sector elèctric

El Govern i FEDA volen modificar el model de retribució de les mútues

Govern, FEDA i mútues treballen per actualitzar el model, basat en uns preus de compra i venda tancats

FEDA produeix energia pròpia a la central d'Engolasters.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern, Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) i les mútues elèctriques (Mútua Elèctrica de Sant Julià, Nord Andorrà i Sercensa) estan treballant des de fa mesos en la definició d’un nou model de retribució de les activitats d’aquestes últimes en considerar-se que el que està en funcionament actualment no respon a la nova realitat que viu el sector. I és que es dona la circumstància, per exemple, que mentre que FEDA està perdent molts diners durant els últims mesos, sobretot com a conseqüència de l’increment que està experimentant l’energia -que en bona part s’ha d’importar dels països veïns-, les mútues continuen registrant beneficis.

En aquest sentit, la parapública va perdre 5,5 milions d’euros durant el 2021 arran de l’escalada de preus de l’energia, i aquesta mateixa tendència és la que es preveu també per a enguany, tot i que encara més accentuada. Per la seva banda, el Grup Mútua Elèctrica de Sant Julià de Lòria guanyava l’any passat 462.284 euros, segons reflectia la memòria de comptes anuals individuals i consolidats de la societat, un resultat que, tot i així, suposava el 33% menys que el de l’exercici anterior.

El que permet a les mútues elèctriques continuar generant beneficis és, precisament, el model actual de retribució que s’aplica, que suposa que el Govern estipula de manera periòdica tant el preu a què compren l’energia a FEDA com el preu de venda als clients. “Això fa que les mútues siguin en un negoci similar al que han tingut els últims anys i FEDA no perquè estem exposats a la volatilitat del mercat i som nosaltres els qui hem d’assumir tot el risc per al conjunt del mercat an- dorrà”, van explicar fonts de la parapública.

PREUS TANCATS

D’aquesta manera, mentre la parapública està comprant darrerament a uns preus més elevats l’energia procedent de l’exterior, sense que aquesta circumstància s’hagi repercutit totalment ni en els consumidors finals ni tampoc en les mútues, aquestes últimes no veuen modificat el seu marge de benefici més enllà dels canvis que, quan ho estima convenient, va introduint l’executiu, fet que suposa que treballen amb uns preus tancats. S’ha de recordar, a més, que més enllà del cost creixent de l’energia als països veïns, el resultat econòmic de FEDA s’ha vist també afectat per altres factors, com per exemple, que ha destinat uns tres milions d’euros a ajudes als particulars i a les empreses per reduir els efectes de la pandèmia del coronavirus. “Les rebaixes que es van atorgar a les empreses que estan situades en els territoris de les mútues han estat també finançades per la caixa de FEDA”, recordaven des de l’empresa parapública. L’objectiu, així doncs, és definir ara un nou mecanisme de retribució per a les mútues que sigui “raonable i just” i que, al mateix temps, garanteixi que es porten a terme les inversions necessàries, per exemple, en la renovació de les xarxes. “No és evident que el marge amb què es treballa actualment sigui la millor eina i, a més, el cas és que cada mútua té una realitat diferent”, van explicar les mateixes fonts.

De fet, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ja va mantenir una primera reunió amb les mútues elèctriques a mitjan mes de maig passat. La intenció és que aquest nou model que es posi en marxa serveixi per consolidar i accelerar les accions destinades a adaptar el país cap a una transició energètica ràpida i decidida, tal com es va explicar en el seu dia des de l’executiu.

MODEL ESGOTAT

I és que el sector energètic és sotmès avui a molts factors que no existien quan es van crear les mútues, com són l’autoconsum d’energia elèctrica, la implantació de la mobilitat elèctrica i la descarbonització de l’economia, cosa que obliga a portar a terme aquesta actualització. “Es tracta d’un model que ve dels anys 70 o 80 i que està una mica esgotat pel canvi de preus que s’està registrant i també per la transició energètica; per això s’ha de veure la manera més justa de repartir els costos de totes les xarxes per impactar com menys millor en els clients”. Durant els treballs en marxa s’estan analitzant els costos que tenen les diferents entitats i les inversions que han de portar a terme per mantenir la seva operativa. “Cada país té el seu model i es tracta que el Govern tingui les garanties que es facin les inversions necessàries, que es renovin les xarxes i que es doni una qualitat, i a canvi, que es pagui un preu just per aquesta feina”, van dir les mateixes fonts.

CLAUS

1. Model basat en uns preus tancats

El Govern és l’encarregat de fixar periòdicament els preus de compra i venda amb els quals treballen les distribuïdores d’electricitat.

2. Pèrdues de FEDA i guanys de les mútues

Mentre FEDA ha tingut unes pèrdues de 5,5 milions d’euros el 2121, la Mútua Elèctrica de Sant Julià ha tingut un benefici de 462.284 euros.

3. Objectiu: buscar un model més just

L’objectiu del treball entre els diferents actors és buscar un model retributiu més just i que respongui a la nova realitat del sector de l’energia.

tracking