'operació catalunya'

Investigació al Congrés arran de la imputació de la Batllia

La presumpta intromissió a la sobirania d’Andorra ha estat fonamental

L'expresident espanyol Mariano Rajoy.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió de la Batllia d’imputar l’expresident del govern espa­nyol Mariano Rajoy i dos dels seus ministres per l’operació Catalunya ha estat essencial perquè el PSOE doni llum verd a la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats.

El ple del Congrés debatrà dijous que ve la creació d’una nova comissió d’investigació sobre el ministeri de l’Interior que va dirigir Jorge Fernández Díaz al primer govern de Rajoy. Es tracta del tercer òrgan per investigar suposades trames parapolicials que funcionarà a la cambra baixa i, en aquest cas concret, obrirà indagacions sobre la coneguda com a operació Catalunya.

Va ser a final del mes de juny passat quan ERC, Junts, PdeCat, la CUP, Bildu i el BNG van sol·licitar que el Congrés investigués “la presumpta intromissió a la sobirania del Principat d’Andorra per part de responsables polítics espanyols, així com d’entramats parapolicials en el marc de la denominada operació Catalunya”.

Aquestes formacions van sol·licitar aquesta investigació després de conèixer-se que la justícia andorrana investiga l’expresident Mariano Rajoy i els seus exministres d’Economia i Interior, Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz, respectivament, per la presumpta relació amb els intents de conèixer “mitjançant vies il·legals” informació bancària secreta de líders polítics independen­tistes.

La iniciativa es va tractar abans del parèntesi estival a la junta de portaveus i el PSOE ja va donar la seva aprovació per al debat. Dijous passat es va formalitzar la seva inclusió a l’ordre del dia del primer ple ordinari després de l’estiu, que tindrà lloc la setmana que ve.

El llavors encara portaveu socialista, Héctor Gómez, va justificar el suport dels socialistes al·legant que es tracta de fets greus que, units als àudios del comissari José Manuel Villarejo que s’han publicat, aconsellen obrir una investigació parlamentària.

Els objectius de la investigació, segons l’escrit recollit per Europa Press, serien investigar l’actuació dels responsables polítics imputats per la justícia andorrana així com la possible existència de qualsevol trama parapolicial al marge de la legislació i el control democràtic al si de les institucions de l’Estat, i les possibles vinculacions amb possibles entramats privats o lobbies de pressió.

El Congrés ja ha tingut dues comissions d’investigació sobre les anomenades clavegueres policials a l’etapa del primer ministeri de l’Interior del govern Rajoy, una sobre l’operació Catalunya i la més recent sobre l’operació Kitchen per espiar l’extresorer del PP Luis Bárcenes.

tracking