subministrament

Els preus dels materials per a la construcció s'estabilitzen

El cost del petroli ajuda a quadrar els pressupostos, que es garanteixen tres setmanes

Un edifici en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els constructors agafen una mica d’aire gràcies a una certa estabilització dels preus dels materials per a la construcció en les darreres setmanes. La guerra d’Ucraïna, sumada a la pandèmia, van disparar el cost d’elements com el ferro i l’alumini, ofegant els empresaris del país. L’alta volatilitat dels preus, que canviaven d’un dia a l’altre, va provocar que algunes de les obres haguessin d’anar més lentes del previst o, inclús, que s’haguessin d’aturar.

Ara bé, tot i que la inflació continua disparada, diversos constructors del país coincideixen que la situació en l’adquisició de materials ha millorat lleugerament les últimes setmanes, gràcies a una certa estabilització dels preus. Però la incertesa continua: “Els preus s’han estabilitzat una mica, però no se sap si avui o demà canviaran”, manifesta al Diari una important empresa del país que subministra materials per a la construcció. Malgrat l’estabilització, l’empresa detalla que a dia d’avui es continua treballant amb contractes variables. És a dir, que permeten anar variant el preu en funció del cost del material, ja que “no podem assegurar el preu a ningú”.

En aquest mateix sentit, des de Dumac Serveis destaquen que durant la recuperació postpandèmia els pressupostos de les constructores es podein garantir només quinze dies, mentre que ara el termini s’allarga a tres setmanes. De fet, l’empresa recorda que “hem tingut casos en els quals hem hagut d’apropiar-nos de tot el ferro de l’obra abans d’inicar-la per així acordar un preu”, en una situació que forçava a arribar a acords amb propietaris dels terrenys o pisos a reformar, per de poder assumir el cost d’un avançament d’aquestes magnituds.

Però la ruptura dels d’estocs arran de la pandèmia i l’esclat del conflicte bèl·lic a Ucraïna encara genera problemes de subministrament, perquè els proveïdors continuen sense poder igualar la demanda. És cert, però, que segons s’explica des de Dumac Serveis, la relaxació dels preus del petroli ha ajudat a estabilitzar els preus dels materials, que havien experimentat una forta volatilitat durant mesos. “Ara ja no som en una situació en la qual o compres ara un material o demà tindrà un preu diferent”, asseveren des de l’empresa.

Tanmateix, l’alta inflació encara procupa les empreses del sector, perquè les obliga a repercutir l’alça dels preus en els pressupostos. “Molts proietaris entenen la situació i han estat al costat de les constructores, però alguns van decidir no entrar en el joc dels preus o esperar”, expliquen.

CLAUS

-Pressupostos

Els pressupostos es poden garantir durant dues setmanes. Ara es poden allargar a tres.

-Estabilització

Els preus del petroli han ajudat a estabilitzar els dels materials com el ferro o l’alumini. Això permet reprendre obres que havien quedat aturades.

tracking