estadística laboral

Les xifres d'atur baixen al nivell del 2018

El juliol es va tancar amb 380 persones inscrites en recerca de feina i 324 en millora

Ciutadans esperant a ser atesos al servei d'Immigració ahir al matí.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estadística va fer públiques ahir les xifres referents a l’atur registrat al Servei d’Ocupació durant el mes de juliol. I el cert és que les dades no podien ser més positives perquè reflecteixen que el volum de demandants de feina inscrits és el més baix des del 2018. Així, actualment es comptabilitzen 380 pesones en recerca de feina, un 7,3% menys que el mes anterior i un 46,6% inferior a la que es registrava el juliol de l’any passat. Pel que fa als demandants de millora de feina, n’hi ha un total de 324, el que suposa una davallada del 8% respecte al mes anterior i del 47,7% si es compara amb el mateix mes del 2021.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va qualificar les xifres de “molt bones”, ja que “ens hem de remuntar al 2018 per tenir unes dades similars”. Per al ministre, les dades posen en evidència “una bona recuperació postcovid i deixen palès que la problemàtica no era estructural sinó conjuntural”. A més, segons Gallardo les xifres són encara millor si es té en compte que la massa d’assalariats total s’ha incrementat també en els darrers anys i que hi ha una trentena de persones inscrites al Servei d’Ocupació que són refugiats ucraïnesos. El ministre no descarta, però, que hi pugui haver un “repunt” en les les dades d’atur a curt termini, com acostuma a passar després de l’estiu, tot i que posteriorment es tornen a reduir amb l’arribada de la temporada d’hivern.

Tal com va apuntar el Govern, les xifres d’inscrits en aquest servei s’han reduït de manera constant i notable des del febrer del 2021, quan hi havia 1.323 persones que buscaven feina i 727 que volien millorar la que tenien. El pic amb el màxim d’inscrits es va produir tot just després de la irrupció de la pandèmia, el maig del 2020, quan es comptabilitzaven un total de 1.761 persones inscrites.

El titular de Presidència, Economia i Empresa es va referir també ahir a la prova pilot de les quotes d’estiu que s’ha posat en marxa aquest any per primera vegada i que, segons va assenyalar, ha esat “molt positiva” i ha satisfet els empresaris. De moment, però, l’executiu no ha decidit si la iniciativa es repetirà en el futur, a l’espera de fer una valoració més aprofundida una vegada s’acabi la temporada d’estiu. Pel que fa a la formació, Gallardo va explicar que s’està fent amb el Consell Econòmic i Social un catàleg de totes les formacions que s’ofereixen i que es preveu “augmentar-ho amb alguna formació més de cara a la tardor per donar més sortida a les persones inscrites”. A més, el ministre va anunciar que, a més de les jornades que es fan a territoris veïns, la Seu d’Urgell i l’Arièja, per donar a conèixer l’oferta laboral d’Andorra “estem pensant de fer-ne alguna altra una mica més lluny, en territoris amb una alta demanda a l’estiu i que a l’hivern no en tenen tanta”.

Durant el passat juliol, 24 persones van trobar feina al Servei d’Ocupació, i 5 mitjançant els programes de treball temporal. Es van contractar 2 persones a través del programa de millora de l’ocupabilitat mitjançant el sector públic, i 3 a través del privat. El nombre de beneficiaris de l’ajut per desocupació involuntària és de 19, 4 persones menys que al mes de juny, i representa un descens del 89% respecte als que hi havia ara fa un any.

L'HABITATGE, UN DELS "REPTES" DEL GOVERN

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va reconèixer que la problemàtica de l’habitatge, “és un dels reptes que tenim”. En aquest sentit, veu com a “molt interessant” la iniciativa d’algunes empreses, sobretot relacionades amb el sector de la neu, de facilitar allotjament als treballadors. Pel que fa a l’alentiment de la construcció, va dir que serà també “a nivell europeu”, i que s’aprofitarà per fer una reflexió sobre el model urbanístic. A més, va reconèixer que hi pot haver una pèrdua de llocs de treball al sector.

tracking