retreuen no ser una prioritat per al govern

Assandca denuncia la manca de xifres sobre pacients amb càncer

Saravia considera que les dades justificarien la instal·lació de la unitat de radioteràpia del país

Assandca vol una unitat de radiologia a l'hospital de Meritxell.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra actualment no té comptabilitzats el nombre de malalts de càncer que hi ha al país. Un estudi que l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca) fa temps que reclama. De fet, segons el president de l’associació, Josep Saravia, aquesta xifra, actualment inexistent, permetria demostrar que el Principat necessita una unitat de radioteràpia. Un equipament que, des del Govern, es considera prescindible. “No hi ha interès polític perquè es facin públics aquests números”, denunciava al Diari Saravia mentre explicava que l’entitat havia hagut de recórrer a extrapolar les dades de les estadístiques d’Espanya per obtenir una xifra orientativa. “Creiem que es detecten 390 casos nous de càncer cada any al país”, indicava.

La justificació de l’executiu per no instal·lar una unitat de radioteràpia al país -una posició que s’arrossega des de la legislatura de l’antic ministre de Salut Josep Martínez Benazet- se sosté en el fet que actualment existeixen diferents tipus d’aparells i d’opcions d’alta tecnologia per tractar els pacients de càncer. Un escenari on es recolza el Govern per seguir enviant els pacients del Principat a altres institucions de Barcelona o Tolosa. Segons la visió d’Assandca, però, aquesta teoria neix d’una opinió personal i és insostenible. “Nosaltres disposem d’un informe de la SEOR que explica que la Teknon només utilitza dos tipus de màquines per fer la radioteràpia”, exposava Saravia, tot remarcant l’esgotament físic i emocional que suposa per a un pacient de càncer fer un trajecte en cotxe de més de 100 quilòmetres fins a arribar al centre de tractament.

Josep Saravia reconeixia aquesta setmana que l’estat d’ànim generalitzat a Assandca és d’apatia. “Hi ha prioritats per al Govern, i sembla que el càncer no ho és”, lamentava, mentre insinuava el fet que les gestions relacionades amb la pandèmia havien deixat en un segon pla les demandes sobre el càncer. La situació de l’associació, segons Saravia, tampoc passa pel seu millor moment. Assandca ha perdut voluntaris i el seu patrocinador principal, Vall Banc. “Ens falten molts recursos a nivell de gent i no tenim cap tipus de subvenció de cap organisme institucional”, afirmava, mentre anunciava que properament l’entitat llogarà un local per dur-hi a terme la seva activitat, que en aquests moments es desenvolupa al Centre Cultural La Llacuna.

Assandca ara es troba pendent de fer una reunió a quinze dies vista amb el responsable de la cartera de Salut, Albert Font, a qui els representants de l’associació ja havien fet les seves demandes respecte al fet de posar en marxa els cribratges de càncer de còlon i de pròstata, així com també el fet d’activar el projecte per detectar el càncer de retina que afecta els nens de 0 a 3 anys.

GOVERN DESTINA 200.000 EUROS ALS DESPLAÇAMENTS PER FER RADIOTERÀPIA

Govern destina una quantitat de 200.000 euros anuals a un servei de taxis per al trasllat de les persones malaltes de càncer que necessiten dur a terme tractament de radioteràpia en centres de Barcelona o Tolosa. Els representants d’Assandca agraeixen el servei, tot i que consideren que no es tracta de la solució definitiva. El president d’Assandca exposava aquesta setmana que un informe que va emetre l’any passat la Societat Espa-nyola d’Oncologia i Radioteràpia (SEOR) desaconsella totalment que una persona amb càncer es desplaci per dur a terme el seu tractament cor-responent si el viatge és superior a 100 quilòmetres. En aquest cas, la distància entre Andorra i el Centre Mèdic Teknon de Barcelona –on es duen a terme les corresponents sessions de radioteràpia– és d’uns 190 quilòmetres. A més, les sessions de radioteràpia són diàries -de dilluns a divendres- a partir del moment que comença un tractament segons les sessions receptades. Els tractaments poden anar de les 10 a les 40 sessions o més. Un tractament estàndard bascularia sobre les vint-i-poques.

tracking