x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
sector elèctric

Canvi en la retribució de les mútues

Govern, FEDA i mútues treballen per actualitzar el model, basat en uns preus de compra i venda tancats
FEDA produeix energia pròpia a la central d'Engolasters.

FEDA produeix energia pròpia a la central d'Engolasters.

FEDA produeix energia pròpia a la central d'Engolasters.

Fernando Galindo
Actualitzada 28/08/2022 a les 12:03
El Govern, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i les mútues elèctriques (Mútua Elèctrica de Sant Julià, Nord Andorrà i Sercensa) estan treballant des de fa mesos en la definició d’un nou model de retribució de les activitats d’aquestes últimes en considerar-se que el que està en funcionament actualment no respon a la nova realitat que viu el sector. I és que es dona la circumstància, per exemple, que mentre que FEDA està perdent molts diners durant els últims mesos, sobretot com a conseqüència de l’increment que està experimentant l’energia -que en bona part s’ha d’importar dels països veïns-, les mútues continuen registrant beneficis.

En aquest sentit, la parapública va perdre 5,5 milions d’euros durant el 2021 arran de l’escalada de preus de l’energia, i aquesta mateixa tendència és la que es preveu també per a enguany, tot i que encara més accentuada. Per la seva banda, el Grup Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria guanyava l’any passat 462.284 euros, segons reflectia la memòria de comptes anuals individuals i consolidats de la societat, un resultat que, tot i així, suposava el 33% menys que el de l’exercici anterior.

El que permet a les mútues elèctriques continuar generant beneficis és, precisament, el model actual de retribució que s’aplica, que suposa que el Govern estipula de manera periòdica tant el preu a què compren l’energia a FEDA com el preu de venda als clients. “Això fa que les mútues siguin en un negoci similar al que han tingut els últims anys i FEDA no perquè estem exposats a la volatilitat del mercat i som nosaltres els qui hem d’assumir tot el risc per al conjunt del mercat an- dorrà”, van explicar fonts de la parapública.

PREUS TANCATS
D’aquesta manera, mentre la parapública està comprant darrerament a uns preus més elevats l’energia procedent de l’exterior, sense que aquesta circumstància s’hagi repercutit totalment ni en els consumidors finals ni tampoc en les mútues, aquestes últimes no veuen modificat el seu marge de benefici més enllà dels canvis que, quan ho estima convenient, va introduint l’executiu, fet que suposa que treballen amb uns preus tancats. S’ha de recordar, a més, que més enllà del cost creixent de l’energia als països veïns, el resultat econòmic de FEDA s’ha vist també afectat per altres factors, com per exemple, que ha destinat uns tres milions d’euros a ajudes als particulars i a les empreses per reduir els efectes de la pandèmia del coronavirus. “Les rebaixes que es van atorgar a les empreses que estan situades en els territoris de les mútues han estat també finançades per la caixa de FEDA”, recordaven des de l’empresa parapública. L’objectiu, així doncs, és definir ara un nou mecanisme de retribució per a les mútues que sigui “raonable i just” i que, al mateix temps, garanteixi que es porten a terme les inversions necessàries, per exemple, en la renovació de les xarxes. “No és evident que el marge amb què es treballa actualment sigui la millor eina i, a més, el cas és que cada mútua té una realitat diferent”, van explicar les mateixes fonts.


De fet, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ja va mantenir una primera reunió amb les mútues elèctriques a mitjan mes de maig passat. La intenció és que aquest nou model que es posi en marxa serveixi per consolidar i accelerar les accions destinades a adaptar el país cap a una transició energètica ràpida i decidida, tal com es va explicar en el seu dia des de l’executiu.


