preveu aquestes situacions i camins per resoldre-les", ha dit. En aquest sentit, Moles ha indicat que el llac d'Engolasters treballarà aquest hivern amb la màxima capacitat i que s'utilitzarà com a garantia en cas de necessitat més que com a eina de producció. El llac ha detallat, "té capacitat de produir el consum d'un quart de dia d'hivern". Així mateix, ha apuntat a les reserves dels llacs de muntanya. A més, Moles ha assegurat que "hi ha un compromís en cas de problema gran, amb una sèrie d'avisos a grans consumidors per poder baixar el consum durant dues o tres hores al dia, sense destorbar la producció". En última instància, ha assenyalat que caldrà "identificar punts que puguem tallar de manera temporal i rotatòria".

tracking