inundacions a la Massana

Veïns de l'edifici d'Erts se senten insegurs

Consideren que la manca de manteniment va originar que el torrent es desbordés

La terrassa de l'edifici encara conté molts sediments acumulats.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els veïns de l’edifici d’Erts afectat pel fort temporal de dissabte encara viuen espantats i alguns estan molt preocupats. De fet, algunes de les cinc persones que van ser desallotjades durant aquella nit, residents als tres pisos inferiors –que van ser els que van patir més danys– no han tornat als seus domicilis i potser encara tardaran uns dies a fer-ho. “Això va ser com un tsunami i no vull ni pensar el que ens hauria pogut passar. I és que només 10 minuts abans que baixés l’aigua de cop alguns havíem estat a la terrassa que després es va inundar”, explica Esther Bernard, veïna d’un dels pisos baixos afectats.

El cert és que, tot i que els tècnics han determinat que l’edifici no pateix danys estructurals, i que per tant s’hi pot fer vida normal, tenen por que es pugui repetir una situació similar a la que van viure dissabte. “La veritat és que no sabem què pot passar si tornen les fortes pluges que estan caient durant aquests dies”, assenyala Bernard. En aquest sentit, la veïna es queixa que fins ara cap administració, ni la comunal ni el Govern, hagin enviat ningú per aclarir el que realment va succeir. “Ningú ens fa cas ni s’ha dignat a passar per aquí, tot i que ens hi hem adreçat i això malgrat que hem vist com la muntanya se’ns venia a sobre”, afegeix Bernard. Els veïns voldrien sobretot explicacions de per què el tor­rent, que passa molt a prop de l’edifici, va sortir del seu recorregut habitual i es va acabar desbordant, provocant que l’aigua entrés a la terrassa i posteriorment inundés l’aparcament. I és que, segons Bernard, la impressió que tenen és que no es porta a terme el manteniment adequat d’aquest torrent i, per tant, l’acumulació de troncs i branques a la seva llera podria haver estat l’origen del que va succeir. De fet, els serveis d’emergències van haver d’actuar aquella nit a la carretera general per retirar els sediments que s’havien anat acumulant a causa de les pluges, de forma que la via es va tancar momentàniament i posteriorment es va donar pas alternatiu als vehicles. “Suposem que el corrent es va taponar i pel que han vist ara algunes persones que han estat a la zona s’estaria taponant de nou; no sabem que és el que pot passar”, indica Bernard. A més, segons aquesta veïna, de moment no els està ajudant ningú pel que fa a la retirada dels sediments, “de més d’un metre i mig”, que encara hi ha a la terrassa de l’edifici, tot i que reconeix que són els veïns i la comunitat de propietaris els que s’han de fer càrrec dels treballs. “Creiem que les autoritats han suavitzat molt el que va passar, quan pensem que ha estat realment molt greu”, conclou Bernard.

El secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan Leon, va explicar diumenge passat que al llarg d’aquesta setmana els tècnics determinarien si cal portar a terme actuacions a la zona per millorar la seguretat de l’edifici afectat. Una possibilitat és que es millori el drenatge de l’aigua en aquesta zona.

tracking