MODEL ESGOTAT

I és que el sector energètic és sotmès avui a molts factors que no existien quan es van crear les mútues, com són l’autoconsum d’energia elèctrica, la implantació de la mobilitat elèctrica i la descarbonització de l’economia, cosa que obliga a portar a terme aquesta actualització. “Es tracta d’un model que ve dels anys 70 o 80 i que està una mica esgotat pel canvi de preus que s’està registrant i també per la transició energètica; per això s’ha de veure la manera més justa de repartir els costos de totes les xarxes per impactar com menys millor en els clients”. Durant els treballs en marxa s’estan analitzant els costos que tenen les diferents entitats i les inversions que han de portar a terme per mantenir la seva operativa. “Cada país té el seu model i es tracta que el Govern tingui les garanties que es facin les inversions necessàries, que es renovin les xarxes i que es doni una qualitat, i a canvi, que es pagui un preu just per aquesta feina”, van dir les mateixes fonts.

CLAUS

1. Model basat en uns preus tancats
El Govern és l’encarregat de fixar periòdicament els preus de compra i venda amb els quals treballen les distribuïdores d’electricitat.

2. Pèrdues de FEDA i guanys de les mútues
Mentre FEDA ha tingut unes pèrdues de 5,5 milions d’euros el 2121, la Mútua Elèctrica de Sant Julià ha tingut un benefici de 462.284 euros.

3. Objectiu: buscar un model més just
L’objectiu del treball entre els diferents actors és buscar un model retributiu més just i que respongui a la nova realitat del sector de l’energia.
Etiquetes
  • #19 Gavroche
    (29/08/22 10:44)

    La incompetència de Feda no l´han de pagar les Mútues parroquials.

    Respondre
  • #18 Ronx
    (29/08/22 09:43)

    Perquè no es fan microcentrals elèctriques sostenibles pel mediambient participades per tots els ciutadans d'Andorra (petits inversors) i intentem garantir la sobirenitat energètica?

    Respondre
  • #17 Marco
    (29/08/22 09:24)

    DUES veritats que tots sabem:
    - 1: Els treballadors de FEDA, directius i no directius, tenen unes condicions privilegiades que pagem entre tots: horaris reduits, vacances, pagues extra.... molt per sobre del que tindrien en el sector privat
    - 2: Les Mútues son una manera de remunerar, de sota mà, les grans families d'Andorra amb els diners de tots.

    Respondre
  • #16 agafar de la caixa
    (28/08/22 22:49)

    Successius governs han estat agafant calers de la caixa de FEDA quan plovien els diners. Potser que ara també donin explicacions de l'estat financer de la companyia.

    Respondre
  • #15 usuària
    (28/08/22 22:47)

    No veig gaire lògic que mentre uns perden calers els altres guanyin..això de les mútues és un model que ja no té cap mena de sentit al segle XXI i a més opac.

    Respondre
  • #14 Encampada
    (28/08/22 19:38)

    model de Feda obsolet de fa molts anys, incapaços d actualitzar-lo i aixi van perdent diners com NO ho fa cap companyia elèctrica d arreu del mon i ni les petites distribuidores andorranes. mala gestió amb aprovació del Govern per evitar pujar IPC.

    Respondre
  • #13 Marta
    (28/08/22 19:17)

    Podríem saber els sous dels directius de FEDA i els tinglados que té muntats? El clientelisme de DA no té límits!

    Respondre
  • #12 corneli
    (28/08/22 17:59)

    Per que només doneu els resultats de la Mútua de Sant Julià i les d´Encamp,La Massana i Ordino per que no ho feu public?

    Respondre
  • #11 Mala Gestió de DA
    (28/08/22 17:55)

    Govern fanerrors i els vol fer pagar als distribuidors Ole Tu !!

    Respondre
  • #10 Josep Roig
    (28/08/22 14:27)

    Cal comentar, la creació de dos filials que han augmentat la despesa de personal, col.locant mes directors afins a la secta de DA, filialss que fan competència deslleial al sector privat. Si es perd cal reestructurar, eliminar les filials, treballadors de les filials tornar als sous antics i fora responsabilitats. I sense cap dubte el cessament de la cúpula directiva de la parapública, doncs s'han dedicat a Fer política en contes de gestionar l'energía.

    Respondre
Veure’n més
19
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts