Els triennis denegats es pagaran entre el setembre i l'octubre

Les nòmines dels dos mesos vinents abonaran el complement als funcionaris que es van incorporar a partir del març del 2019

La ministra Trini Marín i la secretària d'Estat Lara Vilamala amb representants de sindicats públics.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern regularitzarà a les nòmines de setembre i octubre el pagament dels triennis als funcionaris que es van incorporar a partir del març del 2019 i als quals inicialment s’havia denegat el dret al complement. L’argument esgrimit per l’administració és que havien guanyat la plaça fixa amb l’entrada en vigor de la nova Llei de la funció pública i que, per tant, com recollia el text, la prima d’antiguitat no els corresponia fins transcorreguts cinc anys de la seva incorporació amb caràcter definitiu a l’administració general. Una interpretació que va provocar la mobilització –en forma de sol·licituds i recursos– dels afectats i del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag). Però la qüestió s’ha clarificat a favor dels treballadors en la nova modificació de la Llei de la funció pública, que el Consell va aprovar el 21 de juliol passat i que és previst que entri en vigor l’1 de setembre, un cop es publiqui al Butlletí Oficial del Principat (BOPA). Com ja s’havia establert a la Llei del 2019 per a la resta de funcionaris, els treballadors públics fixos que van obtenir la plaça a partir del març del 2019 percebran triennis fins que no s’aprovin i entrin en vigor els reglaments de productivitat i carrera professional, que regularan els nous complements salarials dels funcionaris. A partir de llavors, tota la plantilla cobrarà la prima d’antiguitat cada cinc anys, que és el que va fixar la Llei del 2019 i que l’actual modificació ha mantingut.

XOC PER LA INTERPRETACIÓ

La interpretació que Funció Pública va fer del dret de percebre triennis ja havia generat els primers recursos d’afectats. Fonts del Sipaag van assenyalar que especialment s’havien interposat sol·licituds, el pas previ a formular un recurs administratiu, però que si el posicionament del Govern s’hagués dilatat en el temps el resultat hauria estat un “paquet” d’accions a mesura que s’anés engreixant la llista d’afectats. De fet, el sindicat ja va amenaçar d’acudir a la justícia, entenent com a advocats consultats pel col·lectiu, que la interpretació de l’administració general era errònia.

La nova modificació de la Llei de la funció pública es va aprovar al ple del Consell General del 21 de juliol. Un canvi que es feia necessari per la sentència del Tribunal Constitucional que esmenava un parell d’aspectes del text però que ha estat molt més profund. I entre les qüestions que ha deixat clares és que tots els funcionaris –sigui quina sigui la data en què van guanyar el lloc de treball fix– cobraran triennis fins que no entrin en vigor els nous complements de carrera i productivitat i, per tant, la reformulació de la política retributiva. L’endemà de l’aprovació, el 22 de juliol, i a través d’una nota interna, el ministeri de Funció Pública ja informava del canvi de posicionament i que els triennis pendents es pagarien “durant el proper trimestre”.

En tot cas, els triennis han de tenir els dies comptats, malgrat que fonts sindicals assenyalen que encara no se’ls ha presentat cap proposta de la regulació dels nous complements. La intenció de Funció Pública, exposada fa uns mesos, era disposar de la normativa a final d’any. El Sipaag va defensar, durant les reunions que va mantenir amb els grups parlamentaris que havien de discutir sobre el projecte de modificació de la Llei de funció pública, que un dels canvis que havia d’incorporar és que se seguissin mantenint els triennis. Però aquesta demanda no ha prosperat. I ara resta per veure la definició dels nous complements, que es fonamentaran en mèrits i tasca professional, i a partir de quan s’apliquen.

CLAUS

1. Mobilització per la interpretació del Govern

La denegació dels triennis va provocar la mobilització d’afectats i Sipaag amb sol·licituds i algun recurs esgrimint el dret de percebre la prima.

2. Modificació de la llei i canvi de parer

El text de la Llei de la funció pública aprovada al juliol clarifica que tots els funcionaris sense distinció tenen dret de cobrar, per ara, la prima cada tres anys.

3. Aprovació pendent de nous complements

Els triennis tenen els dies comptats, però primer s’han d’aprovar els reglaments de productivitat i carrera professional i, per tant, la nova política retributiva.

tracking