L'economia i els salaris recuperen els nivells previs a la pandèmia

Un estudi indica que les famílies van reduir la despesa un 8% per la covid

Usuaris a les portes de la CASS l'estiu passatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'informe La covid a Andorra, la seva incidència en l'economia de la classe treballadora conclou que les dades i els indicadors del 2021 i de març del 2022 en alguns sectors mostren un retorn a la normalitat d'abans de la pandèmia. El sector de la construcció ha anat creixent ajudant a la recuperació i a les bones dades laborals i sectors com el comerç i l'hoteleria i la restauració han anat mostrant un bon nivell d'ocupació, segons conclou l'estudi impulsat per Reig Fundació i elaborat per Marta Alberch amb la col·laboració del Centre de Recerca Sociològica (CRES) d'Andorra Recerca+Innovació. Un quadern publicat avui que completa el del gener passat que remarcava que la covid havia fet augmentar la precarietat. Aquella situació s'ha superat gràcies als bons nivells de vacunació i a les variants menys greus de la infecció que ha permès eliminar les restriccions "i recuperar més aviat del previst alguns sectors econòmics principals com el turístic" amb la suma del creixement de la construcció.

L'actualització de dades destaca que el març d'aquest any el salari mitjà havia pujar un 3,29% i el medià un 5,44% "i semblaria confirmar-se una lleugera millora dels salaris més baixos" i precisa que "s'ha incrementat lleugerament respecta abans de la pandèmia la bretxa salarial entre dones i homes". I incideix que la construcció "és un dels pocs sectors que ha millorat el salari mitjà respecte abans de la pandèmia i actualment es troben per sobre del salari mitjà". L'estudi ressalta que s'estaven recuperant els índexs d'abans de la pandèmia per assalariats amb 42.892 treballadors actius i 43.042 al març del 2020 quan va arribar la covid. I es recalca que dos anys després de començar l'aturada econòmica només hi havia 22 persones reben la prestació per desocupació involuntària, vuit per sota de la xifra del març del 2020.

Una de les dades de l'àmbit econòmic és que la despesa familiar amb les dades del 2020 es va reduir entre un 7% i un 8% per l'impacte de la covid i que estaria motivada per "la baixada d'ingressos i a disminució de la despesa real pel tancament de molts sectors com el comerç, la restauració...".

Menys naixements

L'informe alerta de l'evolució demogràfica marcada per la baixada dels naixements que situa el Principat com un dels "països europeus amb la taxa més baixa" i perquè la mortalitat encara està per sobre dels indicadors d'abans de la pandèmia. Les xifres mostren que durant la pandèmia "els casaments i els divorcis es van posposar ja que s'han incrementat molt durant el 2021".

tracking